Adrian Năstase: Păunescu, un om extraordinar şi un poet formidabil, ar fi meritat mai mult de la noi

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, i-a adus, sâmbătă, un ultim omagiu lui Adrian Păunescu, al cărui trup neînsufleţit este depus la sediul Uniunii Scriitorilor din România, fostul premier arătând că Păunescu, "un om extraordinar şi un poet formidabil", ar fi meritat mai mult.

22 afișări
Imaginea articolului Adrian Năstase: Păunescu, un om extraordinar şi un poet formidabil, ar fi meritat mai mult de la noi

Adrian Năstase: Păunescu, un om extraordinar şi un poet formidabil, ar fi meritat mai mult de la noi (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Adrian Năstase a spus despre poet că acesta a fost nu numai "geniul poetic şi maestrul" pe care toată lumea îl cunoaşte, ci şi un mare militant care "poate că nu a fost apreciat aşa cum trebuie".

"S-ar face un act de dreptate dacă s-ar reciti opera lui Păunescu, împreună cu o recunoaştere din partea Academiei Române", a afirmat Năstase.

Totodată, el a spus că duminică ar trebui declarată zi de doliu naţional.

"A fost un om extraordinar, nu doar un poet formidabil. Ar fi meritat mai mult de la noi", a afirmat Năstase, spunând că în perioada în care el a fost premier s-a confruntat în idei cu poetul Adrian Păunescu.

Năstase a mai spus că l-a cunoscut pe Păunescu în 1982, când au fost împreună în juriul unui festival şi că apoi, în situaţii în care participa alături de acesta la diverse şedinţe, care durau ore întregi, ajunsese să comunice cu el pe bucăţele de hârtie.

"Este foarte greu să-mi imaginez viaţa culturală fără Adrian Păunescu", a mai spus liderul PSD.

Tot sâmbătă, a mers la sediul Uniunii Scriitorilor din România, pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Adrian Păunescu, finanţatorul stelist Gigi Becali.

Becali a spus că pentru el Adrian Păunescu a reprezentat omul care l-a apărat întotdeauna.

"Îmi lua apărarea tot timpul. Înseamnă pentru mine omul care m-a apărat. E important să ştii că oricând ai o problemă e cineva acolo care te apără. Înseamnă că mă îndrăgea şi el", a afirmat Gigi Becali, care şi-a exprimat regretul că nu şi-a făcut timp să îl viziteze pe poet la spital.

Vineri şi sâmbătă, sute de oameni au venit cu flori şi lumânări la sediul Uniunii Scriitorilor din România pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Adrian Păunescu. Printre aceştia s-au numărat preşedintele Traian Băsescu, prinţul Paul şi prinţesa Lia, Ovidiu Ioaniţoaia, Ilie Şerbănescu, Victor Ponta, Daciana Sârbu, Ecaterina Andronescu, Jean Valvis, Lavinia Şandru, Nicolae Badea şi Bebe Ivanovici, care a adus, vineri, o coroană foarte mare de flori roşii, decorată cu tricolorul României.

O slujbă religioasă în memoria lui Adrian Păunescu a fost oficiată de doi preoţi, vineri seară, la sediul Uniunii Scriitorilor din România.

Adrian Păunescu va fi înmormântat duminică, la ora 13.00, pe Aleea Scriitorilor din cimitirul Bellu din Capitală, urmând ca trupul neînsufleţit al poetului să fie depus sâmbătă după-amiază la Ateneul Român, potrivit unor apropiaţi ai familiei, această informaţie nefiind confirmată însă de reprezentanţii instituţiei de spectacole.

Poetul Adrian Păunescu a încetat din viaţă vineri dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde a fost internat din 26 octombrie, cu probleme cardiace, renale şi hepatice.

Adrian Păunescu - născut la 20 iulie 1943, în Copăceni, judeţul Bălţi, Basarabia, în prezent Republica Moldova - a fost poet, publicist şi om politic.

Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet şi ca organizator al Cenaclului Flacăra, el fiind şi unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici