FOCUS: La Dăbuleni, oltenii vorbesc despre Geoană şi uninominal la cafe-barul de lângă primărie

Localnicii din Dăbuleni, devenit cunoscut "politic" după ce preşedintele PSD, Mircea Geoană, şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat de senator în colegiul uninominal care cuprinde şi "ţinutul pepenilor", fac politică la "café-barul" de lângă primărie, un fel de "şezătoare a înţelepţilor".

148 afișări
Imaginea articolului FOCUS: La Dăbuleni, oltenii vorbesc despre Geoană şi uninominal la cafe-barul de lângă primărie

FOCUS: La Dăbuleni, oltenii vorbesc despre Geoană şi uninominal la cafe-barul de lângă primărie (Imagine: Mediafax Foto)

Distanţa între Craiova şi Dăbuleni, aproximativ 80 de kilometri, poate fi străbătută într-o oră şi jumătate, trecând rând pe rând prin nouă localităţi care întregesc Colegiul 5 Senat Dăbuleni-Segarcea.

În timp de vară, intrarea în oraş este împânzită până la refuz de tarabele pe patru roţi ale ţăranilor care sunt gata să-ţi vândă lubeniţa direct din portbagajul maşinii sau din rulotă. De data asta, gazde în Dăbuleni sunt chiar candidaţii alegerilor parlamentare, indiferent de culoare politică, care-ţi zâmbesc prietenos de pe plopii ce străjuiesc drumul naţional 54 A. Frigul de afară îi ţine pe orăşeni departe de centrul Dăbuleniului, în care se află Căminul Cultural şi sediul primăriei, acolo unde, dacă nu sunt la muncile câmpului, oamenii ocupă băncile vopsite în culorile naţionale pentru a dezbate problemele importante ale ţării.

În aceste zile, "café-barul" de lângă Primăria Dăbuleni ţine loc de vatră a oraşului, un fel de "şezătoare a înţelepţilor", în care muşteriii locului dezbat şansele candidaţilor la alegerile ce vor avea loc peste numai cinci zile. "Geoană este favorit! Aici câştigă cu 70-80 la sută. La Dăbuleni vorbesc. Păi în colegiu ce să spun, că nu ştiu", spune un bărbat, îmbrăcat într-o haină de fâş groasă, care ni se recomandă: "Claudiu".

"El ţine cu PSD-ul, ce să spună?! Dacă stai să-l asculţi, ai lui n-au niciun cusur. Sunt cei mai buni!", ţine să ne deconspire apartenenţa politică a lui Claudiu un comesean al acestuia.

Narcis, "producător agricol", vorbeşte cu uşurinţă despre votul uninominal, recomandându-se printre puţinii din Dăbuleni care au reuşit să-i afle tainele.

"Domne', votul ăsta se leagă de persoană. Îţi place de unul, îţi place de altul, îl votezi. E ca la primar", ţine să le explice Narcis amicilor din "Café-bar". "Cred că mai mult de 70 la sută nu au înţeles ce este cu acest colegiu uninominal. Colegiu ăsta al nostru am înţeles că este printre cele mai mari. Are 40 şi ceva de localităţi", îşi continuă explicaţiile Narcis.

Clienţii barului din Dăbuleni se declară convinşi că "pelerinajul" personalităţilor politice "venite din Capitală" se va opri odată cu duminica alegerilor.

"Toţi vin acum să ne ia voturile. Aş vrea să veniţi după alegeri, în primăvară, să vă spunem câţi din ăştia care trec pe aici mai vin pe la noi. Domnul Geoană îl duc peste patru ani să candideze în altă parte, aici nu mai vine, că nu o să-l mai voteze lumea. O să-l ducă la Buzău, să-i spună «senatorul verzei» sau la Constanţa, să-i spună «senatorul strugurilor». Că de când candidează la noi, îi spun numai «senatorul pepenilor». Cred că au început să ne ia la mişto", sare de la altă masă unul dintre clienţii care până atunci fusese atent la dezbaterile politice ale amicilor săi.

Oraşul Dăbuleni, care numără aproximativ 20.000 de locuitori, îşi bazează întreaga viaţă economică pe producţia agricolă, şi în special pe culturile de roşii şi de pepeni verzi, cunoscuţi în zona Olteniei sub denumirea de lubeniţă.

"În afară de câteva magazine şi baruri, alte posibilităţi de angajare tinerii de aici nu au. Mulţi dintre ei sunt plecaţi în străinătate să-şi câştige pâinea. Majoritatea sunt plecaţi în Italia şi Spania. Numai de pe strada mea au plecat în vara asta şapte sau opt familii", spune un bătrân, aşezat pe banca din faţa porţii.

"Agricultura e ca loteria. Când dă Dumnezeu piatră, ţi-a luat-o pe toată. N-ai ce-i face! Avem nevoie de irigaţii, avem nevoie ca sistemul ăsta pe care-l moştenim de la comunişti să fie pus la punct. 90 la sută din ce se face în Dăbuleni este agricultură", continuă bătrânul.

În Colegiul 5 Senat Dăbuleni-Segareca, lupta afişelor electorale se dă între PSD şi PDL, cele două formaţiuni nemaiţinând cont prea tare de locul în care-şi lipesc materialele electorale. De la stâlpii de înaltă tensiune, până la staţiile de autobuz sau instituţii publice, aproape că nu mai găseşti un loc în care să lipeşti un afiş.

În comuna Rojişte, oficiul poştal din comună era tapetat cu afişe roşii care-i înfăţişează pe Mircea Geoană şi Valeriu Zgonea. "Sper că nu fotografiaţi ca să ne faceţi rău", atrage atenţia primarul PSD al localităţii, Marin Olteanu.

"Aici, poate să vină să lipească toată lumea, că este voie", spune primarul Olteanu, indicând zidul oficiului poştal.

Edilul-şef din Rojişte susţine că lumea a înţeles procedura votului uninominal, el personal explicându-le despre schimbarea sistemului de vot.

"Eu sunt şi preşedinte al organizaţiei locale a PSD. Le-am explicat la oameni, fără să ţin cont că votează cu Geoană sau cu Giugea (Nicolae Giugea, candidatul PDL la Senat - n. r.) şi le-am spus cum e cu votul uninominal. Cred că înţeleg majoritatea acum cum e cu votul", a spus Marin Olteanu.

În Colegiul 5 Senat Dăbuleni-Segarcea candidează Mircea Geoană, din partea PSD, Nicolae Giugea (PDL), Elena Costea (PNL).

În tot judeţul Dolj sunt aşteptate la urne 595.347 de persoane înscrise pe listele electorale permanente. Pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie au fost amenajate 516 secţii de votare, un număr de 168 fiind în Craiova.

(Radu Vinţeanu; corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici