Interviul integral din 15 martie. Marius Tucă Show. Ion Cristoiu: România, în prezent, traversează o premieră asemănătoare celei cu teroriştii, cu decembrie 89

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că starea de urgenţă este o premieră pentru România care ar trebui supravegheată de societatea civilă, de presă şi de partidele din opoziţie pentru a preveni derapajele care atentează la libertăţi şi drepturi fundamentale.

230 afișări
Imaginea articolului Interviul integral din 15 martie. Marius Tucă Show. Ion Cristoiu: România, în prezent, traversează o premieră asemănătoare celei cu teroriştii, cu decembrie 89

Interviul integral. Marius Tucă Show. Ion Cristoiu: România, în prezent, traversează o premieră asemănătoare celei cu teroriştii, cu decembrie 89

Ion Cristoiu: Domnul Tucă, mi-ar conveni şi mie să mă autoizolez o vilă, nu de altceva, adică, sigur, nu s-a autoizolat într-o garsonieră.

Marius Tucă: Nu vilă, dar are mii de metri, are magnolii, are vrăbiuţe care cântă. Domnule Cristoiu, la noi s-au luat toate măsurile care ţineau de starea de urgenţă şi cu toate astea venim să instaurăm starea de urgenţă stare de urgenţă care, din punctul meu de vedere, este instaurată o dată pentru ce spuneaţi dumneavoastră, şi anume să dea ordonanţe de urgenţă, să dea liber la achiziţii, să cumpere şi aşa mai departe, lucruri pe care le vom afla târziu, şi, într-adevăr, cred că este vorba şi despre jurnalişti şi despre drepturile de exercitare a profesiei şi, apropo de asta, cred că vor mai face ceva dar după ce vom vorbi despre presă. Eu cred că aici avem câteva lucruri importante despre care să discutăm şi dumneavoastră aţi spus parte dintre ele, libertatea presei în orice condiţii, chiar în condiţiile stării de urgenţă, şi vom vorbi imediat despre asta, avem şi un comunicat pe care am să vi-l citesc, comunicatul e semnat de noi doi şi de Adrian Sârbu, vom vorbi imediat despre asta. Până acolo eu cred că o să mai facă nişte lucruri o să închidă restaurantele şi toate spaţiile, toate magazinele, mai puţin farmaciile şi cele alimentare. Şi cred, în măreaţa sau în superba inteligenţă a lui Orban şi lui Iohannis, că vor închide metroul, mijloacele de transport în comun şi aşa mai departe şi probabil că vor închide oraşul cu ghilimele, în sensul că trebuie să te deplasezi, aşa cum se întâmplă în Italia, având o hârtie la mână. Aici trebuie să spunem, şi daţi-mi voie să citesc, sunt doar câteva rânduri, e foarte important. Noi am fondat de multă vreme o asociaţie care e şi înregistrată, o asociaţie jurnalistică care a fost fondată de Ion Cristoiu, Adrian Sârbu şi subsemnatul, Marius Tucă, şi daţi-mi voie să citesc câteva principii, mai ales în vremurile astea, pe care asociaţia le susţine a fi respectate de către autorităţile statului român în perioada stării de urgenţă. ”În starea de urgenţă – exact ce vorbeaţi dumneavoastră – legislaţia extrem de permisibilă în România lasă loc autorităţilor statale unor abuzuri asupra libertăţii presei şi a mass-media, a exercitării meseriei de jurnalist, a protejării jurnalistului şi instituţiilor de presă. În acest sens vom milita pentru respectarea câtorva principii de fapt în starea de urgenţă.

1. Protejarea independenţei jurnalistului şi instituţiilor de presă şi mass-media.

2. Protejarea spaţiilor şi sediilor instituţiilor de presă în cazuri de carantină de posibile abuzuri generate de dreptul discreţionar de închidere a acestora sub pretextul unor focare de epidemie.”

Poate să vină mâine câţiva în sediul nostru unde lucrează sute de oameni şi avem studiouri, îmbrăcaţi în costume din alea şi zice, aha, focar. Au pus asta şi ne-au închis. Practic toate mijloacele de informare în masă.

”3. Asigurarea libertăţii de mişcare a jurnaliştilor, a accesului la evenimente în toate locurile publice, altele decât cele aflate în carantină.”

Este foarte important ca jurnaliştii, şi nu e vorba numai despre jurnaliştii din acest trust, ci despre toţi jurnaliştii, iar această asociaţie la care au aderat mulţi jurnalişti, în afară de faptul că a fost fondată de Cristoiu, Sârbu şi Tucă, sunt foarte mulţi jurnalişti în România care au aderat la această asociaţie şi, doi, libertăţile acestea trebuie pentru toţi jurnaliştii din România, nu pentru noi că ne descurcăm într-un fel sau altul transmiţând şi de acasă. Deci, încă o dată:

 ” Asigurarea libertăţii de mişcare a jurnaliştilor, a accesului la evenimente în toate locurile publice, altele decât cele aflate în carantină.” Şi aici vă dau un exemplu cu seara asta că nu mi se pare deloc în regulă. Deci ştiţi ce s-a întâmplat cu prietenul dumneavoastră Sică Mandolină, da? S-au făcut deja liste în ce ordine dau telefon cei care vor să intre şi să-i pună o întrebare lui Ludovic Orban. Domnul Cristoiu, am înnebunit? Putea merge un operator al guvernului, că tot au bani, la Vila Lac 1 care să fie îmbrăcat, echipat şi să-l filmeze pe domnul Ludovic Orban şi să transmită live undeva pe o platformă de unde să preia toate televiziunile. Cum adică pe Facebook? Şi cum adică jurnaliştii să sune să pună întrebări? Nu, puteau fi puse microfoane acolo, dincolo, în altă cameră, să fie jurnaliştii care urmăreau prin monitor să pună întrebări. Ce-i asta? Păi vă spun eu, nu lasă pe nimeni să intre acolo la Vila Lac 1, e zonă militarizată, că deja declară starea de urgenţă. Mai departe:

”4. Accesul nemijlocit al presei la informaţiile publice legate de criza coronavirusului şi starea de urgenţă.”

Acelaşi lucru, ziariştii nu pot să-l întrebe pe Orban ce are de gând să facă. Aha, uite, îmi spune cineva, o prietenă de-a noastră de foarte mult timp, vor păstra restaurantele care deservesc vilele de protocol. Apropo de asta, să nu îndrăzniţi să nu lăsaţi delivery la restaurante. Oamenii, în China, pe perioada în care chiar au murit mii de oameni, făceau delivery. Sigur, în condiţii de igienă, protecţie şi aşa mai departe, dar se făcea igienă şi lăsau oamenilor mâncare la uşă. Mai departe:

”5. Sprijinirea materială şi financiară a jurnaliştilor, a instituţiilor de presă din mass-media în această perioadă de acută criză economică prin subvenţii şi facilităţi fiscale şi bancare, faţă de care aceste instituţii vor intra în foarte scurt timp în incapacitate de funcţionare.”

Şi nu vor mai putea transmite mesajele pe care le transmiteţi voi.

”6. Respectarea dreptului jurnaliştilor, a instituţiilor  de presă şi mass-media de informare a publicului, garantată constituţional, şi de control democratic asupra acţiunilor persoanelor şi instituţiilor guvernamentale prin abţinerea de la orice acţiuni de cenzură directă sau indirectă.”

Ăsta e comunicatul asociaţiei jurnalistice fondată de Ion Cristoiu, Adrian Sârbu şi Marius Tucă, asociaţie la care au aderat şi aderă în continuare foarte mulţi jurnalişti.

Şi aici e ciudat ce bine i-a picat autoizolarea asta, nu îl mai întreabă nimeni nimic, decât ce vrea el...

Ion Cristoiu: Eu cred că... şi dezvoltând acest document care sigur e semnat şi de mine, totuşi aş cere ca măcar din fiecare redacţie să aibă posibilitatea de a cumpăra echipament. Domnul Marius Tucă eu, încă o dată, pretextul că... dacă observaţi dumneavoastră... hai să luăm cazul facebook-istului Ludovic Orban, aţi observat că pe lângă ordonanţa de urgenţă care nu ştiu ce va conţine şi care, sigur, va încerca să limiteze libertatea de expresie, o modalitate de a ne ţine pe noi jurnaliştii departe de şmecheriile pe care le fac ei, este această temă de coronavirus. Eu nu sunt de acord că nu trebuie să vizităm carantina, domnul Marius Tucă, noi nu ştim ce se întâmplă acolo, poate că acolo sunt tâlhării, poate că acolo sunt violuri, poate că acolo sunt... cum să zic oamenii ăia trăiesc ca nişte animale, deci eu cred că ar trebui să găsim o modalitate, avem un exemplu acum ce vor face, asta cu telefonul, staţi domnule puţin, ce nu puteam să îi întrebăm prin monitoare? Dar există foarte multe instituţii române care fac conferinţa de presă prin intermediul monitoarelor, adică, atenţie, şi pentru jurnalişti, sigur că este periculos acest coronavirus, dar a ne intimida şi a spune „nu aveţi ce căuta aici, că dacă vă duceţi şi îl întrebaţi pe domnul premier”... şi aici e ciudat ce bine i-a picat autoizolarea asta, nu îl mai întreabă nimeni nimic, decât ce vrea el...

Marius Tucă: Exact

Ion Cristoiu: Există acest risc care, repet, sănătatea morală a acestei naţiuni şi poate chiar şi viitorul ei va depinde de felul cât de cât democratic prin care va traversa această criză, de fapt tendinţele dictatoriale, abuzurile puterii se văd în momente de criză, adică acum puterea este datoare mai mult ca niciodată să fie transparentă, să pună la dispoziţie toate documentele, tocmai când e criză şi eu cred că opinia publică trebuie să înţeleagă aşa şi telespectatorii şi cititorii. Noi facem pentru ei, că până la urmă eu am 72 de ani, de ce dracu’ trebuie să mă întreb eu dacă Chiţac a fost sau nu a fost bolnav, trebuie să mă întreb, că dacă e o şmecherie sau poate se profită. În urma acestei chestii, domnul Orban a fost  votat pe repede înainte, a depus jurământul nici nu ştim cum, acum ne vorbeşte pe Facebook prin telefon şi...

Marius Tucă: Poate e o hologramă până la urmă, că nu ştim, nu îl vede nimeni.

Ion Cristoiu: În curând domnul Klaus Iohannis ne va vorbi din Cosmos şi atunci o să spună...

Marius Tucă: Miami.

Ion Cristoiu: Vă imaginaţi dacă şi domnul Iohannis ar fi suspect, în sfârşit s-ar odihni şi el.

Marius Tucă: Păi cum adică în sfârşit? Că asta face de ani de zile. Uite, colegii mei de la Desk Mediafax şi Aleph news spun aşa: întrebare, dacă premierul a hotărât să se izoleze, ministrul Sănătăţii de ce şi-a permis să se ducă în Parlament?

Ion Cristoiu: Da, e o întrebare bună.

Marius Tucă: Pe bune, adică... şi aşa mai departe. Toţi miniştrii cabinetului, Violeta Alexandru, liftiera de serviciu, anunţa că se întoarce la muncă, păi nu se poate întoarce la muncă pentru că aşa cum spuneam, conform procedurilor ar trebui să stea izolat o perioadă, nu?

Ion Cristoiu: Aş da o ştire, dar mă vor urî. Trebuie să discutăm neapărat cu acea aberaţie şi trebuie neapărat...

Marius Tucă: Vreţi să vă dau eu o ştire tare de tot? Ştiaţi că omul pe care îl cred eu , din punctul meu de vedere şi îl cunosc de atâta timp şi văd că este cel mai competent şi cel mai exact în tot ce face, vorbesc de Raed Arafat, nu de Rafael Nadal, ci Raed Arafat a aflat de la televizor că va fi declarată starea de urgenţă. Secretarul de Stat la Departamentul, ştiţi bine la ce departament da? E o ştire sau nu e?

Ion Cristoiu: Deci, riscând să mi se deschidă mie, nu dumneavoastră, dosar penal pentru difuzare de informaţii false, o să discutăm, este inadmisibil că IGP, miliţienii ăia, s-au gândit să activeze cu articol de cod penal care nu a fost activat până acum decât pe vremea lui Ceauşescu, pentru că e o copie a acelui document. Eu l-am întrebat aseară pe domnul Cercel în legătură cu împreună cu pupăturile... Orban sigur l-a îmbrăţişat pe ăla, sigur, el era şeful. Şi i-am zis cum de a ieşit test pozitiv? Domnul Cercel mi-a spus că abia peste 4-5 zile putem spune dacă domnul Orban e sau nu e, tare mă tem că e.

Marius Tucă: E o previziune, da?

Ion Cristoiu: Da, pentru că faptul că el singur s-a autoizolat din guvern e ceva în neregulă.

Marius Tucă: Şi mai e ceva, e un lucru pe care la-ţi spus pe vlog, eu vă urmăresc, dumneavoastră sunteţi fanul meu şi eu vă urmăresc, asta mi-a zis mie de mult un om extraordinar, după multă vreme a venit la mine şi mi-a zis „domnul Tucă vreţi să vă spun ceva? Sunteţi fanul meu”, aşa sunteţi şi dumneavoastră fanul meu domnul Cristoiu, eu sunt fanul dumneavoastră, aţi spus pe vlog, dar aţi uitat, era pe acolo unul, primar  din Deva sau nu ştiu de unde, în fundul curţii, ultimul din sală, care nici nu s-a întâlnit cu  Chiţac. Ăla are Coronavirus. În timp ce toţi ăştia, pentru că într-adevăr prima dată se pupă între ei...

Ion Cristoiu: Nu, domnul Marius Tucă, atenţie, luni seară a avut loc desemnarea candidaţilor la primărie. Domnul Chiţac a fost candidat la Constanţa, după ce a fost desemnat a fost pupat, nu înţelegeţi? De aia s-au pupat. Domnul ăla de la Hunedoara nu  avea cum să îl pupe pentru că nu el l-a desemnat, deci dacă e cineva care e suspect este domnul Orban. Hai să spunem că doamna Violeta nu îşi putea permite să îl îmbrăţişeze pe respectivul, dar domnul de pe Facebook, în sensul acesta am zis.

Marius Tucă: E adevărat, staţi o secundă că la noi se întâmplă totul live şi asta facem dintotdeauna, totul live, vreau să îi întreb pe colegii mei, producători, editori, la ce oră trebuie să întrerupem  pentru o scurtă pauză de publicitate sau ce vom face, când expiră legătura ca să putem să o reluăm încă o dată. A, nu s-a mai întrerupt, deci nu mai trebuie să întrerupem, avem timp, bun mergem mai departe.

Ion Cristoiu: Ce, vorbeşte în continuare?

Marius Tucă: Nu, o să încercăm să vedem dacă vom găsi nişte imagini cât de cât.

Ion Cristoiu: Nu, dar domnul vorbeşte pe Facebook în continuare, paralel cu noi?

Marius Tucă: Nu ştiu, mai vorbeşte pe Facebook? Ştiţi ce vă rog? Să puneţi pe ecran şi principiile pe care le susţine asociaţia jurnalistică fondată de Ion Cristoiu, Adrian Sârbu şi Marius Tucă, sunt foarte importante că nu sunt pentru noi, sunt pentru întreaga presă şi pentru toţi jurnaliştii.

Ion Cristoiu: Îmi daţi voie o previziune?

Marius Tucă: Da, vorbeşte în continuare, haideţi să vă spun ce vorbeşte. Întrebări prin telefon: ”Ce măsuri veţi mai lua în starea de urgenţă? De ce se fac foarte puţine teste, aveţi în vedere creşterea capacităţii de testare?” Ludovic Orban: ”Legat de măsurile din starea de urgenţă va exista o formulă finală a decretului prezidenţial care va cuprinde toate măsurile luate. Propunerile noastre sunt legate şi măsuri în economie, de susţinerea companiilor, de susţinerea angajaţilor, până acuma  vorbit doar de spălatul pe mâini. Există şi posibilitatea unor rechiziţii, dacă vom avea nevoie de spaţii de carantină, există posibilitatea de a exista la un moment dat anumite restricţii, dar ele nu sunt prevăzute acum”, păi care acum, vor fi sau nu vor fi? ”În ce priveşte capacitatea de diagnosticare? Obiectivul nostru e de a îl creşte. Pentru a creşte e necesar să creştem numărul de aparate cu care se fac testele. Să creştem numărul de kituri pentru testare şi să creştem numărul de persoane cu expertiză şi competenţă să facă analizele. Suntem în curs de achiziţie de real time PCR şi kituri necesare pentru analize pentru instrumentele de recoltare a probelor. Am luat măsuri de utilizare a unor instrumente şi din alte domenii. Cea mai importantă limitare legată de persoanele care au competenţe de a face analize. Când veţi face prima şedinţă de guvern? Se impune o rectificare bugetară?” Ludovic Orban: ”Mâine va fi pusă în funcţiune un sistem de video conferinţă care să ne permită să facem şedinţe de guvern fără prezenţa fizică a miniştrilor aflaţi în izolare, cel mai probabil va fi miercuri. Printre măsurile incluse am introdus şi posibilitatea rectificării bugetare înaintea termenului legal. Vom face o rectificare bugetară imediat ce vom avea imaginea reală a nevoilor, am gândit ca măsuri – asta e important – economice, plata concediilor medicale care au fost decontate încă de CNAS, cozile la magazine, nu trebuie să vă aprovizionaţi peste necesar, nu există riscul apariţiei unei penurii de alimente. Graniţele se închid? A existat o mare presiune să închidem graniţele, am dat un răspuns legal nu le putem închide pentru că am forţa românii din străinătate să nu mai poată veni acasă, în funcţie de ţara sau zona din care vine, o dată cu  venirea în ţară vor fi supuşi unor restricţii. Dacă ai cea mai mică suspiciune că poate fi contaminat e un contact de responsabilitate să te izolezi, să eviţi contactele pentru că rişti să transmiţi virusul. Dacă ai suspiciuni”... da, lucruri tehnice. Păi apropo de kituri, nu a consumat Parlamentul vreo 500 de kituri pentru a face analizele?

Eu sunt optimist că nu va veni sfârşitul lumii, peste un timp vom ieşi, ne vom trezi cu oamenii mai bogaţi care vor fi şi mai bogaţi şi cu unii noi

 

Ion Cristoiu: Îmi daţi voie să spun o chestie istorică?

Marius Tucă: Numai de astea spuneţi.

Ion Cristoiu: Sigur eu am şi o fire blestemată, când toată lumea e isterică eu sunt calm şi invers. De aia sunt aşa de trist, vreau să vă spun ceva domnul Marius Tucă. Dacă tendinţa din China se confirmă, în sensul că e o tendinţă spre rezolvare, sunteţi de acord?

Marius Tucă: De acord.

Ion Cristoiu: În acel moment criza de pe Planetă va înceta deoarece va începe o cursă între marile puteri cum declară ele că nu mai au nici o problemă, sunteţi de acord?

Marius Tucă: De acord.

Ion Cristoiu: Adică gândiţi-vă că sunteţi Trump, da? Stai un pic, zice, Cum adică mă chinezii au rezolvat,  dumneavoastră nu vă imaginaţi că dacă rapid o mare putere, anume America, principala concurentă a Chinei nu anunţă într-o săptămână că şi ea se îndreaptă către rezolvare, Planeta va fi chineză? Nu vă daţi seama, adică eu cred că îşi dă seama şi Trump şi din cauza aceasta sau datorită acestui lucru eu sunt optimist că nu va veni sfârşitul lumii, peste un timp vom ieşi, ne vom trezi cu oamenii mai bogaţi care vor fi şi mai bogaţi şi cu unii noi.

Marius Tucă: Da, dar se va mai întâmpla ceva, va fi o luptă, cum era lupta pentru dezarmare sau pentru înarmare, va fi lupta pentru cine va face vaccinul. Pentru că va fi cumpărat de sute de miliarde de oameni.

Ion Cristoiu: Nu, înaintea de aceasta va fi o cursă între marile puteri care e prima ca şi China anunţă că au rezolvat problema, sunteţi de acord? Şi dacă partenerul american va fi printre primii, noi care suntem parteneri strategici, şi la noi domnul preşedinte va declara că nu e aşa de mare problema şi vom putea veni în studio să facem emisiunea.

Marius Tucă: În regulă... Avem live conferinţa sau înregistrată? Daţi-i drumul să ascultăm:

(Înregistrare conferinţa de presă a premierului Ludovic Orban)

Marius Tucă: Da, lucruri generale, domnul Cristoiu sunteţi în direct? Nu vreau să vă pierd pentru nimic.

Ion Cristoiu: Ce spuneam mai înainte, făceam elogiul vieţii democratice, apropo, uitaţi-vă că vă citesc acum, că eu nu am vrut să îl văd pe Orban, pentru că oricum nu are ce să spună.

Marius Tucă: Asta vreau să spun, a spus doar lucruri generale, nu s-a angajat în absolut nimic, nu a răspuns concret la nici o întrebare şi vă dau doar câteva exemple legat de majorarea salariilor medicilor, nu a spus nimic „ne vom gândi, vom vedea, se va stabili” nu ştiu ce. A fost întrebat de ratele la bănci dacă va fi amânată plata ratelor la bănci „nu ştiu, vom vedea, întâi ne ocupăm de chestiile medicale”, păi sunt în strânsă legătură chestiile medicale, lupta împotriva coronavirusului, faptul că voi o să declaraţi starea de urgenţă cu lucrurile economice, că starea asta intră în colaps, vă ascult.

Ion Cristoiu: Aţi spus un lucru care... şi noi suntem amândoi, mai ales eu. Aţi spus că totuşi viaţa merge înainte, am înţeles că metroul nu îl închide şi tot nu înţeleg, adică de ce nu mai am voie să vin în studio să vă văd pe dumneavoastră, dar pot merge cu metroul, adică sunt nebuni? Ceva e în neregulă, eu nu am spus să îl închidă, adică pe de o parte nu ai voie să mergi la restaurant, să stai la doi metri, dar în acelaşi timp ai voie să mergi cu metroul, face mişto de mine?

Marius Tucă: Domnul Cristoiu încă nu s-au închis restaurantele, dar ce spun ei...

Ion Cristoiu: Domnul Marius Tucă posibilitatea de infectare este de la necunoscuţi, deci noi… la ora actuală toate televiziunile fac prin Skype, după părerea mea este o prostie, cum să spun, e clar eu nu am intrat în contact cu nici un italian şi nici Italia, încă şi în acelaşi timp eu nu am zis să îl închidă, deci ceva e în neregulă. Doi, am auzit pe o tanti de la radio România Actualităţi care spunea că... nu ştiu a cerut să închidem internetul, că nu aţi fost atent la asta?

Marius Tucă: Ba da. Nu, a zis că poate să scotă postările.

Ion Cristoiu: Ea a zis sau el?

Marius Tucă: El a zis să scoată postările, asta a zis?

Ion Cristoiu: Păi şi ea ce treabă avea? Ea a pus întrebare că era jurnalistă. Păi de aia trebuie văzut, că mâine, poimâine  o să vină unul din rândurile noastre, că sunteţi tânăr aşa, şi o să spună, domnule nu vreţi să ne împuşcaţi, bun. Haideţi să vă spun apropo de ce începeam cu procedura aia făcută de domnul Ciolacu. Deci am ştire, France 24, au avut loc… se desfăşoară alegerile locale în Franţa, mie nu mi se pare că e aşa de mică, zice că 54 la ora asta erau în 2014, acum sunt 39, mă rog. Uitaţi ce a spus Macron: Emmanuel Macron a justificat menţinerea primului tur al alegerilor municipale în numele vieţii democratice al ţării, hopa, deci după părerea mea este cel mai bun exemplu dat pe Planetă, domnul Marius Tucă şi dacă încă o dată vine apocalipsa trebuie să respectăm totuşi democraţia, aşa am zis eu. Dânsul nu a zis nimic şi, dacă mă întrebaţi de ce a apărut, vă spuneam la început că între ei va debuta o cursă sângeroasă pentru care e mai în faţă. O să îi împingă pe specialişti şi pe Raed Arafat pe plan secund, deja au anunţat aberaţia că nu mai se mai dau în timp real numărul de îmbolnăviri, ci se dau în comunicat şi sigur că presa, proastă fiind a înghiţit asta, şi domnul Ludovic Orban nu are ce să spună că nu s-a dat OUG,  nu are. Dar probabil au zis consilierii ăia pe acolo pe care îi are el, plătiţi sau neplătiţi, domnule vedeţi că a fost Vela, vedeţi că a fost Raed Arafat, ia ieşiţi şi dumneavoastră şi ziceţi ceva. Nu avea ce să zică pentru că nu s-a luat nici o hotărâre. Oameni buni staţi la locurile voastre, nu a apărut încă decretul privind ordonanţa de urgenţă, în decretul acela se va spune aşa: unu, doi, trei, patru, cinci, şase, şapte, de abia atunci ne trebuie o conferinţă de presă ca să lămurească unele lucruri, nu ştiu, poate că în ordonanţa de urgenţă se spune că jurnaliştii nu mai au voie să pună întrebări, dar deocamdată nu a avut nici un rost, nu s-a întâmplat nimic.

Marius Tucă: Absolut nici un rost, iar o întrebare pe care nu a pus-o nimeni, ştiţi care e aia? De ce preşedintele declară starea de urgenţă?

Ion Cristoiu: Declară stare de urgenţă ca să… Pentru că în sfârşit pot să facă afaceri, punct, am terminat.

Ideea că s-a decretat stare de urgenţă este cea mai mare manipulare din istoria României după terorişti

Marius Tucă: Ok, am închis subiectul. Perfect atunci.

Ion Cristoiu: Nu aţi înţeles că starea de urgenţă dă posibilitatea achiziţiilor fără nici o formalitate, aţi înţeles? Adică vine unu şmecher şi zice: eu am în Kazahstan trei camioane cu măşti şi le vând. Şi guvernul le poate cumpăra şi cu un milion de euro pentru că e o problemă şi nu mai trece prin filtru ăla minim, ce dracu’, adică aţi înţeles că e rost mare de îmbogăţire.

Marius Tucă: Bun, dar nu a spus de când vor intra în vigoare deciziile luate cu ocazia instaurării stării de urgenţă şi de când va fi.

Ion Cristoiu: Nu s-a luat domnul Tucă, nu s-a dat decretul, domnul preşedinte are un mare talent pentru lucruri vagi, putea să spună: decretul va fi publicat în Monitorul Oficial luni la ora nouă. Nu, a zis „voi decreta stare de urgenţă la începutul săptămânii”, mai ţineţi minte cu ”de îndată”? Adică când zicea ”de îndată” trecea o lună, poate că începutul săptămânii înseamnă până pe joi. Deocamdată nu avem decret publica în Monitorul Oficial, deci ideea că s-a decretat stare de urgenţă este cea mai mare manipulare din istoria României după terorişti, am zis eu.

Marius Tucă: E adevărat, aţi văzut că se tot vorbea despre scoaterea unor postări şi aşa mai departe...

Ion Cristoiu: Mi se pare normal. Păi nu, mai înainte domnul... am văzut undeva, a spus că el a cerut miliţiei, că miliţiei este, Inspectoratul General al Poliţiei, să ancheteze de unde a apărut ştirea cu închiderea Bucureştiului. Eu când aud de acel articol 404, care este un articol în Noul Cod Penal, 404, difuzarea de informaţii false, unu la cinci ani, este trecut la capitolul  „atentat la siguranţa naţională” şi este practic art. 168 din Codul Penal al lui Ceauşescu la care au făcut ei o mică modificare în sensul că au zis că „dacă acele informaţii fale au fost difuzate ştiind că sunt false”, care este o aberaţie, ce să veniţi dumneavoastră să îmi arătaţi mie că ce am difuzat eu ştiam. Dar activarea, încă o dată, a acestor articole nici nu vă imaginaţi ce iresponsabilitate şi ce atentat la libertate. Niciodată ele nu au fost activate după 1989 pentru că acest articol are valabilitate în felul următor: domnii de la SRI descoperă în România o agentură, nu ştiu hai să zicem a malgaşilor, a ruşilor, care emite, postează informaţii false care destabilizează România, numai aşa putem vorbi de articolul 404 care se referă la atentat la siguranţa naţională, în rest, domnul Marius Tucă, sunt adeptul libertăţii absolute, chiar de a spune tâmpenii.

Marius Tucă: Absolut, total de acord şi eu aici.

Ion Cristoiu: Cum adică, de când şi până când, ăia care au zis că închide Bucureştiul, nu ţineţi minte că am discutat în emisiune? Păi cei care au zis că se închid şcolile… era fake news, da?

Marius Tucă: Corect.

Ion Cristoiu: Şi seara le-a închis, adică de ce ar fi o ştire... staţi un pic...

Marius Tucă: Păi nu, dar chiar Orban a zis că nu o să închidă şcolile.

Ion Cristoiu: Prin ce? Deci a considera că e falsă cu intenţii, este faptul că nimănui nu putea să îi treacă prin cap că se închide Bucureştiul. Ba da, doamna Firea a zis ieri că s-ar putea să, deci oamenii postează pe internet, oricum stau acasă şi nu au ce face, tot felul de prostii. Vin autorităţile, grupul de informare strategic, auzi ce titluri de comunicare, şi zice: Cristoiule eşti prost, ai bătut câmpii, nu e adevărat, bun şi poporul zice Cristoiu a bătut câmpii şi domnul Berbeceanu are dreptate, că am înţeles că el e şeful. Dar să vii de aici şi să facem un întreg proces că de fapt este difuzare de informaţii programatică şi este un fenomen care atentează la siguranţa naţională deja cam nu e bine.

Marius Tucă: Păi dar ştiţi de ce se întâmplă toate astea? Pentru că în România vreme de 30 de ani a avut loc o disoluţie a idei de profesionalism în toate domeniile, deci de aia preşedinte este Klaus Iohannis, ales cu 66% de voturi, de aia cei mai urmăriţi pe Facebook, pe mijloacele de informare în masă sunt unii despre care nu a auzit nimeni şi nu au nici o autoritate şi nu au nici o profesie medicală şi nu îi dau crezare prietenului dumneavoastră doctorului Străinu Cercel sau doctorului Rafila, ci îl ascultă pe unu care pur şi simplu postează ceva pe Facebook şi asta se întâmplă în toate domeniile, cultură, media, divertisment, pentru că îmi pare rău pentru dumneavoastră dar două mari vede în România care fac audienţă ştiţi cine sunt? Iohannis şi cum o cheamă pe aia „Căprioara”, „Mierla”, cum o cheamă că dumneavoastră mi-aţi spus de ea?

Ion Cristoiu: Nu ştiu, am auzit ceva, „Vulpiţa”.

Marius Tucă: „Vulpiţa”, deci România este ţara Vulpiţei, vă rog.

Ion Cristoiu: Hai să ne întoarcem la începutul acestei discuţii, bun. Dumneavoastră aţi început şi eu am susţinut condamnând, încă o dată, denunţând încălcarea Constituţiei de către Marcel Ciolacu, punct, că el a fost da?

Marius Tucă: Da.

Ion Cristoiu: Bun, ce au motivat ei pentru acest pe repede înainte, că e o problemă cu Parlamentul, da, să nu se adune?

Marius Tucă: Da.

Ion Cristoiu: Domnul Marius Tucă, în Franţa, până la ora actuală, au votat, înţeleg, 15 milioane de oameni da?

Marius Tucă: Corect.

Ion Cristoiu: Păi şi cum adică, ăia de dragul democraţiei au riscat 15 milioane şi la noi nu puteau risca 400 de piţifelnici de parlamentari?

Marius Tucă: Erau aleşii neamului, îmi pare rău.

Ion Cristoiu: Nu, dar sunteţi de acord, adică de dragul democraţiei...

Marius Tucă: Total de acord, vor să amâne şi alegerile locale.

Ion Cristoiu: Da, vă imaginaţi că Ciolacu de abia aşteaptă, că rămân ei până prin septembrie.

Marius Tucă: Domnule, ştiţi ce merită Ciolacu? Şi asta o să se întâmple, ca guvernul Sică-Mandolină, pe numele de scenă Orban să dea ordonanţă de urgenţă ca alegerile locale să fie în două tururi, unu. Doi, să dea OUG prin care să stabilească că în luna iulie vor avea loc alegeri anticipate în România, parlamentare. Ce părere aveţi?

Ion Cristoiu: Sigur că va da, dar până la urmă dacă nu era domnul Ciolacu acest guvern nu era investit pentru că parlamentarii PNL nu au fost prezenţi.

Marius Tucă: Păi tocmai, acest guvern a trecut ci Ciolacu, asta spre disperarea lui Cîţu, care probabil se tăvăleşte pe jos, este în spume acum, are convulsii, că a fost votat de Şerban Nicolae, de Ciolacu, de Lia Olguţa Vasilescu şi de toţi ăia pe care îi enumera el, că nu poate să fie votat ca prim ministru de ei.

Ion Cristoiu: Dar guvernul de ce nu se poate întruni, domnul Tucă? Încă o dată, înţelegeţi...

Marius Tucă: Că sunt în izolare, nu înţelegeţi că sunt în izolare?

Ion Cristoiu: De ce?

Marius Tucă: Pentru că sunt suspecţi că ar fi infectaţi cu coronavirus.

Ion Cristoiu: Păi domnul Costache a fost şi fără mască...

Marius Tucă: Domnul Costache e ales, e blond, e înalt, are ochii albaştri, lăsaţi-mă cu asta. E ministru al Sănătăţii, îşi poate face singur injecţia, hai să fim serioşi. Încă o dată eu întreb şi susţin şi pentru asta uite puteţi găsiţi... am făcut o intervenţie filmată de data asta, se numeşte Starea de Urgenţă Marius Tucă sau Marius Tucă Starea de Urgenţă, pe pagina mea de Facebook. Încă o dată vă spun, au fost închise şcolile, au fost închise universităţile, au fost închise teatrele, au fost interzise adunările cu mai mult de 50 de oameni, fie că sunt în înăuntru, fie că sunt afară, fie că sunt în parc, fie că sunt pe Lună, da? De ce să mai declari starea de urgenţă? Care este motivul?

Ion Cristoiu: Ca să facă achiziţii, iar îmi puneţi o întrebare retorică?

Marius Tucă: Bun şi se mai întâmplă ceva, să îngrădească drepturile jurnaliştilor, şi pentru asta daţi-mi voie, cu riscul de a vă plictisi… dar vă rog spuneţi-vă ideea şi după aia continui eu cu...

Ion Cristoiu: Asta am zis.

Marius Tucă: Asta zic, asociaţia jurnalistică fondată de Ion Cristoiu, Adrian Sârbu şi Marius Tucă, cu riscul de a mă repeta, a dat un comunicat astăzi de principii pe care asociaţia le susţine în a fi respectate de către autorităţile statului român în perioada stării de urgenţă. Domnul Cristoiu mama m-a sunat să mă întrebe ea ce face în starea de urgenţă? Şi aşa cum a sunat mama...

Ion Cristoiu: Nimic.

Marius Tucă: Păi da, dar oamenii sunt disperaţi, au fost aduşi prin toate aceste comunicate, prin toate aceste fake news-uri, în starea de panică, nu mai ştiu ce să facă, oamenii nu ies din casă, de ce să nu iasă din casă? Pentru că nu se adună în grupuri mai mari de 50, nu se mai duc în Piaţa Revoluţiei sau în orice altă Piaţă, poate să circule fără nici o problemă, mai ales că circulă metroul, circul tramvaiele, circulă toate, singurele interdicţii spălatul pe mâini, un metru jumate distanţă, mască dacă eşti răcit, ai simptome şi cam atât, nu vă pupaţi pe gură, nu vă sărutaţi pe ochi, nu daţi mâna, astea sunt singurele lucruri pe care trebuie să le respectaţi şi în restaurante, în localuri, unde vreţi dumneavoastră, la un metru şi jumătate distanţă faţă de ceilalţi, asta e tot. Şi de aici vedeţi cât de subţire este graniţa asta între a trăi cât de cât normal şi a intra în panică şi a veni sfârşitul lumii? Dumneavoastră în vlogul ăla pe care l-am urmărit dimineaţa la ora 6 când nu aveam somn spuneţi: domnule spuneţi-mi şi mie de ce e apocalipsa pentru că nu se întâmplă nimic, oamenii pot să meargă pe străzi, Dumnezeule.

Ion Cristoiu: Corect, aşa e.

Marius Tucă: Bun şi starea de urgenţă, în afară de faptul că poate să achiziţioneze tot felul de bunuri şi să ne interzică nouă anumite drepturi pentru că încă o dată vorbesc despre principii, vreau ca ziariştii să aibă acces liber la informaţie, la conferinţele de presă, să aibă liberă circulaţia. Se duc la redacţii, pleacă, să nu mă trezesc că vine miliţianul şi ne închide clădirea în care noi funcţionăm, avem studiourile, ne scriem materialele, transmitem materialele, filmăm, să spună că e carantină, ca în filmele alea de care ziceaţi, alea de proastă factură, vin unii cu combinezoane şi dau cu din aia de viţă de vie, cu piatră vânătă afară că am închis redacţia că e coronavirus, unde e coronavirusul? Aoleu, da. Când ne vedem în studio, haideţi că deja mă enervaţi cu autoizolarea asta.

Ion Cristoiu: Păi dacă ne vedem prea des lăsăm impresia de... deci hai să încheiem, deci din punctul meu de vedere: se va declara starea de urgenţă, ea este în funcţiune numai în momentul în care este publicată în Monitorul Oficial, va trebui să fie aprobată de Parlament  în termen de 5 zile, deci probabil că domnul Ciolacu o aprobă înainte de a fi dată. După ce apare atunci în acea ordonanţă de urgenţă se prevăd toate măsurile, nu există se dă ordonanţă de urgenţă în general, nu, se dă stare de urgenţă, se decretează, bun. După părerea mea, mai multe măsuri decât până acum nu se vor lua pentru că ele s-au luat deja, limitarea drepturilor omului au fost uriaşe, nu mai ai dreptul la învăţătură, dreptul la adunări publice, ea are pe de o parte menirea de a mai întreţine această stare de panică, să zicem, dar mai ales posibilitatea, sigur că dumneavoastră o neglijaţi, ca unii oameni să se îmbogăţească în această perioadă enorm pentru că dacă cineva ar întreba „bă dar cum dracu că tocmai ăla a dus nu ştiu ce” sigur că o să spună că suntem ticăloşi pentru că de fapt ăla s-a sacrificat. Cred că va fi, deşi şi aici e cu dus întors, o mare sursă pentru cei care au clădiri şi nu  le ocupă nimeni, adică s-ar putea ca acum pe ideea că... rechiziţionare nu înseamnă că nu plăteşti, adică să se ofere nişte imobiliari aşa generoşi şi probabil că decât să stea apartamentele ale lor pe degeaba... oricum domnul Tucă, eu cred că va fi, ca şi războaiele din istoria României, va fi o sursă uriaşă de îmbogăţire.

Marius Tucă: E adevărat, domnul Cristoiu staţi o secundă...

Ion Cristoiu: Vă mai dau o singură întrebare, în momentul în care apar facilităţile, da? Ele vor fi pentru toată lumea sau numai pentru cei de pe listă?

Lia SolomonSituaţia în Italia este foarte critică, este foarte serioasă, pentru că numărul cazurilor de pozitivitate sunt în continuă creştere, suntem toţi disperaţi, izolaţi şi în acelaşi timp cu speranţă

Marius Tucă: Pentru cei de pe listă domnule, nu vă mai...domn Cristoiu, avem o legătură telefonică şi după aceea vom continua noi dialogul. La telefon este doamna Lia Solomon, este medic specialist în Italia, stă în Italia de fapt de 36 de ani, s-a născut la Bacău şi a lucrat şi la Institutul Ana Aslan din Bucureşti pentru că specialitatea domniei sale este geriatrie, gerontologie şi este medic de atâta timp la Milano, sărut mâna doamnă, bună seara.

Lia Solomon: Bună seara.

Marius Tucă: Doamna Solomon, mă bucur că vă avem în direct, sunteţi medic şi în acelaşi timp staţi în Italia de 36 de ani, aţi plecat înainte de revoluţie, înţeleg, acolo, da?

Lia Solomon: Da, în 1983.

Marius Tucă: Aţi lucrat la Ana Aslan?

Lia Solomon: Am lucrat vreo 8 ani de zile în Institutul Naţional de Geriatrie Ana Aslan, la Otopeni, în Bucureşti  şi Otopeni.

Marius Tucă: Spuneţi-mi doamnă, care este în momentul acesta starea de spirit, este o întrebare clasică, dar acum îşi găseşte locul, în Italia în momentul acesta, dumneavoastră staţi în Milano, da?

Lia Solomon: Eu stau la Milano, lucrez şi locuiesc la Milano. Situaţia este foarte critică, este foarte serioasă, pentru că numărul cazurilor de pozitivitate sunt în continuă creştere, suntem toţi disperaţi, izolaţi şi în acelaşi timp cu speranţă. Ca să vă dau un exemplu s-a ajuns la 20.600 de cazuri pozitive, sunt vreo 9000 de persoane în izolament, sunt aproape 2000 de persoane în terapie intensivă, numai astăzi au fost aproape 400 de cazuri noi de decese, suntem foarte preocupaţi. Sunt vreo 1300 aproape de decese numai în Lombardia, numai în zona de nord a Italiei.

Marius Tucă: Am înţeles că principala problemă legată de ceea ce se întâmplă, drama oamenilor care sunt acolo, în primul rând am înţeles că sunt foarte mulţi oameni în vârstă, e legată de aceste aparate de respirat mecanice că nu există un număr suficient?

Lia Solomon: Da,  la asta voiam să ajung, că în mijlocul acestui dezastru singura parte pozitivă este că majoritatea persoanelor care au decedat sunt persoane foarte în vârstă şi mai ales cu multe probleme cronice, foarte mulţi suferinzi de probleme cronice, de probleme respiratorii, cu foarte multe morbidităţi. Asta sigur că şi la o anumită vârstă nu a ajutat şi problema este însă că dacă se internează aproape între 90 şi 100 de pneumonii pe zi este carenţă foarte mare de medici, de personal sanitar şi mai ales de respiratoare mecanice.

Marius Tucă: Cum se face selecţia doamnă?

Lia Solomon: Nu se face o selecţie, toţi medicii fac tot ce se poate. Însă vă daţi seama că este foarte greu, vă imaginaţi dumneavoastră ce poate să facă un medic care are în faţă 20 de persoane grave care necesită o intubare respiratorie şi pe care îl alege?

Marius Tucă: Păi asta întrebam cum se face? Există vreun plan?

Lia Solomon: Nu există vreo regulă, fac toţi tot ce pot, însă nu există o regulă.

Marius Tucă: Spuneţi-mi, există şi cazuri de oameni tineri care au forme grave ale coronavirusului?

Lia Solomon: Chiar ieri de pildă a murit un băiat de 46 de ani care lucra pe ambulanţe, pe salvări.

Marius Tucă: Da ştiu povestea lui, era asistent...

Lia Solomon: Exact, sau a murit directorul Direcţie Sanitare de la Varese, dintr-un oraş, el nu a închis cabinetul, era medic de medicină generală şi director al direcţiei sanitare, nu a închis cabinetul şi toată perioada asta a continuat să vadă toţi pacienţii, avea 67 de ani, cum vă spuneam nu suferea de nici o problemă cronică, era sănătos, însă probabil că de la unul dintre pacienţi a devenit pozitiv.

Marius Tucă: E adevărat, dar totuşi avea 67 de ani. Doamna doctor aţi văzut...

Lia Solomon: Staţi puţin, 67 de ani în occident eşti tânăr.

Marius Tucă: E adevărat, iar în Lombardia unde ştim că există o medie de vârstă foarte ridicată, 67 de ani nu e o vârstă înaintată. Doamnă spuneţi-mi vă rog, aţi văzut că nu e o diferenţă atât de mare între numărul de morţi din Italia şi celelalte ţări occidentale, Germania şi aşa mai departe, sunteţi şi medic în acelaşi timp şi trăiţi în Italia din totdeauna, credeţi că e o formă mai agresivă în Italia?

Lia Solomon: Nu, părerea mea este ca a tuturor italienilor şi italienii oficiali, că italienii se zice că vorbesc şi sunt cu inima în mână, sunt foarte deschişi, tot ce se întâmplă ei spun. Aici sunt acum şi foarte multe probleme economice pentru că s-a închis totul şi s-ar părea că alte ţări pentru motive economice, ca să nu aibă repercusiuni economice, nu au spus totul de la început şi o altă cauză care justifică diferenţa între ţări de e numărul aşa de mare în Italia şi mai mic în alte ţări, este că aici s-au făcut foarte multe teste, tampoane pentru pozitivitate, pentru a găsi persoanele pozitive, dacă nu le faci nu poţi să ştii câte persoane pozitive ai în ţară.

Marius Tucă: E adevărat, dar numărul de teste este una, numărul de morţi e altceva, eu vă întrebam de ce...

Lia Solomon: Păi da, e adevărat că numărul de teste e una şi de morţi e alta, însă cum a fost a doua ţară din lume cu foarte multe cazuri de coronavirus, la început nu se ştia foarte bine cum să tratezi, cum să te comporţi cu populaţia, nici medicii şi nici guvernul.

Marius Tucă: Am înţeles, asta ştim foarte bine şi probabil că ajunsese virusul de multă vreme în Italia şi în momentul în care s-au luat măsurile probabil că era deja foarte târziu. Spuneţi-mi vă rog, în ceea ce priveşte viaţa italienilor după ce a fost declarată starea de urgenţă şi de fapt Italia a fost închisă, a intrat în stare de carantină. Spuneţi-ne câteva cuvinte, cum se desfăşoară şi care sunt drepturile şi libertăţile pe care le aveţi sau mai bine spus ce nu aveţi voie să faceţi sau ce aveţi voie şi ce nu aveţi voie?

Lia Solomon: Da, trebuie să stăm în casă, toată lumea trebuie să stea la domiciliu, în afară de asta se poate ieşi numai o dată pe săptămână şi numai o singură persoană din familie, dacă familia este numeroasă, pentru cumpărături sau pentru farmacie, este închis totul, în afară de magazinele alimentare, farmacii şi para-farmacii şi poştele cu program foarte redus. Pot să meargă la lucru numai persoanele care lucrează în cabinete, dar fără contact cu alte persoane şi toate persoanele astea care ies din casă trebuie să aibă în geantă, în buzunar o declaraţie care să justifice pentru ce şi unde te duci, altfel se dau amenzi şi sunt probleme foarte serioase.

Marius Tucă: Dumneavoastră aţi fost la muncă în ultima perioadă? Nu.

Lia Solomon: Nu, am închis şi eu de 10 zile am închis cabinetul.

Marius Tucă: De 10 zile aţi închis cabinetul, dar până atunci aţi fost la muncă?

Lia Solomon: Până atunci am fost la muncă.

Marius Tucă: Am înţeles. Deci o dată pe săptămână un singur membru al familiei la alimentară şi aşa mai departe, nu?

Lia Solomon: Alimentară, farmacie, para-farmacie sau pentru motive de sănătate.

Marius Tucă: Şi oamenii care lucrează în domenii productive?

Lia Solomon: Oamenii care lucrează de ieri, de câteva zile a ieşit o noutate, că sunt cei care lucrează în domeniile astea, au posibilitatea să lucreze însă li se dau toate protecţiile posibile şi imposibile şi au inventat şi distanţa de minim un metru între o persoană şi alta.

Marius Tucă: Spuneţi-mi, s-a închis transportul în comun?

Lia Solomon: Transporturile în comun sunt foarte reduse şi în alea care vin nu vezi mai mult de 5 persoane într-un metrou întreg...

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ştiri,
mediafax,
Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici