Dan Barna: Serviciile ar trebui să colecteze informaţii, nu să le utilizeze în mod direct

  • Dan Barna: Eu consider că Serviciile au un rol foarte clar, să colecteze informaţii şi să le transmită utilizatorilor legali de astfel de informaţii, nu le administreze şi utilizeze în anchete penale
  • Dan Barna: E o diferenţă între a-ţi da demisia teatral cum face PSD, care nu a făcut nimic 4 ani să desfiinţeze pensiile speciale, şi ce facem noi acum. Aceste pensii nu au nicio justificare morală.
  • Vasile Bănescu: Toţi cei responsabilii ar trebui să reconsidere atitudinea plină de grijă faţă de sensibilităţile adânci ale oamenilor. Respectarea credinţei nu trebuie pusă în opoziţie cu civilizaţia.
1382 afișări
Imaginea articolului Dan Barna: Serviciile ar trebui să colecteze informaţii, nu să le utilizeze în mod direct

Sursa foto: Mediafaxfoto

Suntem în campanie electorală. Şi suntem în plină pandemie. Azi, la Marius Tucă Show am vorbit despre liberalism cu preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, şi credinţă cu Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române şi cu expertul OSCE în libertatea religioasă Cătălin Raiu.

Între timp a vorbit din nou preşedintele Iohannis despre PSD, alegeri, PSD, măsuri de pandemie, PSD.

Dan Barna speră să obţină peste 20% în urma alegerilor din 6 decembrie, sondajele arătând USR între 18% şi 20%. "Şi USR şi PNL ştiu foarte bine că nu vom avea nicio scuză faţă de electorat. O majoritate reformistă poate să mişte România. O majoritate conservatoare ne ţine în aceeaşi logică pe care o ştim cu toţii."

Barna mărturiseşte că îşi doreşte ca USR să guverneze singur, dar realitatea concretă arată că foarte probabil electoratul va spune "Ia mergeţi voi împreună, găsiţi o soluţie şi demonstraţi că puteţi să guvernaţi România".

Marius Tucă i-a reproşat lui Dan Barna că un capitol la care USR nu s-a bătut este cel al pandmiei, că nu au zis nimic când PNL a închis pieţe, şcoli, teatre, restaurante. Iar şeful USR a încercat să justifice politicieneşte neimplicarea. "Trebuia luate măsuri mai demult, la fel de bine nu trebuia să fie puşi directori de spitale chelneri sau băieţi de pompe funebre."

Legat de povestea cu pensiile speciale şi demisiile din Parlament, Dan Barna a încercat să răspundă tuturor răutăţilor şi fake newsurilor şi semnificaţiilor legale privind aceste demisii. Marcel Ciolacu a intervenit în emisiune şi a spus că nici el nu vrea pensii speciale, că el oricum nu beneficiază, dar că vrea ca odată cu votarea anulării pensiilor speciale să voteze şi acordarea majorării alocaţiilor pentru copii. Şi a venit pregătit la telefon, că avea cifre cu copiii care se culcă flămânzi în fiecare seară în România.

"Ne chinuim să demonstrăm că pensiile speciale n-au nicio justificare. Şi ne-am depus demisiile. PSD a promis că vor face lucrul acesta. Noi chiar le-am depus fizic azi. Dar Ciolacu şi-a dat demisia şi acum 4 ani alături de Dragnea. Şi în 4 ani n-a fost în stare să obţină o majoritate ca să scăpăm de pensiile speciale. Şi cum, brusc, aşa, se găseşte acuma să-şi dea demisia?", se întreabă Barna.

Marius Tucă a adus Biblia în studio şi a jurat că el nu e de acord cu căsătoriile între persoane de acelaşi sex. L-a pus şi pe Barna să jure. Dar n-a jurat. "Avem în România acest subiect? E exact ca şi cum ai vorbi de autostrăzi, dar nu ai autostrăzi. Eu reprezint liberalismul modern. De centru-dreapta."

În ceea ce priveşte votarea tacită a proiectului de modificare a Legii 51/1991 privind securitatea naţională, Dan Barna spune că Serviciile nu ar trebui decât să colecteze informaţii, nu să le şi folosească.

Rolul SRI şi al celorlalte servicii este de a colecta informaţii, nu de a le administra

Marius Tucă: "Spuneţi-mi cum veţi vota dvs. în Parlament această lege prin care SRI va interveni în anchetele penale? Proeictul de lege prin care Legea 51/1991 privind securitatea naţională e modificată astfle încât interceptările pe siguranţă naţională să poată fi folosite din nou ca probe în procesul penal. Proiectul a trecut de Camera Deputaţilor. Nu v-am auzit să spuneţi ceva. N-aţi fost în localitate. Urmează în Senat. Cum votaţi, sunteţi de acord să revină SRI în anchetă?"

Dan Barna: "Aici lucrurile sunt foarte clare. Eu consider că serviciile - şi asta e o poziţie pe care România ar trebui să o aibă ca stat european şi democratic - serviciile au un rol foarte clar: să colecteze informaţii şi să transmită aceste informaţii utilizatorilor legali de astfel de informaţii, adică rolul SRI şi al celorlalte servicii este de a colecta aceste informaţii, nu de a le adminstra sau de a le utiliza în mod direct. Poziţia noastră e foarte clară, am fost consecvenţi mereu pe acest subiect."

Barna a vorbit şi despre proiectele USR din această campanie electorală - digitalizare şi debirocratizare, cu exemple de bună practică din Estonia. Pe de altă parte, un alt proiect este cel legat de reforma în sănătate - un miliard de euro pentru infrastructură în sănătate, infrastructură şi mediu. "Să începem să facem autostrăzile, să creăm un sistem prin care ONG-uri performante pe domeniile lor să poată furniza servicii statului".

În a doua parte a emisiunii, Vasile Bănescu şi Cătălin Raiu au avut un mesaj optimist şi au insistat pe ideea că civilizaţia nu intră în contraducţie cu credinţa. Cei doi au spus că e nevoie de predictibilitate din partea autorităţilor şi de un dialog real, pentru că "omul, atunci când îi explici, înţelege".

"Aici e nevoie de parteneriat între stat şi biserică, în România nu există o platformă de dialog între stat şi culte".

Cătălin Raiu e de părere că trebuia să existe anterior pandemiei un scenariu cum se închide biserica, autorităţile să fi folosit un vocabular care să acopere toate cultele. "Efectele sunt pe termen lung. S-a sărit calul de ambele părţi, statul trebuia să rămână neutru."

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei consideră că statul, prin reprezentanţii calificaţi, ar trebui să poarte un dialog cu toate cultele religioase. Există Organismul de stat pentru culte. Sperăm să existe acest dialog, că vin evenimente importante."

Vasile Bănescu a subliniat că titlu dat pentru partea de emisiune în care a fpst invitat Credinţa şi dezinfectarea – este unul "provocator". "Mi-am amintit de credinţă şi raţiune, împrietenirea cu credinţa e soluţia pentru orice creştin, să nu cădem în nicio extremă, credinţa nu intră în coliziune cu raţiunea. În mod firesc în perspectivă imediată, cred că trebuie să pledăm pentru simultaneitatea respectării acestor măsuri. În biserică se păstrează distanţa, un scenariu negru nu ni-l dorim, suntem asiguraţi că aceste măsuri sunt eficace."

Mesajul lui Vasile Bănescu a fost către toţi responsabilii acestei ţări,  şi cei din biserica şi autorităţi, să reconsidere atitudinea plină de grijă faţă de sensibilităţile adânci ale oamenilor. "Nu poţi trece numai cu ştiri negative, respectarea credinţei nu trebuie pusă în opoziţie cu civilizaţia."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici