Nicio declaraţie de avere pe site-ul Senatului, se aşteaptă reexaminarea Legii ANI

Nicio declaraţie de avere sau de interese a senatorilor nu a fost actualizată pe site-ul instituţiei, conducerea Senatului argumentând că se aşteaptă reexaminarea Legii ANI.

39 afișări
Imaginea articolului Nicio declaraţie de avere pe site-ul Senatului, se aşteaptă reexaminarea Legii ANI

Nicio declaraţie de avere pe site-ul Senatului, se aşteaptă reexaminarea Legii ANI (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Procedura de reexaminare a Legii ANI, cerută de preşedintele Traian Băsescu, şi o decizie de neconstituţionalitate formulată de Curtea Constituţională au împiedicat publicarea pe site-ul Senatului a declaraţiilor de avere şi interese ale senatorilor.

Deşi termenul de completare şi depuneri de către senatori a declaraţilor de avere şi interese actualizate a expirat pe 15 iunie, până vineri nicio declaraţie nu era actualizată pe pagina de internet a Senatului.

Situaţia a fost luată în discuţie în Biroul Permanent al Senatului de marţea trecută, când Gyorgy Frunda a atras atenţia că, până la modificarea Legii ANI, în urma declarării neconstituţionale a unei prevederi şi a cererii de reexaminare a preşedintelui, declaraţiile nu pot fi făcute publice.

"Toţi deputaţii şi senatorii trebuie să depună declaraţiile de avere şi de interese până la 15 iunie 2010. Nedepunerea acestora atrage sancţiuni contravenţionale şi de imagine. Dar aceste declaraţii nu vor mai fi făcute publice. Deci noi le vom depune într-un plic închis la secretarul general şi, în funcţie de modificarea Legii ANI, care ne este trimisă spre reexaminare, se va hotărî care din declaraţiile respective vor fi publice şi care nu. (...) Pe decizia Curţii Constituţionale şi legea în vigoare, la ora actuală, nimic nu poate fi făcut public", spunea senatorul UDMR.

Potrivit chestorului Senatului, Ioan Chelaru, majoritatea senatorilor şi-ar fi actualizat declaraţiile de avere şi interese, acestea fiind însă trimise Secretariatului General, care aşteaptă modificarea Legii ANI.

Legea ANI a fost rediscutată săptămâna trecută de Comisia juridică a Camerei, vicepreşedintele Florin Iordache precizând că modificările au ţinut cont atât de cererea preşedintelui, cât şi de decizia Curţii Constituţionale.

Iordache a menţionat că, la rediscutarea Legii ANI, comisia a stabilit, conform CC, că demnitarii vor completa două variante de declaraţii de avere, în cea publică nemaifiind menţionate detalii care pot aduce atingere vieţii private, cum ar fi adresa imobilelor deţinute.

A doua modificare pe care au operat-o juriştii de la Cameră constă în introducerea în declaraţiile de interese, aşa cum solicitase Traian Băsescu, a unei noi rubrici în care titularul să precizeze dacă el, soţul, copiii sau părinţii au derulat sau derulează, direct sau prin intermediul unei firme în care sunt implicaţi, contracte finanţe cu bani publici.

Potrivit lui Iordache, modificările la Legea ANI ar urma să fie dezbătute de plenul Camerei Deputaţilor luni sau marţi.

După adoptarea de către Cameră, legea urmează să fie dezbătută şi de Senat, care este cameră decizională.

Preşedintele comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă, a estimat că, în condiţiile în care legea va fi adoptată de Cameră cel târziu marţi, ea ar putea fi discutată de comisie la mijlocul săptămânii viitoare şi votată în plen lunea următoare, ultima din actuala sesiune legislativă.

(Material de Florin Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici