FOCUS: Start perfect pentru Ferrari

Piloţii Ferrari, Fernando Alonso şi Felipe Massa, au reuşit, duminică, în prima etapă a CM de Formula 1, desfăşurată pe circuitul de la Sakhir (Bahrain), să aducă scuderiei prima "dublă" din iunie 2008, ultima dată când echipa italiană s-a impus într-o aşa manieră fiind la Marele Premiu al Franţei.

14 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Start perfect pentru Ferrari

FOCUS: Start perfect pentru Ferrari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Alonso a triumfat în Marele Premiu al Bahrainului şi a devenit al patrulea pilot care câştigă o cursă la debutul pentru Ferrari, după Mario Andretti (1971), Nigel Mansel (1989) şi Kimi Raikkonen (2007). Pe de altă parte, ultima victorie a dublului campion mondial spaniol s-a înregistrat în octombrie 2008, în Marele Premiu al Japoniei, când evolua pentru Renault.

Calificările Grand Prix-ului Bahrainului, care a avut loc sâmbătă, au confirmat faptul că în acest sezon patru echipe sunt îndreptăţite să spere la câştigarea titlurilor. Red Bull, Ferrari, Mercedes GP, McLaren-Mercedes s-au detaşat de celelalte team-uri şi şi-au înşirat piloţii pe primele opt locuri ale grilei, cu vicecampionul mondial Sebastian Vettel (Red Bull) în pole-position. Acesta a fost urmat de Massa, Alonso şi Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes). Poate că fanii aşteptau mai mult de la septuplul campion mondial Michael Schumacher (Mercedes GP) la revenirea sa în Formula 1 după trei ani de pauză şi de la câştigătorul competiţiei de anul trecut, Jenson Button (McLaren-Mercedes), dar cei doi nu au putut decât să se califice pe locurile şapte, respectiv opt.

Duminică, la start s-au înregistrat câteva schimbări de poziţii: Alonso a trecut de coechipierul său Massa şi s-a postat în spatele lui Vettel, Nico Rosberg (Mercedes GP) l-a depăşit pe Hamilton şi s-a instalat pe locul patru, iar Schumacher a câştigat o poziţie în faţa lui Mark Webber (Red Bull). Până la oprirea la boxe pentru schimbarea pneurilor, cursa a fost destul de monotonă. Vettel a condus fără pobleme, dar nu a reuşit să se distanţeze la mai mult de patru secunde de Alonso. Singura intrare la standuri a celor opt s-a produs între tururile 16 şi 18 şi s-a soldat doar cu recâştigarea poziţiei a patra de către Hamilton. Apoi, din nou rutina s-a aşternut la Sakhir.

După turul 30, Alonso a început să se apropie de Vettel din ce în ce mai mult. În turul 34, germanul a raportat la boxele sale o pierdere de putere a monopostului său şi, în turul 35, a fost depăşit atât de Alonso, cât şi de Massa. Nici lui Hamilton nu i-a trebuit prea mult să treacă de Vettel, acest lucru petrecându-se în turul 38. Cu greu, pilotul echipei Red Bull a reuşit să salveze 12 puncte, ocupând poziţia a patra, după ce în final a fost atacat şi de Rosberg.

Astfel, Alonso şi Massa au adus o dublă pentru Ferrari la prima cursă a sezonului, confirmând statutul scuderiei de principală favorită în acest sezon. Cu noroc, Hamilton urcat pe ultima poziţie a podiumului, în timp ce coechipierul său Button a ocupat numai locul şapte.

Fără să impresioneze, Schumacher s-a clasat în final pe locul şase şi a pierdut lupta cu tânărul său coleg Nico Rosberg (locul cinci), care s-a arătat mai rapid decât septuplul campion mondial pe tot parcursul acestui week-end. Australianul Mark Webber de la Red Bull a încheiat Top 8, iar Vitantonio Liuzzi (Force India) şi Rubens Barrichello (Williams) s-au clasat, în această ordine, pe locurile 9 şi 10, ultimele care aduc punct(e).

După prima cursă din acest sezon, se poate afirma că schimbările de regulament aduse de FIA şi cooptarea unor noi echipe nu au îmbunătăţit spectaculozitatea competiţiei. În Bahrain au fost puţine dueluri roată la roată şi, implicit, puţine depăşiri. Renunţarea la realimentarea monoposturilor pe durata curselor a dus doar la scăderea timpilor petrecuţi la boxe. Acum, un monopost zăboveşte doar între 4 şi 5 secunde la standurile echipei sale, pentru schimbarea pneurilor, în timp ce anul trecut, când maşinile erau realimentate, oprirea era de 7-10 secunde. De remarcat faptul că, la Sakhir, primii 13 clasaţi a trecut o singură dată pe la boxe.

Noile echipe au avut evoluţii foarte slabe, numai Heikki Kovalainen şi Jarno Trulli de la Lotus reuşind să încheie cursa, la două, respectiv trei tururi de învingător. Dintre debutanţi, numai Nico Hulkenberg de la Williams a trecut linia de sosire, pe locul 14, la un tur de Alonso.

Următoarea cursă va avea loc în Australia, în 28 martie.

(Material realizat de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici