Video Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, invitat special la „Marius Tucă Show”: Carantina este o soluţie, ce foloseşte din Antichitate

  • Prof. univ. dr. Alexandru Rafila: Şi papagali transmit o boala, o pneumonie foarte grava. Nu este ceva neobişnuit ca animalele să transmită boli la oameni.
  • Prof. univ. dr. Alexandru Rafila: Rolul nostru este să informam corect oamenii, să nu le cream frici.
1094 afișări
Prof. dr. Alexandru Rafila vorbeşte la “Marius Tucă Show” despre măsurile de relaxare şi cum ne modifică ele comportamentul. Va fi nevoie de reglementări sau ne putem asuma protejarea propriei sănătăţi? De asemenea, aduce informaţii noi despre stadiul în care se afla populaţia României: câţi dintre noi au trecut, de fapt, prin boala provocată de coronavirus, care sunt zonele cele mai afectate, cât de departe suntem de dobândirea imunităţii colective şi, în consecinţă, care sunt şansele ca românii să nu se confrunte cu al doilea val, precum şi despre când vor fi făcute studiile de seroprevalenţă. 
 
R: Definiţia contactului apropiat ţine şi de durată, dacă stai la o distanţă mai mica de 1 metru jumate, timp de cel puţin 15 minute, e considerat contact apropiat.

T: Ultima zi de izolare, care ar fi concluziile?

R: Primul lucru pe care l-am învăţat este că trebuie să fim precauţi când facem declaraţii, sa nu facem predicţii pentru că vorbim de o boala pe care nu o cunoaşte, dacă nu ştim suficinet să fim precauţi când facem declaraţii.

T: S-a schimbat ceva în percepţia dumneavoastra?

R: S-au schimbat anumite lucruri, am ajuns să considerăm că dacă toată lumea ar purta masca, virusul al disparea. Ieri am avut o discuţie cu reprezentanţii unei companii, în România a fost vehiculat că aerul condiţionat ar putea să ducă la răspândirea infecţiei şi se gândeau că ar putea opri instalaţia de AC odată cu întoarcerea angajaţilor la serviciu.

R: Rolul nostru este să informam corect oamenii, să nu le cream frici.

R:  Noi avem oameni care sunt speriaţi, oameni care respactă regulile şi sunt persoane care considera aceste reguli o coercitie. Acolo unde procentul celor care considera o coercitie vor fi persoanele care vor genera cazuri de îmbolnavire.

T: Ţânţarii pot transmite COVID-19?

R: Nu, exclus.

R: Şi papagali transmit o boala, o pneumonie foarte grava. Nu este ceva neobişnuit ca animalele să transmită boli la oameni. La Covid nu cunoaştem intermediarul, transmisibilitatea este foarte mare, avem noroc ca nu este rezistent în exterior.

T: Când va începe studiul în România?

R: Studiul se va face începând cu luna iunie. Metodologia este cea recomandată de OMS, urmează să facem un studiu care va alege un eşantion, va include circa 30.000 de persoane din toata ţară,  pe 9 grupe de varsta, pe intervale de câte 10 ani. Un eşantion mediu dintr-un judeţ din Romania va trebui să înroleze circa 700 de pacienţi din aceste grupe de vârste.

R: Nu ştiu dacă în Suedia se va ajunge la imunizare în masă. Ei consideră că cei care ar trebui să treacă mai degrabă prin boală sunt persoanele tinere.

R: Carantina este o soluţie, ce foloseşte din Antichitate. În istorie se purta masca, s-a schimbat calitatatea maştilor, avem posibilitaţi de diagnistic, posibilităţi terapeutice, sperăm să facem un vaccin.

T: Suedia e un model?

R: E foarte interesantă evoluţia în ţările nordice, acolo au existat nişte popoare războinice care dintr-o dată au devenit paşnici, respectă mediul. Este o foarte mare schimbare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici