Activitatea Camerei, în continuare blocată. Uşile sălilor comisiilor au rămas închise joi

Activitatea Camerei Deputaţilor este marcată de blocajul generat de boicotul parlamentarilor PSD şi PNL, care nu mai participă la întrunirile Biroului Permanent în semn de protest faţă de modul în care a fost adoptată Legea pensiilor, dar şi de absenţa deputaţilor de la lucrările comisiilor.

12 afișări
Imaginea articolului Activitatea Camerei, în continuare blocată. Uşile sălilor comisiilor au rămas închise joi

Activitatea Camerei, în continuare blocată. Uşile sălilor comisiilor au rămas închise joi (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Şedinţele Biroului Permanent nu s-au mai ţinut de aproape trei săptămâni, din lipsă de cvorum, deoarece reprezentanţii opoziţiei nu s-au prezentat, invocând protestul lor faţă de adoptarea "frauduloasă" a Legii pensiilor.

Miercuri a fost a cincea oară consecutiv când şedinţa conducerii Camerei nu s-a putut desfăşura din cauza absenţei reprezentanţilor PSD şi PNL.

Nici decizia Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea Legii pensiilor nu a deblocat această situaţie, deşi liderul grupului PDL, Mircea Toader, a spus că deputaţii PSD şi PNL sunt aşteptaţi să vină la Biroul Permanent deoarece nu este normal ca plecarea din sală să reprezinte o modalitate de lucru.

Deputaţii PNL şi PSD aşteaptă, însă, demiterea sau demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, pentru modul în care a condus şedinţa la adoptarea Legii pensiilor.

Până atunci, iniţiativele legislative ale deputaţilor, dar şi ale Guvernului nu pot fi trimise pentru dezbatere către comisii, deoarece numai Biroul Permanent are această atribuţie.

Ca urmare, comisiile ar putea ajunge în situaţia de a nu avea ce proiecte să dezbată, la fel şi plenul Camerei Deputaţilor. Vicepreşedintele Camerei Ioan Oltean invoca, miercuri, faptul că s-au strâns aproximativ 100 de proiecte de lege depuse, dar care nu pot fi discutate de comisii.

Deputaţii aveau programat ca joi să lucreze în comisiile parlamentare, dar nicio şedinţă nu a fost ţinută. Potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, doar câteva comisii aveau stabilite şedinţe, cum ar fi cele pentru drepturile omului, egalitate de şanse, politică economică, agricultură, sănătate, muncă, industrii, dar nici acestea nu şi-au desfăşurat activitatea, uşile sălilor fiind închise.

La Comisia juridică se află în dezbatere proiectul de lege privind accelerarea proceselor în justiţie, despre care premierul Emil Boc a spus că reprezintă o prioritate pentru Guvern şi că trebuie adoptat de comisie în această săptămână şi de plen săptămâna viitoare. Membrii comisiei au lucrat marţi şi miercuri, nu au reuşit să finalizeze dezbaterea atât din cauza lipsei cvorumului, dar şi a volumului mare de lucru.

O nouă şedinţă a fost stabilită pentru luni, cu toate că deputatul UDMR Mate Andras Levente a avertizat asupra faptului că numai Biroul Permanent poate să dea acceptul comisiei de a lucra luni, în paralel cu plenul şi este posibil ca Biroul să nu se întrunească.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici