Skunk Anansie a deschis în forţă prima zi de B'estfest Summer Camp 2011

Trupa Skunk Anansie a avut un show plin de adrenalină, care a inclus crowd surfing şi celebrele hituri "Hedonism" şi "Charlie Big Potato", în prima zi a festivalului B'estfest, care, anul acesta, este un experiment pentru organizatori şi are loc nu în Capitală, ci în comuna Tunari, lângă Bucureşti.

615 afișări
Imaginea articolului Skunk Anansie a deschis în forţă prima zi de B'estfest Summer Camp 2011

Skunk Anansie a deschis în forţă prima zi de B'estfest Summer Camp 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Drumul către B'estfest diferă de orice altă călătorie către un concert, cel puţin dacă este vorba de peisajul Capitalei. După ce maşina iese din zona de clădiri de birouri şi din traficul infernal, apare la orizont comuna Tunari. Deşi un şofer mai nerăbdător ar putea exclama cu uşurinţă "Unde e, domn'e, Woodstock-ul ăsta?", "Woodstock-ul" este chiar după colţ... de fapt, la o cotitură, după un lan de grâu, pe malul unei ape, undeva unde se văd carusele de bâlci ca pe vremuri.

Căci, cu mic cu mare, participanţii la B'estfest s-au putut distra în mai multe feluri: varianta clasică - maşinuţe, carusel -, cea plină de adrenalină - cu acrobaţii cu bicicleta, laser tag - sau varianta leneşă - au putut sta în hamace colorate. Mâncarea a variat de la celebrii mici, al căror miros, în mod evident, se simţea peste tot, la slow food. Încă de la intrare, trecerea de la confortul oraşului la feeling-ul de festival a fost abruptă: spectatorul era primit de oameni cu hărţi şi programe, voluntari ai ONG-urilor care strâng donaţii sau, cea mai exotică apariţie, voluntari care împărţeau "toalete portabile", mici cât un portofel.

Anul acesta, gazdele au putut intra gratis la festival. Astfel o parte dintre locuitorii comunei Tunari au putut să vadă concertele intrând în spaţiul evenimentului doar cu cartea de identitate. Mulţi sosiţi cu întreaga familie şi-au manifestat mirarea faţă de "cotropitorii" veniţi în comuna lor pentru trei zile, de vineri până duminică.

Traseul cel mai probabil de început de seară a fost: uitat/testat carusel, ascultat trupă românească la scena "Future Heroes", căscat gura la băieţii care escaladau peretele artificial special amenajat sau la băieţii care făceau acrobaţii pe bicicletă, cumpărat mâncare, bere şi, în cele din urmă, aşezat în faţa celor două scene mari, unde s-au succedat concertele.

Momentele cele mai aşteptate ale primei zile de B'estfest au fost concertele irlandezilor de la Flogging Molly şi trupei Skunk Anansie. După românii de la The Mono Jacks, Buterflies in My Stomach, Toulouse Lautrec şi Madame Hooligan, cei de la Flogging Molly au încălzit atmosfera cu balade irlandeze de pahar, precum "If I Leave This World Alive", sau cu ritmuri săltăreţe care nu aveau cum să lase indiferentă mulţimea de la B'estfest.

Spre miezul nopţii, britanic de punctuali, au apărut membrii Skunk Anansie, cu solista, Skin, neschimbată şi plină de energie. Îmbrăcată într-un costum mulat, negru cu argintiu, cu un guler imens din pene, Skin a magnetizat publicul din primul moment, alergând continuu dintr-o parte în alta a scenei, învârtind microfonul, cu o aceeaşi voce tandră şi agresivă. Printre primele piese au fost hiturile pe care solista le-a trăit la unison cu mulţimea de câteva mii de persoane: "Charlie Big Potato", "100 Ways to Be a Good Girl" şi "Because of You".

La cei 43 de ani pe care îi are şi cu o siluetă superbă, Skin a arătat şi în România că are o pasiune: crowd surfing. Dacă prima dată când s-a aruncat în mulţime, băieţii de la pază au adus-o prompt înapoi cu picioarele pe scenă, a doua oară, solista a fost purtată de fani pe braţe mai mult timp. Şi, ca mulţumire, hitul "Hedonism" a fost dedicat "băieţilor români puternici" din public. Şi melodia "I've Had Enough" a fost dedicată "oamenilor care se revoltă împotriva guvernelor".

La bis-ul show-ului, care a durat o oră şi jumătate, cei de la Skunk Anansie au cântat mai noul lor hit "You Saved Me".

Sâmbătă, în a doua zi de B'estfest, vor cânta, printre alţii, Mika, Asian Dub Foundation şi Şuie Paparude.

Pentru că începând din acest an B'estfest "îmbracă haine verzi", organizatorii recomanda publicului să adopte aceeaşi atitudine eco, punând la dispoziţia sa biciclete ce pot fi închiriate de la staţia de metrou Pipera special pentru transportul până în B'estfest Park. Bicicletele sunt puse la dispoziţie de Asociaţia Green Revolution în cadrul programului StudentOBike şi se închiriază doar pe baza buletinului şi a biletului de intrare la festival, pe o perioadă de maximum 24 de ore.

Tot o alternativă de transport mai prietenoasă cu mediul înconjurător este şi sistemul carpooling: un mecanism simplu prin care mai mulţi călători care merg în aceeaşi direcţie împart aceeaşi maşină. Pentru a fi mai uşor de găsit, cei interesaţi se pot înscrie ca şoferi cu locuri disponibile în maşină sau ca pasageri, pe site-ul www.cumasina.net, la secţiunea concerte/ B'estfest.

Pentru o atitudine eco, dar şi pentru utilitate, este recomandată şi folosirea mijloacelor de transport în comun, disponibile inclusiv pe timp de noapte. În zilele de festival funcţionează o linie specială, pusă la dispoziţie de RATB, cu traseu de la Piaţa Charles de Gaulle (lângă staţia de metrou Aviatorilor), cu oprire şi în Piaţă Presei Libere, până la B'estfest Park, şi microbuzul 445 ce poate fi luat de pe refugiul de tramvai al liniei 16 şi 36 (din staţia de metrou Pipera) sau de la staţia Băneasa S.A. Ambele circulă inclusiv pe timp de noapte, iar capătul de linie se află în imediata apropiere a festivalului. Două microbuze asigură transportul tur şi retur între staţia de autobuz şi maxi-taxi şi intrarea în spaţiul de festival.

(Material realizat de Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici