Principele Nicolae: Bunicul meu a fost şi este pentru mine un sfânt

  • Principele Nicolae: E clar că ce a făcut bunicul meu a rămas în sufletele românilor, n-o să uit niciodată momentul din balcon
  • Principele Nicolae: Eu cu bunicul meu am fost bunic şi nepot, au fost şi momente când el era Regele. Pentru mine a fost şi este un sfânt
  • Principele Nicolae: Este o călătorie de când afli că vei avea un copil. Am avut experienţă incredibilă până acum, simt că intru într-o altă lume şi abia aştept ce va urma
1290 afișări
Imaginea articolului Principele Nicolae: Bunicul meu a fost şi este pentru mine un sfânt

Sursa foto: Mediafaxfoto

Un prinţ în studioul Aleph News joi seară – Principele Nicolae la o discuţie sinceră cu Marius Tucă şi Rodica Mandache despre regalitate, bunici, copilărie, viaţa în România şi rolul de tată.

"Eu sunt Nicolae al României, nu îmi pun o regulă de titulatură", aşa s-a prezentat nepotul Regelui Mihai.

Marius Tucă şi-a amintit de momentul din 2015, când Principelui i s-a retras titlul de Alteţă Regală. "Eram în vacanţă şi am fost chemat de Principesa Margareta să vin în România. A avut loc discuţia şi m-au înştiinţat că mi s-a retras titlu".

Principele a venit prima oară în România în 1992, când s-a reîntors Regele Mihai şi când aproape un million de oameni au ieşit să îl vadă de la balconul Hotelului Continental. Principele avea atunci aproape 7 ani.

"Am fost acolo, dar nu ţin minte ce s-a intamplat în jurul meu, a fost un moment deosebit pentru istoria României, pentru popor, pentru familia mea. Atunci nu mi-am dat seama ce a însemnat acea vizită, dar peste ani am înţeles. A fost clar că ce a făcut bunicul meu a rămas în sufletele românilor, n-o să uit momentul din balcon."

Cu adevărat a înţeles că bunicul său e Rege pe la 13-14 ani. Când a fost cu bunicii în Elveţia, în vacanţe, la masă sau în alte momente aceştia îi povesteau despre regalitate. Şi avocatul Regelui Mihai i-a povestit mult, iar lecţiile au continuat. "Eu încă învăţ azi lucruri." Principele mărturiseşte că nici în şcoala generală, nici la liceu nu i-a plăcut istoria, până când a venit în România şi a făcut legătura cu realitatea. "Atunci am început să citesc din ce în ce mai mult."

"Bunicul meu a fost şi este, mai ales pentru mine, sfânt"

"Marius Tucă: Vi s-a spus despre o poveste, vezi că eşti nepotul Regelui Mihai, a fost Regele României, mama ta era fiica lui şi a Reginei Ana. Vi s-a spus atunci că sunteţi prinţ sau nu vi s-a spus, chiar dacă aveaţi 5-6 anişori?

Princeipele Nicolae: Nu, până atunci eu cu bunicul meu am fost bunic şi nepot, dar eu am fost conştient că, într-o anumită situaţie, el a avut un rol de Rege. Atunci, în 1992 a fost un moment când el a fost Rege. Ca şi în privat, când avea vizite importante, el a avut pălărie de Rege. Altfel, în familie, a fost bunicul, ca într-o familie obişnuită. Vacanţele mele erau în fiecare vară în Elveţia, unde am stat aproximativ o lună în fiecare an, din când în când şi de Crăciun. După 2000, am început să vin în România unde am petrecut maim ult timp cu mătuşa şi unchiul meu. Am început să călătoresc şi să descopăr, încet-încet România şi familia de aici.

Rodica Mandache: Prinţul Nicolae a însemnat foarte mult atunci, în 1992, pentru că un copil mic îţi dă, într-un fel viitorul, speranţa, pentru că lucrurile erau destul de ameţite, de grele, era numai o atitudine minunată a mulţimii, adică milionul ăla de oameni care a venit era răspunzător pentru bucuria pe care am trait-o. Că erai monarhist, că nu erai monarhist, ceva te înălţa. Şi faptul că un băieţel era lângă Rege însemna speranţă, poate că o să se întâmple ceva. După aceea, la Funeralii a fost cel mai înalt moment al poporului român pentru mine. Ţin minte figurile oamenilor, emoţia pe care o avea fiecare, chiar dacă era bun, sau rău, mi se păreau frumoşi, aveau o transfigurare. Când trecea trenul, mulţimea venea spre tren. Pentru că Regele Mihai a fost sfânt pentru noi.

Principele Nicolae: Aţi zis foarte bine, aşa consider şi eu că bunicul meu a fost şi este, mai ales pentru mine, sfânt.

Marius Tucă: Când aţi avut ultimele întâlniri cu Regele Mihai?

Principele Nicolae: A fost a doua zi după ziua de naştere a bunicii mele, în 2015, în Elveţia. Am vorbit cu el, în afară de ce se întâmplase cu o săptămână înainte, (n.r. retragerea titlului), a fost ca întotdeauna o bucurie să fiu în prezenţa lui. Am discutat despre lucruri mai personale, ca între nepot şi bunic. Am vorbit foarte scurt şi foarte vag despre retragerea titlului, pentru că pe documentul respectiv a fost semnătura bunicului meu. Ca pe orice decizie eu o respect, chiar dacă sunt de acord sau nu cu ea. Eu l-am respectat întotdeauna pe bunicul meu şi am respectat orice decizie a lui."

Principele Nicolae s-a născut în Elveţia, a crescut în Anglia şi s-a mutat în România în 2012, mama şi sora sa au rămas în Anglia. De atunci, Principele Nicolae se ocupă de mai multe proiecte de educaţie, mediu, merge în şcoli şi vorbeşte cu copiii despre viaţa lui ş ce înseamnă monarhie. "Copiii sunt foarte curioşi, nu ne ajung 2 ore".

Nici la ultime alegeri locale, în luna septembrie, nu a fost, pentru că era plecat cu un proiect.

Luna viitoare va fi lansată platforma unui proiect de care s-a ocupat Principele Nicolae, care ne va ajuta să redescoperim România, satele ţării. "Încerc să fac ce a făcut şi Prinţul Charles, să promovez locurile frumoase din România."

Relaţia cu bunica sa, regina Ana, a fost, de asemenea foarte strânsă. "A fost o aventură fiecare ieşire cu ea, la golf, la pescuit."

De când afli că vei avea un copil începi o călătorie, simt că intru într-o altă lume

"Marius Tucă: Noi am amânat emisiunea o dată pentru că urma să nască soţia. Termenul este 1-2 noiembrie, săptămâna viitoare.

Principele Nicolae: 2 noiembrie am înţeles, dar oricând, în orice zi, poate m-a sunat acum.

Marius Tucă: Ce înseamnă pentru Nicolae al României venirea pe lume a unui copil?

Principele Nicolae: Sincer, n-am înţeles de ce oamenii au vorbit despre acest moment până acum. Este chiar o călătorie de când afli că vei avea un copil şi începe să crească burta din ce în ce mai mare. Cine ştie ce va urma de acum?!? Dar e incredibilă experienţa de până acum, simt că intru într-o altă lume şi abia aştept ce va urma.

Rodica Mandache: Îmi place foarte mult ca şi-a păstrat candoarea că vine un copil şi creşte în burta. E o lume minunată.

Marius Tucă: Alina e o fată din popor, a copilărit în cartierul Băneasa. Nu e nici din Elveţia, nici din Marea Britanie. Mă gândeam apropos de copilărie, nu v-au plăcut englezoaicele? Acum o să se uite Alina şi va fi foarte atentă la asta!

Principele Nicolae: Păi bineînţeles!

Marius Tucă: În proiecte vă ajută şi soţia?

Principele Nicolae: E implicată în câteva nu în toate, dar e un mare sprijin pentru mine.

Marius Tucă: În Pandemie cum a fost, ce aţi făcut?

Principele Nicolae: Probabil a fost la fel pentru mulţi oameni, noi am stat împreună mai mult şi am apreciat foarte mult acest timp, nu am avut asta niciodată în viaţă şi nici Alina atâta timp cu familia ei. Am ieşit la plimbare, că stăm lângă o pădure. Au fost momente frumoase, timp de calitate împreuna. Am stat şi cu familia ei. Înainte să ne căsătorim spuneau alţii că ne înţelegem poate prea bine. Dar sunt norocos că am găsit această familie, sunt minunaţi.

Marius Tucă: Presupun că va fi un sprijin şi acum când se va naşte copilul.

Principele Nicolae: Abia aşteaptă."
Marius Tucă a citit, în încheiere, din articolul scris în 2017 la funeraliile Regelui Mihai. "M-aş bate sub toate formele să îndrept actul criminal din 1947 – alungarea Regelui de pe tron."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici