Marşul liberal al ţepelor din Piaţa Victoriei, comparat de Antonescu cu Revoluţia Franceză

Liderul PNL Crin Antonescu a rememorat, sâmbătă, perioada Revoluţiei Franceze, în timp ce a stat în "prima linie" pe care tinerii liberali îmbrăcaţi în jachete galbene şi "înarmaţi" cu ţepe din lemn au format-o, belicos, în faţa cordonului de jandarmi care blocau trecerea spre Guvern.

664 afișări
Imaginea articolului Marşul liberal al ţepelor din Piaţa Victoriei, comparat de Antonescu cu Revoluţia Franceză

Marşul liberal al ţepelor din Piaţa Victoriei, comparat de Antonescu cu Revoluţia Franceză (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Liberalul Crin Antonescu s-a aflat, astfel, la intrarea pe strada Paris, respectiv la câţiva paşi de Guvern, în dubla postură - de participant la un marş de protest al tinerilor liberali, dar şi de analist istoric, din care a şi comparat manifestarea la care tocmai participa cu evenimete istorice studiate în profesia sa de bază, cea de profesor de Istorie.

Momentul care l-a făcut pe Antonescu să evoce Revoluţia Franceză, în discuţia cu un apropiat, aflat şi el în "prima linie", a fost cel în care jandarmii au format un zid uman în faţa trecerii de pietoni pe care se putea accede spre Guvern, blocând astfel accesul liberalilor care agitau pe sus ţepele din dotare.

Interzicerea accesului către Guvern a fost de natură să agite spiritele, preşedintele tinerilor liberali, Florin Alexe, şi seniorul Dinu Zamfirescu angrenându-se în mod direct într-o dispută verbală cu şefii jandarmilor, care le-au spus că locul "destinat" ampasării ţepelor este lângă trecerea de pietoni şi nu în faţa clădirii Executivului.

După aprecierea particulară a lui Antonescu, privind Revoluţia Franceză, dar şi după intervenţia vicepreşedintelui Varujan Vosganian, liberalii s-au conformat şi au amplasat ţepele (araci din lemn de circa 1,7 m înâlţime, ascuţiţi la un capăt şi la celălat capăt având montat un dispozitiv care le permitea să stea vertical) lângă trecerea de pietoni.

Nervozitatea liberalilor în legătură cu jandarmii a fost generată şi de stricteţea manifestată de aceştia pe parcursul deplasării de la Romexpo către Piaţa Victoriei, care nu s-a făcut pe stradă, ci pe trotuar, în condiţiile în care numărul manifestanţilor era de circa 8.000.

Un alt element de nervozitate a fost creat de faptul că liberalilor nu li s-a permis să transporte în Piaţa Victoriei şi o ţeapă de circa trei metri lungime, "destinată" şefului statului, Traian Băsescu, considerând că aceasta constituie un "obiect contondent".

Marşul de protest al tinerilor liberali a început imediat după Conferinţa Naţională a TNL, desfăşurată la Romexpo, reuniune la care a fost reales preşedintele acestei structuri liberale, respectiv Florin Alexe.

Avangarda a fost constituită din liderul formaţiunii, Crin Antonescu, flancat de noul secretar general, Eduard Helvig, de nou trezorier, Dragoş Mănescu, de noul preşedinte al TNL, Florin Alexe, dar şi de membrii BPC Varujan Vosganian, Cristian Adomniţei, preşedintele Organizaţiei de Femei, Lucia Varga şi europarlamentarul Ramona Mănescu.

Pe parcursul deplasării tinerii liberali au scandat "Jos Băsescu!", "Jos Guvernul!",

Unul dintre muncitorii care îşi desfăşura activitatea pe şantierul de vizavi de Romexpo a ieşit din incintă pentru a vedea manifestarea. Când s-a lămurit despre ce e vorba, a aşteptat ca liderul PNL Crin Antonescu să ajungă în dreptul lui şi i-a cerut locuri de muncă, nu mitinguri.

În timpul deplasării s-au afişat pancarte pe care se putea citi: "Organizaţia TNL Voluntari/ Nu votează marinari!", "Prin noi înşine/ Nu prin FMI!" şi s-a scandat "Nu vă fie frică/ Şi Băsescu pică!".

Circa 15 protestatari anti-eutanasierea câinilor vagabonzi i-au aşteptat pe tinerii liberali la Arcul de Trimf. Plini de curtoazie, aceştia i-au solicitat lui Antonescu să le permită să se asocieze marşului liberalilor, preşedintele PNL fiind întru totul de acord.

Liberalii au luat mănunchiurile de ţepe, care erau pregătite deja în faţa sediului USL din Kiseleff, şi s-au deplasat cu acestea către Piaţa Victoriei. Acolo, au amplasat ţepele, au montat o pancartă pe care scria Vă spus: plecaţi! Aţi furat alegerile!" şi au scandat "Ieşi afară/ Javră ordinară!".

Manifestarea a luat sfârşit relativ repede, duă episodul amplasării ţepelor tinerii liberali plecând înspre Piaţa Aviatorilor, unde îi aşteptau autocarele cu care au venit în Bucureşti pentru a lua parte la Conferinţa Naţională a TNL.

(Material realizat de LiviuDădăcuş, liviu.dadacus@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici