Marina Constantinescu: Dacă se suspendă legatura spirituală dintre oameni, niciodată n-o să mai vedem Scara lui Iacob care ne duce la cer

  • Adrian Marinescu: Un pacient cu un test pozitiv, cu o stare proastă, cu factori de risc, nu aşteaptă opinia medicului de familie, sună la 112 şi spune ce indică.
  • Margareta Pâslaru despre noul CD în colaborare cu mari artişti: Cine va avea curiozitatea şi răbdarea să asculte, va înţelege ce am vrut să spun printre rânduri.
  • Marina Constantinescu: Peste tot în lume, artele sunt culcate la pământ ca într-un război, în prima linie.
2611 afișări
Imaginea articolului Marina Constantinescu: Dacă se suspendă legatura spirituală dintre oameni, niciodată n-o să mai vedem Scara lui Iacob care ne duce la cer

Sursa foto: Mediafaxfoto

Marius Tucă Show a început marţi seara cu întrebarea Ce se întâmplă, doctore Adrian Marinescu? Şi a continuat cu muzică, cu vocea bine cunoscută a Margaretei Pâslaru, Horaţiu Mălăele, Marina Constantinescu – din ultimul album scos în aceste vremuri ca nişte nisipuri mişcătoare. Iar dacă veţi cumpăra acest album – Idei - de la Magazinul Muzica sau benzinării, veţi contribui la creşterea unor proiecte de bine, pentru că Margareta Pâslaru va dona toţi banii încasaţi Crucii Roşii.

Dar să vedem ce a spus doctorul Adrian Marinescu că se întâmplă.

"Ce se întâmplă în ultimele două săptămâni e maxim de ce a fost până acum, dar se poate şi mai rău. Nu e un capăt de ţară, cum am văzut lucrurile la începutul pandemiei la fel le văd si acum. Toate spitalele care îşi pot face un dublu circuit, vor vedea şi pacienţi cu SARS-CoV-2 şi cu alte afecţiuni. Nu vom construi alte spitale acum. În spitalul unde a fost diagnosticat un pacient, acolo trebuie să şi rămână".

În opinia lui Marinescu, ar fi o rezolvare - spitalele non-covid, pentru secţiile de Terapie Intensivă. "Trebuie să ai şi personal, dacă am avea personal, am putea extinde si la Matei Balş secţia de ATI. Şi asta se întâmplă nu doar la noi, avem 20 de paturi, am putea avea 60, dar n-avem personal."

Cele 1500 de locuri la spitale Covid li s-ar mai putea adăufa încă pe atât, încă 3000, de la spitale non-covid. Dar mai sunt şi alte patologii care trebuie tratate.

În cee ace priveşte medicamentul Arbidol, medicul Adrian Marinescu spune că este un antivital eficient, am fost rezultate bune şi este uşor suportat, nu prea are reacţii adverse, e ieftin, la îndemână. A fost folosit şi înainte de pandemie. La Matei Balş avem nevoie acum.

S-a modificat virusului comparativ cu începutul izbucnirii pandemiei?

Au fost schimbări în aceste aproape 10 luni. "Clar e că se transmite mult mai uşor, valul al doilea d-aia are o intensitate mai mare, dar e mai puţin agresiv decât la început. Sunt mai mulţi infectaţi." Medicul de la Balş a subliniat încă o dată, că toţi ar trebui să ştim care sunt afecţiunile care agravează: diabet zaharat, obezitate, boli renale cronice.

"Tratamentul cu oxigen e miraculus, dar trebuie să fie administrat din timp, pacientul nu ştie când are nevoie şi ne întoarcem la pulsoximetru. Nu ar trebui să lipsească din nicio casă.!

"În prima săptămână e riscul cel mai mare, când cineva are aceşti factori de risc nu stă acasă, merge imediat la spital. Medicul de familie trebuie să ştie de pacient."

Ce ar trebui să facă un pacient după un test pozitiv?

Să aibă un pulsoximetru în casă, să apeleze la medicul de familie, el e cel care dă reţeta şi-l va orienta mai bine decât o face el. Dacă are o stare proastă, se ştie cu factori de risc, să nu aştepte să-i spună medicul de familie, ci să sune la 112 şi să le spună ce-i arată pulsoximetru, trebuie să fie "propriul doctor".

"Terapia cu oxigen nu aş face-o în momentul iniţial, acasă, e un risc mare. Am nevoie de spital pentru asta."

Cum este posibil ca soţul să fie pozitiv şi soţia negative, locuind în aceeaşi casă?

Marius Tucă: Cum e posibil ca membrii aceleiaşi familii să fie unul pozitiv şi unul negativ, soţ-soţie?

Adrian Marinescu: Sunt mai multe explicaţii. E posibil ca cel care e negativ să fi trecut la un moment dat prin acest virus, să fi avut o formă asimptomatică sau uşor simptomatică şi la acest moment să fie negativ. Pentru familie ar trebui făcut testul serologic care să arate dacă au sau nu anticorpi. A doua explicaţie: e posibil ca testul să fie fals negativ în acel moment. A treia variantă: e posibil ca testul să fie negativ atunci şi peste trei zile să fie pozitiv. Cine face mai multe teste, cine repetă? Aproape nimeni.

Şi mai e o variantă: e posibil ca cel pozitiv să aibă o încărcătură virală foarte mică. Aici e o problemă – noi nu avem teste cantitative, doar calitative.

Medicul Adrian Marinescu explciă că sunt foarte multe variante de manifestare a bolii. Dacă ştiu că sunt contact direct cu cineva, trebuie să stau izolat. "Testele rapide ne pot orienta, chiar sfătuiesc angajatorii să facă aceste teste la anumite intervale. Marja de eroare la PCR nu e mai mare de 5%.Contează când îţi faci acest test, dacă eşti contact şi îl faci după o zi, două şi eşti negativ, n-are nicio vină testul."

Vor opri măsurile de săptămâna trecută numărul mare de infectări?

"Depinde ce înţelegem prin aceste măsuri. Ce-i împiedică pe oameni să îşi cumpere de la magazine şi să se strângă acasă fără muzică, ca la petrecere. Noi toţi ar trebui să înţelegem de ce sunt utile aceste măsuri."

Cele mai multe din forme sunt asimptomatice şi uşoare, din fericire, cei mai mulţi ar trebui să stea acasă.

De la pandemia, am făcut un pas spre ce a mai rămas din artă în aceste vremuri. Cu Margareta Pâslaru, care la 77 de ani a lansat un nou album, şi Marina Constantinescu

Discul de autor – Idei -  conţine 18 piese, compoziţii propria noi, în duet cu Horaţiu Mălăele, Sofia Vicoveanca, Virgil Ianţu, Luiza Zan

"Cine va avea curiozitatea şi răbdarea să asculte, va înţelege ce am vrut să spun printre rânduri."

Marina Constantinescu a vorbit foarte emoţionant de Margareta Pâslaru. "Eu am învăţat foarte mult de la Margareta Pâslaru. Orice telefon de la ea e de freamăt, în orice moment al zilei te sună, te conectezi la viaţă, îţi povesteşte riguros, analitic, eu mă simt tot mai mică, ca o elevă care primeşte o lecţie."

O surpriză în emisiunea din această seară a fost o discuţie cu Nadia Comăneci, a cărei zi de naştere este pe 12 noiembrie. "Aştept să ne vedem sănătoşi, n-am mai călătorit din februarie, când am venit în România."

Am revenit apoi din Statele Unite, din sala de gimnastică a Nadiei, în studio Aleph News, la Ideile Margaretei.

Banca de Alimente, proiect pe care l-a lansat Margareta Pâslaru, "pune pe masa nevoiaşului pâinea cea de toate zilele şi muzica hrăneşte sufletele."

Ascultăm un moment special cu Margareta Pâslaru la pian şi Marina Constantinescu recitând, una dintre piesele de pe album. Cele două nu s-au întâlnit pentru această piesă, a cântat şi recitat fiecare la ea acasă, apoi Andrei Kerestely a pus totul cap la cap.

Nu cerceta aceste legi, căci eşti nebun de le înţelegi, cu Margareta şi Horaţiu

Margareta Pâslaru si Horaţiu Mălăele s-au întâlnit într-un duet - Nu cerceta aceste legi, căci eşti nebun de le înţelegi. Şi totul a pornit de la un moment de când Margareta era elevă.

"Într-o zi a venit profesoara, eram la Liceul Lazăr, şi ne-a întrebat cine a scris acest versuri - Nu cerceta aceste legi, căci eşti nebun de le înţelegi. Jumătate din sală a răspuns Eminescu. Dar era Coşbuc, ultimul vers din Moartea lui Fulger. Mi-a rămas acest vers de atunci."

Artele sunt culcate la pământ ca într-un război, în prima linie

"Marius Tucă: Ce se întâmplă cu teatrul românesc?

Marina Constantinescu: Din păcate ceea se întâmplă peste tot în lume cu artele, această mare parte din culturâ. Sunt culcate la pământ ca într-un război, din prima linie. Da, şi cultura e în prima linie, chiar dacă nu se vede, nu are o prezentă concretă, materială, este hrana fără de care nu am fi putut să fim astăzi împreună. Oamenii au nevoie de cuvânt, de sunet, de idei. Suntem îngenuncheaţi într-un mod dramatic în toată lumea. Ici şi colo se repetă, cu mască, au mai fost câteva premiere în oraşe încă neafectate. Se lucrează, dar cu acest enorm handicap al faptului că nu poţi să ai în sală publicul tău. Legătura cu publicul e frântă în acest moment, oricât am fi de doritori, teatrul online alungă această empatie care vine dinspre sală, ca un circuit al fluidelor, ca o alchimie fină, care în acest moment este suspendată peste tot în lume. Pe ici pe colo artiştii mai protestează, sunt foarte derutaţi. Muzicienii, balerinii, actorii de teatru au încercat să pună mesaje şi nimeni nu are viziune, e un moment greu. Cred că trupele trebuie ţinute mult mai unite, să aibă întâlniri online cu directorii, să ştii ce faci, ca un exerciţiu. În Japonia a fost invitat la radio Murakami, laureat al Premiului Nobel. El nu iese, nu dă interviuri, are un ritual, pe care îl respect dumnezeieşte, nu se abate. Şi totuşi a acceptat, a simtţit că este nevoie să meargă la radio şi să stea de vorbă cu ascultătorii o dată pe săptămână, le povestea câte ceva. Eu mă gândeam că cei care o să cumpere acest CD de la OMV sau de la Magazinul Muzica o să simtă această legătură. Noi avem nevoie să rămânem legaţi unii de ceilalţi, să nu ne înstrăinăm de tot. Nu ne mai vedem prietenii. Respectăm tot ce trebuie de respectat, şi actorii respectă. Nimeni nu s-a îmbolnăvit la teatru, pentru că în toate teatrele unde s-a jucat regulile au fost respectate perfect. Curba asta nenorocită în care suntem nu de la cultură vine. Legatura între oameni, legătura spirituală şi educaţia dacă se suspendă, niciodată n-o să mai vedem Scara lui Iacob care ne duce la cer."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici