FOCUS: Phoenix - încă o "renaştere din propria cenuşă", la aniversarea a 45 de ani

Întâi s-au inspirat din ce auzit "afară", apoi s-au întors la rădăcinile folclorului românesc şi, de 45 de ani, cântă "haiduceşte" cu sălile pline, în faţa a mii de spectatori care le ştiu versurile pe de rost. Luni seară, povestea Phoenix a fost rescrisă la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti.

12 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Phoenix - încă o "renaştere din propria cenuşă", la aniversarea a 45 de ani

FOCUS: Phoenix - încă o "renaştere din propria cenuşă", la aniversarea a 45 de ani

Cu bune şi rele, dincolo de clişee, trupa Phoenix a scris istorie în muzica din România. Pentru a rememora traseul sinuos pe care formaţia l-a parcurs de-a lungului timpului, cei de la Phoenix au strigat "adunarea" luni seara, la TNB, unde au susţinut un concert de aproximativ trei ore, marcând aniversarea a aproape jumătate de veac şi oferind un show bine dozat. Muzica, chiar dacă a fost cea cu care trupa şi-a obişnuit fanii de-a lungul anilor, a avut de acestă dată parte de un rafinament aparte, adus de invitaţi precum Johnny Răducanu, Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaş sau Marius Mihalache.

Cum a început legenda Phoenix? De la o simplă trupă de şcolari, care s-a format în '62, la Timişoara. Prima piesă proprie a formaţiei a apărut în '64-'65, fiind creaţia lui Moni Bordeianu, cu dezvoltarea temei din partea lui Nicolae Covaci. Chiar dacă piesa nu a fost niciodată editată pe un suport audio, aceasta a putut fi ascultată luni, live, acustic, chiar în interpretarea celor doi veterani ai trupei.

A urmat apoi în concert piesa "Floarea stâncilor", pentru care lui Covaci şi lui Moni li s-a alăturat pe scenă şi Johnny Răducanu, susţinându-i din clape. "Floarea stâncilor" reprezintă, de asemenea, şi cel de-al doilea EP al formaţiei Phoenix, apărut la Electrecord, în '69. Pe coperta albumului apăreau în acea vreme Nicu Covaci, Moni Bordeianu, Pilu Ştefanovici, Günter Reininger şi Bela Kamocsa.

"Vremuri" a fost cântecul care l-a adus pe scenă pe Ludovic Orban în postura de chitarist, însă următorul moment al serii a marcat, în concert, trecerea la perioada de început a anilor '70, în care cei de la Phoenix s-au orientat către folcorul românesc, asfel apărând piese precum "Iarna", "Nunta" sau "Strunga". Pentru o mai bună "exemplificare", pe scenă au urcat şi Dumitru Fărcaş cu al său taragot şi Gheorghe Zamfir cu celebrul său nai, şi, alături de Johnny Răducanu şi Phoenix, au atins probabil unul dintre punctele maxime ale concertului, în care instrumentele s-au completat fără de cusur.

Astfel, partea a doua a concertului, care a avut cea mai mare priză la public, a fost rezervată muzicii anilor '70 - o perioadă de zbucium pentru trupă, dar în care aceasta a înregistrat mari succese.

Dar pentru ca spectacolul să fie complet, Covaci nu a uitat să facă observaţii sunetiştilor care, ca întotdeauna, nu fac treaba pe placul său. De asemenea, ca şi în restul concertelor din ultimii ani, Covaci a avut şi de această dată vocea foarte răugiştă. "Din nefericire, două-trei zile după ce vin în România mi se strânge vocea", s-a scuzat cântăreţul.

De asemenea, pe scenă au mai urcat Tavi Colen, pentru piese precum "Fată verde", sau Stelu Enache pentru "Cucuveaua", de pe albumul "Cantafabule". Au fost şi adevărate dueluri muzicale, în care Ovidiu Lipan Ţăndărică şi-a atacat tobele în "luptă" cu ţambalul lui Marius Mihalache sau cu cele două naiuri ale lui Gheorghe Zamfir.

După ce, timp de aproape trei ore, cei de la Phoenix au avut microfonul, publicul a cântat "La mulţi ani" formaţiei pe final de concert, după care a urmat celebra piesă "Andrii Popa", cântată de toată lumea, mai puţin de Mircea Baniciu. În urma unor neînţelegeri cu Covaci, acesta s-a retras din formaţie în urmă cu câteva luni. Chiar dacă unii dintre cei aflaţi luni seara la concert i-au cerut prezenţa pe scenă, acesta nu şi-a făcut apariţia nici pe acordurile piesei cu care, de altfel, este şi el deseori asociat.

Astfel, aplauzele au fost primite de către actuala trupă Phoenix, formată din Nicu Covaci, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Josef Kappl, Manfred Neuman, Bogdan Bradu, Ionuţ Contraş şi Cristian Gram.

Tot în încheierea concertului, membrii trupei au primit din partea casei de discuri Roton discul de aur pentru vânzarea albumului "Baba Novak", lansat în 2005, în aproximativ 10.000 de copii.

Şi pentru că la spectacolul de la Teatrul Naţional, biletele au avut preţuri între 300 şi 700 de lei, trupa a promis o reîntâlnire cu fanii pentru încă o sărbătorire a celor 45 de ani de muzică, pe 7 decembrie, la Sala Palatului din Bucureşti.

Pentru primăvara anului viitor, Phoenix pregăteşte lansarea proiectului "Ante-mioriţa".

(Cristina Mazilu; cristina.mazilu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici