Interviul integral din 15 martie. Marius Tucă Show. Ion Cristoiu: România, în prezent, traversează o premieră asemănătoare celei cu teroriştii, cu decembrie 89

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că starea de urgenţă este o premieră pentru România care ar trebui supravegheată de societatea civilă, de presă şi de partidele din opoziţie pentru a preveni derapajele care atentează la libertăţi şi drepturi fundamentale.

229 afișări
Imaginea articolului Interviul integral din 15 martie. Marius Tucă Show. Ion Cristoiu: România, în prezent, traversează o premieră asemănătoare celei cu teroriştii, cu decembrie 89

Interviul integral. Marius Tucă Show. Ion Cristoiu: România, în prezent, traversează o premieră asemănătoare celei cu teroriştii, cu decembrie 89

Marius Tucă: Metrou, tramvaie...

Lia Solomon: Tramvaie, sunt foarte reduse ca număr, dar nu vezi mai multe de o persoană într-un tramvai.

Marius Tucă: Am înţeles.

Lia Solomon: Este foarte îngrozitor. Oamenii însă, ştiţi italienii sunt pozitivi, în seara asta la ora nouă ar trebui ca toţi din toată Italia să pună o lumină la fereastră ca să demonstreze solidaritatea.

Marius Tucă: Bine doamnă, vă mulţumim mult de tot.

Lia Solomon: Eu sper ca experienţa asta italiană să servească şi ţării noastre şi la toată lumea.

Marius Tucă: De asta v-am şi întrebat în legătură. Spuneţi-mi vă rog, dumneavoastră nu aţi ieşit din casă de cât timp?

Lia Solomon: Nu, eu am ieşit din casă o zi da şi una nu, doar ca să mă duc în cabinet să lucrez la computer, că am multe chestii pe computer...

Marius Tucă: Deci se poate şi asta fără nici o problemă.

Lia Solomon: Da, dar sigur cu declaraţia în buzunar şi cu tesera că sunt medic.

Marius Tucă: Aha, că sunteţi medic. Se face delivery la domiciliu?

Lia Solomon: Dacă e nevoie pentru cineva, e bolnav la domiciliu şi mă cheamă trebuie să mă duc.

Marius Tucă: Nu despre dumneavoastră e vorba, în ceea ce priveşte mâncarea, se pot face? În China s-a făcut asta.

Lia Solomon: Da se fac, se face comanda online şi se aduce la domiciliu.

Marius Tucă: Se aduce mâncarea la domiciliu, aţi comandat mâncare la domiciliu?

Lia Solomon: Nu pentru că am supermarketul peste drum şi m-am dus acolo, numai că în toate magazinele astea alimentare nu intră mai mulţi de 4 persoane şi coada este într-o persoană şi alta de un minim un metru.

Marius Tucă: Dar dumneavoastră vorbeaţi de această inimă deschisă, inima pe care italienii şi-o pun în palmă, credeţi că în prima perioadă când s-a ştiut foarte puţin despre coronavirus dat fiind acest fel de a fi al italienilor, se pupă se îmbrăţişează, îşi dau mâna şi aşa mai departe, a fost unul dintre motivele pentru care s-a infectat atât de multă lume?

Lia Solomon: Păi da, că ei aşa sunt şi se transmite în felul ăsta.

Marius Tucă: Cum ei aşa sunt, că şi dumneavoastră tot italiancă sunteţi, de 36 de ani acolo doamnă. Suntem ei şi noi, acuma sunteţi româncă pentru că aţi intrat cu România în dialog, mulţumim mult de tot doamnă, vă îmbrăţişăm de la distanţă, numai bine sănătate şi Doamne ajută să fiţi bine, mulţumim mult.

Lia Solomon: O îmbrăţişare virtuală, sănătate.

Marius Tucă: Păi virtuală că e distanţă mare de la Bucureşti la Milano, mulţumim mult. A, spuneţi-mi, mai zboară avioane, e închisă graniţa sau mai sunt şi cazuri speciale?

Lia Solomon: Sunt foarte reduse,  Linate este închis, Malpensa este încă deschisă, Fiumicino închis.

Marius Tucă: Şi unde zboară avioanele astea? Sau vin italienii, se întorc acasă sau…?

Lia Solomon: Nu prea mai zboară, sunt acum nişte reguli după care să se organizeze avioane care să aducă italienii de prin alte ţări care trebuie sau vor să vină în ţară.

Marius Tucă: Am înţeles, mulţumesc mult de tot, numai bine sănătate, la revedere. Da, doamna doctor care trăieşte la Milano de 36 de ani, cu amănunte foarte interesante legate de viaţa de acolo, domnul Cristoiu aţi auzit, da?

Ion Cristoiu: Da.

Marius Tucă: În Italia unde e vorba de peste 1000 de morţi, sunt atât de multe cazuri şi totuşi oamenii încă mai circulă, se duc la magazine, se duc la...

Ion Cristoiu: Da.

Marius Tucă: Păi da, dar la noi nu a murit nimeni, la noi nu e ţara în carantină...

Ion Cristoiu: Acum e riscant ca noi să fie o relaxare că după aia începe o isterie. Eu rămân în continuare optimist, rămâne în continuare o enigmă de ce Italia şi de ce la forma asta agresivă, ei sunt de vreo săptămână şi ceva în carantină completă şi cu toate acestea nu s-a rezolvat nimic. Deci carantina se pare că nu rezolvă, cred că măsurile astea foarte dure de la ei… cică nu respectă, că m-am interesat şi eu la Italia.

La un moment dat, s-ar putea să unele state să aibă probleme, adică la un moment dat italienii după vreo două trei săptămâni vor ieşi în stradă ca la Timişoara

Marius Tucă: Oricum trebuie să treacă două săptămâni să se vadă efectele, în China a durat şi mai mult până când au început să scadă numărul de cazuri. Eu nu cred în sfârşitul lumii, eu cred că lumea e nesfârşită din punctul ăsta de vedere. Cred în respectarea regulilor, dar nu cred în isterie, în panică, nu cred în interzicerea drepturilor, nu cred în interzicerea drepturilor de a-şi exercita profesia ziariştii, cred într-o lume normală şi cred că lumea se îmbolnăveşte şi poate ajunge să sucombe dacă se închide în casă la nesfârşit pentru că această epidemie, această pandemie poate dura doi ani. Ce facem, stăm doi ani în casă şi ne uităm pe fereastră şi mâncăm proviziile, şi? Asta înseamnă... boala lungă înseamnă moarte sigură.

Ion Cristoiu: Domnul Marius Tucă, la un moment dat, cum am spus şi pe Vlog, s-ar putea să unele state să aibă probleme, adică la un moment dat italienii după vreo două trei săptămâni vor ieşi în stradă ca la Timişoara. Adică la un moment dat nu ai cum pentru că e mai rău decât pandemia, adică chiar să stai să nu faci nimic, nu ştiu, atunci să asigure în această lume o schimbare vitală a traiului, nu mai avem străzi, în sensul acesta am zis. Sunt foarte multe filme cu apocalipsa unde oamenii sunt în peşteri şi au o viaţă în peşteri ca şi cum nu ar fi în peşteri...

Marius Tucă: Domnule Cristoiu în România moare economia, mă auziţi?

Ion Cristoiu: Da, păi oricum murea.

Marius Tucă: A, oricum murea, ce drăguţ.  În acelaşi timp spuneam, o să fie 20-24 de grade, o să vină primăvara, lumea poate să meargă pe străzi, nu este ca un polen, virusul poţi să îl iei prin stropii din gura unuia infectat, tot ce înseamnă cum ar putea ajunge, asta se poate face şi prin mâini şi prin strănut şi prin faptul că vorbeşti la o distanţă foarte mică. Dar pe străzi, de la pistil, de la florile de magnolii, de cais, de cireş în niciun caz nu se ia coronavirus.

Ion Cristoiu: Deci China e pe cale de a rezolva şi următoarea ţară imediat va fi America pentru că e America.

Marius Tucă: Şi pe locul trei Germania şi medalia de bronz. Sau Londra, aţi văzut că englezii au cu totul altă atitudine, o atitudine mult mai liberă şi mai relaxată, trebuie să ne imunizăm ca să depăşim asta, adică nu sunt într-o stare din asta de panică totală. Dar vreau să mai remarc ceva, ştiţi că ne-au făcut toţi needucaţi, nespălaţi şi aşa mai departe, disperaţi, domnule, toate ţările astea din lume cât de avansate au fost au devalizat magazinele, că la noi s-a întâmplat de la bun început să devalizeze magazinele, vă aduceţi aminte.

Ion Cristoiu: Da, acuma ca să închei, nici la doamna nu am înţeles şi nu înţeleg, sunt milioane de medici şi bănuiesc că unii dintre ei şi-au luat chiar doctoratul în coronavirus, nu m-a lămurit nimeni până acum de ce... fac o paranteză, există un serial, dacă aţi văzut dumneavoastră se numeşte, sunt vreo trei apocalipse, la fiecare sezon este o apocalipsă, şi la un moment dat la una din apocalipse poţi rezista la radiaţii, aveau ceva în sânge, deci din punctul acesta de vedere. Vă întreb încă o dată, eu la ora actuală altă întrebare este următoarea: nu s-a stabilit, nu mi-a spus nimeni o legătură între coronavirus şi un om perfect sănătos, nu ştiu dacă mă înţelegeţi, adică virozele respiratorii în general afectează plămânii, trebuie să intrăm în panică în momentul în care oameni sănătoşi, deocamdată...

Marius Tucă: Care e întrebarea, eu vă răspund la orice întrebare, sunt pregătit.

Ion Cristoiu: Păi întrebarea este următoarea, nu mi s-a răspuns nici până acum, ce legătură este între un om sănătos şi moartea de coronavirus? Nu cu complicaţii.

Marius Tucă: Nu am înţeles întrebarea.

Ion Cristoiu: Întrebarea este în felul următor: în ianuarie am avut viroză, m-am dus la clinică şi m-a trimis la pneumologie, orice viroză te trimite acolo şi ăia mi-au făcut radiografie şi mi-au zis că sunt puţin răcit, deci, în ce măsură ăla care are probleme anterioare cu plămânul are probleme când apare coronavirus sau are probleme orice om care este şi sănătos, asta nu s-a spus, sănătos, sănătos?

Marius Tucă: În principiu conform celor întâmplate până acum, experienţei, cea mai mare parte a populaţiei face o formă uşoară, la copii până acum nu s-au întâmplat cazuri grave şi nici decese în rândul copiilor până la  20 de ani, cele mai multe cazuri grave sunt la cei care au o vârstă peste 70-80 de ani şi care au comorbidităţi, adică au şi alte afecţiuni grave, altă întrebare? Sunt aici, am făcut cinci emisiuni...

Ion Cristoiu: Mama mea a murit la 80 de ani dintr-o răceală, domnul Tucă, a murit dintr-o răceală că avea 80 de ani, nu a murit din cauza răcelii.

Marius Tucă: De la o gripă mai bine spus. Deci am făcut trei emisiuni cu doctorul Streinu Cercel, trei cu doctorul Rafila şi apropo de asta, mâine vom avea mai multe ediţii speciale, prima ediţie specială Marius Tucă Show aici la Mediafax şi la Aleph News începând cu ora 11:00 cu doctor Olga Simionescu, are foarte multe lucruri interesante să ne spună şi după amiază la fel avem ediţii speciale la 16:00, la 17:00 şi la 18:00 cu medici specialişti în ideea asta. Dacă mai aveţi o întrebare legat de asta sunt gata aici să vă răspund.

Ion Cristoiu: Nu mai am nicio întrebare, eu nu cred că va veni sfârşitul lumii, eu sunt un optimist şi eu cred că se va ieşi din această criză, nu ştiu deşi eu sunt mai bătrân aşa şi ar trebui să fiu pesimist.

Marius Tucă: Şi eu sunt de acord total cu dumneavoastră, uitaţi, apropo de chestia asta, ce a zis Adrian Streinu Cercel, colegul dumneavoastră, favoritul dumneavoastră, a spus aşa: sfat de supravieţuire dat tinerilor, nu vă vizitaţi bunicii. Deci spune foarte clar ca oamenii tineri care fac forme foarte uşoare, vă aduceţi aminte de primul caz de coronavirus din România că omul acela zicea „domnule, eu sunt bine nu am nimic, nici nu cred că am”. Doctorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, i-a sfătuit pe tineri să nu îşi viziteze bunicii sau părinţii în această perioadă. Mai departe: declaraţia a fost făcută în contextul în care mulţi dintre ei pot fi purtători de COVID19 dar să fie asimptomatici, pentru că asta e o mare... atât de parşivă e boala asta şi de fapt virusul ăsta. Deci i-a sfătuit, ca în special tinerii să renunţe pentru următoarele două trei luni să se ducă la bunici sau la persoanele în vârstă pentru că cele mai expuse sunt persoanele vârstnice. Italia are cea mai vârstnică populaţie, apropo de ce se întâmplă în Italia, a Europei. Are peste 14 milioane de persoane care au vârsta de peste 65 de ani, adică 2% din populaţie, este ţara cu cei mai mulţi oameni afectaţi de coronavirus. În SUA vârsta medie este 38,3 ani, pandemia va fi mai uşor de controlat. Conform centrului chinez de control şi prevenirea bolilor persoanelor de 80 de ani şi mai în vârstă au un risc de 14,8% de a muri dacă dezvoltă COVID-19, deci cam astea ar fi lucrurile despre care vorbeam. Păi spuneţi-mi când veniţi în concediu aici la noi în studio, că acolo sunteţi la muncă?

Ion Cristoiu: Da corect, vedem acum, nu chiar mâine, lăsaţi facem... după ce se dă ordonanţa de urgenţă discutăm. Chiar ar trebui să vin, domnul Tucă, dacă nu voi ieşi seara pe străzi că nu pot să stau numai în casă, ce dracu’, adică... şi ştiţi eu sunt de la ţară, ca şi dumneavoastră, dacă o fi, o fi, adică...

Marius Tucă: Hai să trec peste jignirea asta, totuşi Caracal e o metropolă, dar e ok, nu contează, nu mă deranjează, ne cunoaştem de prea multă vreme. Domnul Cristoiu aşa cum spuneam vă aştept când se dă ordonanţa de urgenţă legată de starea de urgenţă, vă aştept în studio, veniţi aici pentru că avem foarte multe de discutat. Mulţumesc mult de tot, aici se încheie ediţia noastră specială aşa cum spuneam mâine începând cu ora 11:00 prima ediţie Marius Tucă Show la Mediafax şi la Aleph News, de asemenea, avem ediţii speciale începând cu orele 16:00, 17:00, 18:00 medici specialişti, medici reputaţi care vor da ultimele informaţii legate de această criză, această pandemie a coronavirusului. De asemenea spuneam să intraţi pe pagina mea de Facebook, Marius Tucă se numeşte, să vedeţi această filmare care se cheamă starea de urgenţă Marius Tucă sau Marius Tucă, starea de urgenţă. Ţineţi aproape.

Ion Cristoiu: Probabil că prin starea de urgenţă se legiferează, că până acum ilegal totul.

Marius Tucă: Deci încă o dată le iau pe rând, era ultima şi bine că aţi precizat-o dumneavoastră, că de aia sunteţi o legendă în lumea presei şi sunteţi aici de mai bine de 50 de ani, şi nu glumesc când spun asta, le mai luăm o dată, pe rând: În primul rând nu a fost în niciun fel pregătită ideea declarării şi instaurării stării de urgenţă. A ieşit preşedintele cu un comunicat citit de zece rânduri, foarte mobilizator şi înflăcărat comunicatul, parcă citea un robot dintr-ăla care te învaţă limbi străine, dar nu vorbeşti bine limba în care ar trebui să vorbeşti ca să poţi învăţa o limbă străină. Notaţi-o pe asta că e foarte interesantă. Nu a fost pregătită nicio secundă. Doar ne-a anunţat că la începutul săptămânii viitoare va fi… S-a vorbit despre o măsură, e o pregătire în acest sens, legislativă şi aşa mai departe să facă asta? Doi, au fost închise teatrele, universităţile, şcolile, spaţiile publice deschise, tot ce înseamnă asta şi nu exista niciun motiv pentru declararea stării de urgenţă. A, coronavirusul? Avem 140 de cazuri sau câte sunt în momentul ăsta. Nu avem niciun mort şi ultimul lucru au făcut asta, dumneavoastră aţi spus, achiziţii publice fără licitaţie, fără nimic altceva şi aţi vorbit de presă, total de acord. Haideţi să vorbim de presă.

Ion Cristoiu: Recapitulăm: Toate măsurile care ar fi trebuit luate prin stare de urgenţă au fost luate. Starea de urgenţă presupune o limitare a drepturilor individuale, dreptul de adunare, dreptul cutare care devine legală. Noi am avut o limitare enormă a drepturilor. Dreptul de a te întruni, dreptul de manifestare religioasă, am înţeles. Dacă aţi observat, două drepturi nu au fost încă limitate şi ele vor fi luate. Dreptul presei şi al opiniei publice, care e pe Facebook, de a fi cu ochii pe ce face puterea şi al doilea drept, dreptul nostru de a vedea cum ne jefuiesc ei. Dar cel mai important, şi aici închei, de ce au ei o problemă ei cu presa? Mă rog, cât mai e. Pentru că în perioada următoare, vă garantez, noi vom asista la un ceauşism ca în 1989, adică vom avea o brambureală n-am nicio îndoială, nu cred în administrarea acestei crize de către Guvernul Orban nici dacă mă împuşcaţi, dar în acelaşi timp, la nivele înalte, domnul Iohannis, poate şi Ciolacu mai nou, vor spune că totul e bine şi atunci cel mai mare pericol e presa. Adică dacă dumneavoastră veniţi şi spuneţi, domnule, staţi puţin că acolo în carantina aia poate să se fac nereguli, poate că în carantina aia nu ştiu ce, poate că la spitale nu e bine şi atunci ca să limiteze această idee de brambureală şi să ne facă pe toţi ca în ceauşism, să zicem ce bine e şi ce măreţ e conducătorul, asta este singura justificare a stării de urgenţă şi, sigur, achiziţiile care după părerea mea sunt cele mai importante pentru că ele vor îmbogăţi peste noapte nişte şmecheri care, sigur, acum au guvernul lor cu puteri depline.

Marius Tucă: Păi da, uite, că deja din prima parte a declaraţiei, prin Facebook, bineînţeles, a lui Ludovic Orban se înţelege exact acest lucru. La previziuni sunteţi numărul unu. ”În toată perioada de interimat guvernul a funcţionat cu toată capacitatea pentru a se lupta cu epidemia de coronavirus. E suficient să vedem datele privind evoluţia de cazuri în ţări europene. În 26 februarie în România era un caz, în Spania şi Austria erau două cazuri. Ieri, în România 123 de cazuri, Spania avea 4200 de cazuri, Austria peste 500 de cazuri”. Adică măreţe împliniri. ”Faptul că avem puţine cazuri e dovada că am luat măsuri eficiente, chiar dacă au fost criticate. Acum avem posibilitatea să emitem ordonanţe de urgenţă şi alte acte. Suntem în deplină capacitate de exerciţiu.” Deci, iată, se împlineşte previziunea.

Ion Cristoiu: Ştiam. Cu atât va fi mai mare presiunea asupra, nu neapărat numai a presei a opiniei publice care, totuşi, e critică. Dacă el deja a început, staţi un pic că e o aberaţie, adică din faptul că noi avem puţine cazuri, ori că se ascund, dumneavoastră sunteţi de acord, ori poate că noi suntem mai viguroşi, adică nu cred că este rezultatul faptului că s-a ocupat Ludovic Orban. Poate să ne spună el, întrebaţi-l că-l cunoaşte-ţi, au fost mai puţine pentru că ce măsuri a luat el? Uitaţi-vă la Italia, măsurile luate de italieni sunt de zece ori mai severe decât ale noastre şi totuşi creşte, deci este o aberaţie numărul mic de cazuri deocamdată declarate, nu-şi au cauza în nişte măsuri ale Guvernului. Şi nu în ultimul rând atrag atenţia că aşa s-a întâmplat şi în Italia, deci noi suntem într-o fază iniţială pentru că foarte mulţi purtători de acest virus… nu a izbucnit încă, în sensul acesta e. să ne spună domnul Orban ce măsură a luat el, urmare a acestei măsuri nu s-a răspândit virusul.

Marius Tucă: Uitaţi ce mai zice Ludovic Orban. ”Am decis să mă izolez în această reşedinţă doar din cauza faptului că această reşedinţă îmi permite să-mi exercit integral prerogativele de premier, stând departe de familia mea. Am toate cele necesare în această locaţie pentru a-mi exercita toate atribuţiile pe care le am în calitate de premier.” Acum, o paranteză fie spus, ştiţi că stă gard în gard cu Traian Băsescu, ba chiar au o portiţă între ei adică am o singură rugăminte, să nu încerce să consume băuturi alcoolice în timpul serviciului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ştiri,
mediafax,

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici