FOCUS: Consiliile Naţionale ale PSD şi PC se reunesc vineri pentru a valida oferta de guvernare

Consiliile Naţionale al PSD şi PC se vor reuni, vineri, la Romexpo, începând cu ora 11.00, în şedinţă comună, pentru a valida şi lansa în dezbatere publică oferta de guvernare a alianţei celor două formaţiuni, după care vor avea loc şedinţe separate ale social-democraţilor şi ale conservatorilor.

11 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Consiliile Naţionale ale PSD şi PC se reunesc vineri pentru a valida oferta de guvernare

FOCUS: Consiliile Naţionale ale PSD şi PC se reunesc vineri pentru a valida oferta de guvernare

Şedinţa comună va dura circa două ore, până în jurul orei 13.00, timp în care vor fi rostite discursuri de către principalii lideri ai celor două partide.

Din partea PSD vor vorbi preşedintele Mircea Geoană, preşedintele Consiliului Naţional, Adrian Năstase, probabil secretarul general, Titus Corlăţean şi preşedintele de onoare, Ion Iliescu, în timp ce de la PC vor avea intervenţii liderul Daniela Popa, secretarul general Codruţ Şereş, vicepreşedintele Bogdan Ciucă şi posibil preşedintele de onoare Dan Voiculescu.

Oferta politică lansată va avea, potrivit declaraţiilor de până în prezent ale membrilor conducerilor PSD şi PC, o componentă socială puternică, cuprinzând zece angajamente ale Alianţei pe fiecare domeniu şi categorie socială.

Documentul se va referi, în principal, la menţinerea puterii de cumpărare a populaţiei prin o serie de măsuri cum ar fi majorarea pensiilor, reducerea TVA la produsele alimentare de bază, majorarea salariilor ţinînd cont de productivitate.

Una dintre principalele prevederi ale ofertei de guvernare PSD-PC va fi alternativa la actuala cotă unică de impozitare, de 16%, respectiv "impozitarea regresivă", alternativă propusă de fostul premier Adrian Năstase. Formula de impozitare propusă de Năstase presupune menţinerea cotei de 16% pentru cei care obţin venituri peste salariul mediu, impozitarea de 10% pentru cei cu venituri situate între salariul minim şi mediu şi impozitare, zero pentru cei cu venituri sub salariul minim.

Alte teme abordate în oferta politică sunt cele privind sănătatea, educaţia, dezvoltarea economică competitivă şi redobândirea respectului de a fi român în străinătate.

Potrivit unor surse din PSD şi PC, la această reuniune este posibil să fie discutată şi propunerea Alianţei PSD+PC pentru formula guvernamentală, fără să fie menţionate numele celor care vor primi portofoliile.

Unul dintre liderii PC a făcut acestă propunere, care ar fi fost agreată de mai mulţi, iar în timpul şedinţei Consiliului Naţional s-ar putea face referiri la modul în care trebuie să fie reorganizate ministerele, au spus sursele menţionate.

Una dintre propuneri ar fi înfiinţarea unui Minister al Energiei, desprins din Ministerul Economiei şi Finanţelor, iar alta vizând agenţiile guvernamentale care ar fi încărcat prea mult administraţia.

Liderul PSD Mircea Geoană a anunţat deja câteva nume care vor ocupa fotolii ministeriale în viitoarea guvernare. Geoană a spus că "principalii fermenţi" ai dezbaterii publice privind guvernarea viitoare sunt Ilie Sârbu la Agricultură, Liviu Dragnea la Administraţie, Ioan Toma la Dezvoltare, Victor Ponta la Justiţie şi Nicolae Bănicioiu la Tineret.

De asemenea, Geoană a anunţat că vicepreşedintele PSD, Cristian Diaconescu, va avea cu certitudine un loc în viitorul guvern PSD, întrucât şi-a câştigat galoanele în lupta electorală din Bucureşti, dar nu a menţionat şi un eventual domeniu pentru acesta.

Surse din PSD au relatat, referitor la Diaconescu, că şi-ar dori portofoliul Externelor, în condiţiile în care Justiţia i-ar reveni lui Ponta.

Şi PC vizează anumite posturi în viitoarea guvernare comună PSD-PC, în domenii de interes pentru formaţiunea conservatoare, legate de IMM-uri, economie, sănătate, juridic.

Numele vehiculate la nivelul PC, pentru ocuparea unor poziţii în viitorul guvern PSD-PC sunt Sergiu Andon, Silvia Ciornei sau Codruţ Şereş.

Surse parlamentare au mai precizat că, la reuniunea Consiliilor Naţionale ale PSD şi PC, este posibil să fie pusă în discuţie şi propunerea ca liderul PSD Mircea Geoană să fie viitorul premier în cazul câştigării viitoarelor alegeri din toamnă, având în vedere faptul că în Statul PSD se prevede că preşedintele partidului are prima opţiune pentru funcţia de prim-ministru.

După ce oferta de guvernare va fi validată, cele două Consilii Naţionale se vor reuni în sedinţe separate.

Consiliul Naţional al PC va aproba, în şedinţă separată, raportul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile locale şi va valida noi membri ai Consiliului Naţional.

Separat, membrii Consiliul Naţional al PSD vor asista la festivitatea de premiere a aleşilor locali cu rezultate excepţionale, premiile constând, aşa cum promitea Mircea Geoană la Mamaia, acum trei săptămâni, în medalii şi diplome.

Seara de vineri va fi una specială pentru liderul PSD, Mircea Geoană, care va sărbători, la Vila Lac 1, în prezenţa a 300 de invitaţi, împlinirea a 50 de ani, conform unor surse apropiate liderului social-democrat.

De fapt, ziua de naştere a lui Geoană este pe 14 iulie, respectiv luni, dar liderul PSD a decis să o sărbătorească vineri, profitând de prezenţa la Consiliile Naţionale ale PSD şi PC a celor mai mulţi dintre invitaţii săi.

Petrecerea va debuta la ora 20.00, iar în program este inclus şi un recital al uneia dintre formaţiile preferate ale liderului social-democraţilor, Phoenix, au mai spus sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici