FOCUS: Câteva mii de studenţi au stat la cozi imense pentru a prinde un loc în cămin

Câteva mii de tineri veniţi din toate colţurile Moldovei, însoţiţi de părinţi şi prieteni, au stat joi, la cozi interminabile pentru a prinde un loc în căminele din complexul ieşean Tudor Vladimirescu, aceştia acuzându-i pe cei care se ocupă de cazări de dezorganizare.

15 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Câteva mii de studenţi au stat la cozi imense pentru a prinde un loc în cămin

FOCUS: Câteva mii de studenţi au stat la cozi imense pentru a prinde un loc în cămin

Complexul s-a aglomerat încă de la primele ore ale dimineţii, studenţii aşezându-se la coadă cu mult înainte de începerea cazărilor. Aleile din campus s-au dovedit neîncăpătoare, nevozitatea tinerilor crescând, pe fondul oboselii, de la o oră la alta. Sute de maşini cu numere de Suceava, Neamţ sau Bacău au blocat practic circulaţia prin campus, studenţii descârcând printre cămine, pe iarbă, bagaje voluminoase, dar şi televizoare, calculatoare, frigidere şi aragaze.

"Parcă suntem într-un bazar uriaş, unde sunt expuse tot felul de produse, însă nimeni nu vinde nimic", a spus student care a ajuns, joi, cu trenul la Iaşi, tocmai de la Galaţi. Tânărul, student la Electronică, avea la el doar o geantă în care a îndesat câteva lucruri, el spunând că are tot timpul pentru a se întoace acasă şi a-şi aduce apoi cele trebuincioase pentru debutul noului an universitar.

Aşezaţi la rânduri care se întindeau pe zeci de metri, studenţii au avut de aşteptat şi câte cinci ore pentru a intra în posesia repartitiţiei.

"A fost grea aşteptarea, dar în final am prins un loc în cămin. Acum urmează o nouă emoţie, pentru că mă tem ca nu cumva camera să arate jalnic. Dar e tata lângă mine şi nu-mi fac probleme. Că el a venit pregătit cu ciocan, var, cârpe şi mătură", a spus Mihai C., un boboc sucevean, de la Facultatea de Construcţii.

O sută de metri mai încolo, la un alt cămin, studenţii au criticat dezorganizarea.

"Este proastă organizarea. La două cămine au pus un singur centru de primire a dosarelor. Iar secretarele astea se mişcă fără nici un chef de muncă", spune un student, îngrijorat că până la ora închiderii programului de lucru al personalului universităţii, nu va reuşi să se cazeze.

De partea cealaltă, conducerea Universităţii Tehnice din Iaşi, obişnuită probabil cu îmbulzeala fiecărui început de an universitar, nu pare alarmată de situaţia din campus.

"Cam aşa se întâmplă în fiecare an. Oricum, nu credem că o să rămână mulţi studenţi care să nu fie cazaţi, ţinând cont de faptul că avem o capacitate de 7.600 de locuri în cămine. Doar 10% din studenţii care au cerut cazare nu vor prinde locuri în cămine", a declarat Gheorghe Gheorghiţă, directorul administrativ al Universităţii Tehnice din Iaşi.

El spune că vina pentru aglomeraţie aparţine studenţilor, care nu respectă programul.

"În ziua în care trebuie să se cazeze studenţii din anul I vin şi cei din anul II sau III. Din această cauză se fac rândurile astea interminabile. De asemenea, mai sunt şi părinţii care vin cu copiii, aceştia mai mult încurcând. Oricum, dacă va fi cazul, vom prelungi perioada de cazare", a adăugat Gheorghiţă.

Un loc de cazare în căminele din complexul Tudor Vladimirescu costă între 150 şi 250 de lei.

La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", cea mai mare instituţie de învăţământ superior din Iaşi, locurile de cazare ajung pentru doar o treime dintre cei care au solicitat cameră în cămin.

Din cele 12.871 de cereri de cazare, conducerea universităţii poate asigura cazarea doar pentru 4.851 de studenţi. Cele mai multe locuri în cămine au revenit studenţilor de la Facultatea de Economie (1.554) şi celor de la Facultatea de Filosofie (581).

Cazarea la Universitatea A.I Cuza va începe sâmbătă.

Studenţii care nu reuşesc să prindă un loc în cămin au ca alternativă închirirea de apartamente în oraş.

Preţul pentru închirierea unei garsoniere sau a unui apartament în blocurile vechi din municipiul Iaşi ajunge, în medie, la 200-250 de euro pe lună, în timp ce un apartament cu trei camere se poate închiria cu 450-500 de euro.

În majoritatea cazurilor, proprietarii apartamentelor solicită un avans pe 6 luni, precum şi o garanţie care echivalează cu preţul chiriei pentru o lună.

În blocurile nou construite, preţul închirierii unui apartament cu două camere ajunge la 400-500 de euro, iar apartamentul cu trei camere se poate închiria cu sume cuprinse între 500 şi 700 de euro pe lună.

Cele mai solicitate sunt apartamentele cu una şi două camere, agenţiile imobilare având în medie aproximativ 35-40 de cereri pe zi.

Există şi posibilitatea cazării la gazdă, preţul unei camere variind între 3 şi 7 milioane de lei, funcţie de zonă şi gradul de confort. În această sumă este inclusă şi plata utilităţilor.

(Material realizat de Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici