Actuala conducere a Curţii de Conturi rămâne în funcţie până la 30 septembrie

Votul dat de Parlament pentru prelungirea mandatului conducerii Curţii de Conturi a fost unul valabil, astfel încât aceasta rămâne în funcţie până la 30 septembrie, nefiind necesară o sesiune extraordinară pe această temă, au decis, miercuri, Birourile Permanente reunite ale celor două Camere.

80 afișări
Imaginea articolului Actuala conducere a Curţii de Conturi rămâne în funcţie până la 30 septembrie

Actuala conducere a Curţii de Conturi rămâne în funcţie până la 30 septembrie

Decizia a fost luată cu 15 voturi "pentru", patru "împotrivă" aparţinând PDL şi o abţinere, cea a lui Lucian Bolcaş (PRM).

Văcăroiu a precizat că în şedinţa Birourilor Permanente reunite au existat foarte multe luări de cuvănt, în final rezultând că se poate decide între două variante posibile.

El a precizat că prima variantă constă în derularea procedurii de reexaminare a proiectului de lege privind organizarea şi funţionarea Curţii de Conturi, procedură care însemna trecerea acestuia prin Camera Deputaţilor, ca primă Cameră sesizată, ulterior prin Senat, în calitatea de Cameră decizională, după care ar fi urmat convocarea unei a treia sesiuni extraordinare, în care să se audieze şi să se numească cei 18 consilieri care compun conducerea Curţii de Conturi.

Preşedintele Senatului a arătat că această procedură durează o lună şi jumătate, perioadă în care ar însemna să nu existe o instituţie fundamentală a statului, situaţie care ar face ca fondurile europene să fie neaccesabile în această perioadă, fără un control al Curţii de Conturi.

Văcăroiu a adăugat că, pe cale de consecinţă, s-a discutat a doua variantă, care constă în decizia de prelungire a mandatului actualei conduceri până la 30 septembrie.

Potrivit lui Văcăroiu, în continuare, Camera Deputaţilor ar urma să facă o sesiune extraordinară în cursul lunii august în care să aprobe acest proiect de lege, după care să îl trimită la Senat, pentru a relua procedura, astfel încât până în 10-12 septembrie să existe noua Lege a Curţii de conturi şi, până la sfârşitul lunii, prin negocierea liderilor de grup, să fie stabiliţi candidaţii pentru cele 18 posturi de consilier de conturi.

"Şedinţa a început cu apel nominal, a rezultat că 234 de senatori şi deputaţi au răspuns prezent, în consecinţă cvorumul de lucru, care este de 231, era asigurat. Din 234 prezenţi pe apel nominal, 145 au votat pentru, 19 împotrivă, 4 s-au abţinut şi restul nu au votat. În conformitate cu prevederile Regulamentului de la Senat şi Camera Deputaţilor, cei care nu-şi exprimă votul se iau în calculul cvorumului", a arătat preşedintele Senatului.

El a arătat că, în aceste condiţii, la şedinţa respectivă a existat cvorum şi s-a dat un vot, 145 din 234 prezenţi reprezentând mai mult de jumătate plus unu din totalul celor prezenţi.

Văcăroiu a a arătat, de asemena, că pentru această variantă au optat 15 membri ai Birourilor Permanente reunite din cei 20 prezenţi la şedinţa de miercuri.

Preşedintele Senatului a precizat că 4 membri ai Birourillor Permanente reunite au votat "împotrivă", respectiv reprezentanţii PDL, în timp ce Lucian Bolcaş s-a abţinut.

"Nu mai este cazul de sesiune extraordinară. Conducerea Curţii funcţionează până la 30 septembrie", a conchis Văcăroiu.

Cele două Camere ale Parlamentului s-au reunit în şedinţă comună, în urmă cu o săptămână, pe ordinea de zi fiind, printre altele, prelungirea, până la 30 septembrie, a mandatului membrilor Curţii de Conturi.

Şedinţa a fost suspendată după ce, în urma votului nominal pentru prelungirea mandatului membrilor Curţii de Conturi, s-a constatat că nu s-a întrunit cvorumul de şedinţă necesar pentru validarea votului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici