Fotbalişti care au încercat să dribleze şi bancomatele

Mai mulţi fotbalişti, care şi-au încercat mai mult sau mai puţin norocul pe la echipe din prima ligă, au renunţat la driblarea adversarilor şi s-au reprofilat, încercând de această dată să "fenteze" vigilenţa organelor de ordine.

458 afișări
Imaginea articolului Fotbalişti care au încercat să dribleze şi bancomatele

Fotbalişti care au încercat să dribleze şi bancomatele (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Skimming-ul este activitatea ilicită prin care infractorii montează dispozitive de copiere a bandei magnetice şi camere de luate vederi la bancomate, iar după ce află codul PIN, transferă datele în computere, iar cu ajutorul unor programe informatice se fabrică un nou card, care îi ajută pe hoţi să facă extrageri de numerar.

Florin Adrian Manea, băiatul antrenorului echipei Gloria Bistriţa, Nicolae Manea, a fost arestat, în anul 2004, în Statele Unite ale Americii sub acuzaţia de utilizare a unor carduri de credit false. Poliţia stabilise pentru eliberarea condiţionată a actualului impresar o cauţiune de 1,1 milioane de dolari.

Potrivit poliţiei, împotriva lui Florin Adrian Manea, acum în vârstă de 31 de ani, au fost formulate patru capete de acuzare pentru utilizare de carduri de credit false, trei capete de acuzare pentru uzurpare de identitate, fiind, de asemenea, acuzat de conspiraţie la comiterea de falsuri. Florin Adrian Manea achiziţionase dintr-un lanţ de magazine din SUA bonuri de cumpărături în valoare de 1.500 de dolari folosind carduri de credit false. El susţinea că este italian, şi că dorea să-i facă un cadou soţiei sale. Ulterior, bonurile au fost schimbate în bani gheaţă şi bunuri.

Florin Manea a evoluat, la grupele de copii şi juniori ale clubului Gloria Bistriţa, iar în sezonul 1996/1997 chiar a evoluat în două partide pentru gruparea ardeleană în prima ligă. În prezent Florin Manea este impresar de jucători.

Tot în 2004, Aurelian Zlati, fost jucător la FCM Bacău, şi chiar căpitan al echipei naţionale sub 17 ani a României, a fost arestat şi condamnat la 21 de luni de închisoare în Anglia, sub acuzaţia că a cumpărat diverse bunuri cu ajutorul unor cărţi de credit false. Zlati emigrase în Anglia împreună cu prietena sa în 2003, iar după un an a fost arestat în oraşul Yarmouth, sub acuzaţia de tentativă de scoatere de bani de la un bancomat cu ajutorul unor cărţi de credit false.

În 2006, Emanuel Moldoveanu, fost jucător la nivelul eşaloanelor B şi C, dar şi la Dinamo Bucureşti, în sezonul 1994/1995, pentru care a evoluat în şase partide, a fost reţinut de poliţia din Placer County (SUA) fiind acuzat de fraudă şi posesie de carduri false. Moldoveanu a fost prins pe baza înregistrărilor de la ATM-urile de la care scotea banii, având la activ peste 100 de victime şi daune de câteva sute de mii de dolari.

Un alt caz de fotbalist reţinut pentru activităţi de "skimming" a fost Cătălin Olteanu, fostul soţ al extremei echipei Oltchim Râmnicu Vâlcea, Ada Nechita. Olteanu a evoluat la Electra Râmnicu Vâlcea, însă după doar un an acesta era arestat în dosarul "Malware". Cel poreclit "Salată" şi încă 19 români erau suspectaţi că ar fi comis fraude în Statele Unite cu ajutorul internetului şi au fost încarceraţi cu în iulie 2008. Ulterior, după ce a fost eliberat, "Salată" a divorţat de Ada Nechita şi s-a apucat de antrenorat, prima echipă pe care a pregătit-o fiind Unirea Păuşeşti Măglaşi, în Liga a IV-a.

Utimul caz, este cel al fiicei fostului fotbalist Dorin Mateuţ, Natalia, a fost reţinută în Amsterdam, împreună cu alte trei persoane, pentru că ar fi încercat să-şi achite cumpărăturile cu mai multe carduri bancare false. Fotomodelul Natalia Mateuţ se afla în capitala olandeză împreună cu iubitul ei şi cu alte două persoane. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Amsterdam, Ron Van Der Veen, a declarat că patru persoane au fost localizate lângă un hotel. Potrivit acestuia, cei patru ar face parte dintr-un grup de falsificatori de carduri.

Ron Van Der Veen a spus că judecătorii urmează să decidă cât vor sta cei patru în arest şi că banca trebuie să precizeze care este suma cu care a fost prejudiciată în total.

Prejudiciul estimat până în prezent este de 80.000 de euro.

(Material de Andrei Mazurchievici, andrei.mazurchievici@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici