FOCUS: Volume politice şi ale unor autori de Nobel, în prima zi a târgului Gaudeamus

Târgul de Carte Gaudeamus, care are loc între 19 şi 23 noiembrie şi găzduieşte circa 400 de evenimente, a debutat miercuri, vizitatorii fiind atraşi de lansări cu teme politice, dar şi de volumele celui mai recent laureat al premiului Nobel pentru literatură.

14 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Volume politice şi ale unor autori de Nobel, în prima zi a târgului Gaudeamus

FOCUS: Volume politice şi ale unor autori de Nobel, în prima zi a târgului Gaudeamus (Imagine: Mediafax Foto)

Prima zi a târgului a fost săracă în lansări de ficţiune, cele mai populare evenimente fiind lansarea volumului lui Adrian Năstase, "Codul Zambaccian 2. Termo-panem et circenses", în prezenţa autorului, la editura Niculescu, şi lansarea volumului "De la regimul comunist la regimul Iliescu", în prezenţa autorilor, Virgil Măgureanu şi Alex Mihai Stoenescu, la editura Rao. La fiecare dintre evenimente au fost prezente peste 100 de persoane.

Vizitatorii au putut afla încă de la intrare unde se află standurile pe care doresc să le viziteze, aceştia putându-se informa cu ajutorul a patru calculatoare cu touch-screen, puse la dispoziţie de partenerul evenimentului, bibliofagia.ro. La ora 12.00, când târgul a fost deschis oficial, în prezenţa ambasadorului Franţei la Bucureşti, Henri Paul, şi a preşedintelui-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Maria Ţoghină, majoritatea standurilor erau aranjate, având nevoie de mici retuşuri. La nivelurile superioare existau, însă, o oră mai târziu, câteva standuri încă neocupate de participanţii la târg.

În primele ore ale evenimentului prezenţa vizitatorilor a fost destul de scăzută, dar numărul acestora a crescut cu timpul.

În oferta editorială de la târg s-au numărat şi două romane ale lui Jean-Marie Gustave Le Clézio, cel mai proaspăt laureat al premiului Nobel pentru literatură. Cele două volume, "Potopul" şi "Raga. Apropierea continentului invizibil", au apărut la editura Art. Redactorul-şef al editurii, Laura Albulescu, a declarat pentru MEDIAFAX că drepturile pentru romanul "Raga. Apropierea continentului invizibil" au fost achiziţionate la Târgul de Carte de la Frankfurt, care a avut loc după ce a fost făcut public numele laureatului premiului Nobel pe anul 2008. Drepturile pentru "Potopul" au fost achiziţionate ulterior târgului de la Frankfurt, iar editura aşteaptă un răspuns pentru următoarele titluri, Laura Albulescu declarând că cea mai aprigă "luptă" se duce în privinţa volumelor noi ale autorului francez, majoritatea deţinute de Gallimard.

Cele două volume, care fac parte dintr-o serie de autor dedicată de editura Art lui Le Clézio, vor fi lansate oficial pe 7 decembrie, când autorului i se va decerna oficial premiul Nobel.

Printre noutăţile prezentate de Art la Gaudeamus se mai numără "Mic manual de campanie electorală", de Quintus Tullius Cicero, şi "Istoria corpului, II. De la Revoluţia Franceză la Primul Război Mondial", de Alain Corbin, Jean-Jacques Courtine şi Georges Vigarello.

Editura Vellant prezintă la târg noi apariţii, precum "Escadron ghilotina", semnată de scenaristul lui Alejandro Gonzalez Inarritu, Guillermo Arriaga, "Cât te mai iubesc", de Luis Leonte, "Don Camilo", de Giovannino Guareschi, şi "Prin faţa ochilor", de Laura Kasischke.

Unul dintre cele mai mari standuri de la târg îi aparţine editurii Curtea Veche, care a împărţit oferta de cărţi în ficţiune şi non-ficţiune.

Printre cele mai aşteptate evenimente de joi se numără lansarea volumului "Istoria critică a literaturii române" de Nicolae Manolescu, la editura Paralela 45, şi lansarea "Dicţionarului comunismului", în prezenţa coordonatorului lucrării, Stephane Courtois, la editura Polirom.

Cea de-a XV-a ediţie a Târgului Gaudeamus este organizată de Societatea Română de Radiodifuziune, în parteneriat cu Automobile Dacia, bibliofagia.ro, magazinultau.ro, RCS&RDS, Bancpost, Xerox România şi Metrorex.

Suprafaţa pe care se desfăşoară evenimentele la Târg este de 14.000 de metri pătraţi, aproape de capacitatea maximă a Pavilionului Central Romexpo.

Accesul general al vizitatorilor este permis pe baza biletelor de intrare, în valoare de 3,5 lei, care vor fi folosite pentru tombola Gaudeamus. Elevii, studenţii, cadrele didactice, membrii de uniuni ale scriitorilor şi jurnaliştii vor avea acces gratuit în cadrul evenimentului.

Numărul expozanţilor este de peste 400, 40% dintre aceştia reprezentând edituri româneşti. Pentru a opta oară consecutiv, Târgul de Carte Gaudeamus va fi transmis online, cu sprijinul RCS&RDS, furnizor oficial de internet al manifestării.

Pe întreaga perioadă a Târgului se va desfăşura campania de strângere de semnături pentru manifestul "Apel la o politică europeană a traducerii", redactat înaintea Stărilor generale ale multilingvismului, reunite la Sorbona, pe 26 septembrie anul acesta.

Târgul mai găzduieşte expoziţia de machete ale invenţiilor lui Leonardo da Vinci.

Câştigătorii tombolei vor fi anunţaţi duminică. Printre premiile care pot fi câştigate la tombolă şi oferite de partenerii evenimentului se numără un automobil Dacia Sandero, un laptop şi un radio cu MP3 player.

Sumele rezultate din vânzarea biletelor sunt destinate finanţării parţiale a proiectului "Un Nobel pentru România", iniţiat de Radio România cu prilejul ediţiei din 2006 a Târgului de Carte Gaudeamus. Este vorba de finanţarea unor debuturi literare sau traducerea unor volume în diferite limbi străine, fapt care poate ajuta la promovarea literaturii române în străinătate. Fondurile obţinute anul trecut din vânzările de bilete - aproximativ 8.000 de lei - vor fi folosite pentru finanţarea parţială a traducerii în limba germană a volumului "Cel mai bun roman al tuturor timpurilor", de Daniel Bănulescu.

Proiectul care va beneficia de finanţare din banii obţinuţi anul acesta din vânzarea de bilete va fi anunţat pe 24 noiembrie, în cadrul galei Premiilor Gaudeamus.

Gala va avea loc pe 24 noiembrie, în foaierul Sălii de Concerte "Mihail Jora" a Radio România. Cu acest prilej vor fi decernate cinci trofee Gaudeamus şi premiul pentru cea mai râvnită carte a târgului. Printre trofeele Gaudeamus oferite la finalul târgului se numără Premiul de excelenţă, în valoare de 3.500 de lei, şi premiul Miss Lectura.

(Material realizat de Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici