FOCUS: Banii publici din bugetele cluburilor, motiv de polemică în Liga I

Banii publici din bugetele echipelor din fruntea clasamentului, CFR Cluj şi FC Timişoara, proveniţi de la consiliile locale şi judeţene, au devenit motiv de răzmeriţă în Liga I, reprezentanţii unor contracandidate la titlu fiind nemulţumiţi de avantajul oferit de către stat celor două grupări.

17 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Banii publici din bugetele cluburilor, motiv de polemică în Liga I

FOCUS: Banii publici din bugetele cluburilor, motiv de polemică în Liga I

Preşedintele executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, consideră că nu e normal ca unele contracandidate ale echipei sale la titlu să fie susţinute financiar de la bugetul de stat.

"Există cluburi finanţate de stat, prin primării, şi nu e normal. Eu dau trei milioane la stadion şi lor le asigură tot. E corect? Nu e normal, nici într-un caz. Ah, sunt de acord ca primăriile de exemplu să investească în stadioane, să creeze condiţii, dar nu să dea bani", a declarat Borcea.

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, deşi consideră că echipele care primesc bani de la buget au un avantaj în faţa celorlalte, spune că este dispus să intre în competiţie cu statul.

"Ce dacă statul bagă bani în echipele de fotbal? Din sport nu se câştigă bani. Se cheltuie nişte bani pentru a oferi un spectacol publicului. Pandurii sau Gaz Metan nu se pot compara cu noi, pentru că statul nu bagă atâţia bani ca privatul. Ei bagă bani cât să trăiască şi să dea publicului spectacol. A, la Timişoara e altceva, că ăia concurează cu noi. Dar nici acolo nu poţi spune mare lucru pentru că vin şi spun că primăria este acţionar. Şi în funcţie de câte acţiuni au, atâţia bani bagă. Ei au găsit modalitatea legală de a susţine fotbalul şi nu ai ce să le spui. Asta e, te întreci cu statul. Să bage statul bani şi bag şi eu. Eu fac competiţie şi cu statul, n-am nicio problemă. Numai că statul trebuie să respecte şi el nişte reguli", a declarat Becali.

De altă părere este însă acţionarul majoritar al FC Rapid, George Copos, care apreciază drept corectă decizia consiliilor locale de a contribui la bugetele echipelor.

"Mi se pare corect. Spectacolul pentru cine este făcut? Comunitatea locală ar trebui să investească în stadioane, în sănătatea copiilor, să ajute în partea de formare a tinerilor. Mi se pare normal ca fiecare consiliu local să se implice, aşa este corect. Nu sunt bani de la buget, sunt banii comunităţilor locale. E foarte corect şi în viitor nicio echipă nu va putea să reziste fără sprijinul comunităţilor locale", a declarat Copos.

Chiar dacă echipa sa nu se află în lupta pentru câştigarea titlului, preşedintele grupării Gaz Metan Mediaş, Corin Cindrea, consideră injustă contribuţia comunităţilor locale la bugetul anumitor formaţii, deşi clubul pe care îl conduce beneficiază de sprijinul financiar al companiilor de stat, Romgaz şi Transgaz:

"Sunt şi alte cluburi care sunt sponsorizate de către stat. Când vorbim de societăţile de stat, vorbim de banii privaţi ai acelei societăţi, dar când vorbesc de banii comunităţii locale, vorbesc de banii mei, ca persoană fizică. Şi banii mei se duc pe aceste parteneriate dintre cluburi şi primării. E mult mai gravă situaţia decât atunci când societatea de stat face sponsorizări. Ăia sunt într-adevăr bani publici, pentru că poţi spune că primăria investeşte în sport şi nu face drumuri".

În baza contractului de asociere dintre FC Timişoara şi Consiliul Local al municipiului Timişoara, care va expira la data de 31 decembrie 2010, autorităţile oraşului virează anual către clubul bănăţean suma de 2,5 milioane de euro, plătibili în tranşe lunare sau trimestriale. De asemenea, o înţelegere asemănătoare este încheiată de gruparea bănăţeană cu Consiliul Judeţean Timiş, care finanţează clubul cu suma de un milioan de euro anual. Consiliul Local al municipiului Timişoara este unul dintre acţionarii grupării timişorene.

Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au votat, în şedinţa din 9 martie, atribuirea sumei de 1 milion de lei către clubul CFR Cluj, aproximativ 250.000 de euro, aceeaşi sumă revenind şi celeilate grupări din oraş, Universitatea Cluj. De asemenea, există o colaborare între CFR Cluj şi Consiliul Judeţean Cluj, în baza căreia autoritatea locală contribuie la bugetul anual al clubului.

(Material realizat de Adrian Ţone, adrian.tone@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici