Adrian Năstase: USL trece printr-o perioadă complicată. Interesele sunt divergente

Adrian Năstase afirmă că USL trece printr-o perioadă complicată, întrucât "interesele sunt divergente" şi că e nevoie de dialog în interior, apreciind că declaraţiile lui Sorin Roşca Stănescu nu au fost "extrem de dramatice".

414 afișări
Imaginea articolului Adrian Năstase: USL trece printr-o perioadă complicată. Interesele sunt divergente

Adrian Năstase (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Adrian Năstase a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Reghin, unde şi-a lansat două volume, că USL trece printr-o perioadă complicată, întrucât partidele componente au proiecte diferite pentru anul 2014, când au loc alegeri europarlamentare şi prezidenţiale, iar "interesele sunt divergente".

"USL trece printr-o perioadă complicată, pentru că visele celor două partide sunt diferite. Sau, ca să vorbesc mai puţin plastic, evident că proiectele pentru anul următor şi pentru anii următori sunt diferite. PSD trebuie să apere guvernarea şi trebuie să răspundă unor aşteptări imense ale populaţiei. Pentru PNL, situaţia este simplă şi complicată în acelaşi timp. E mai simplă sub aspectul guvernării, pentru că pentru ei este important să obţină resursele necesare - din punct de vedere uman, din punctul de vedere al platformei - pentru alegerile prezidenţiale viitoare. Şi, de asemenea, este important ca ceea ce este partea negativă a guvernării să rămână în zona PSD, care are şi primul-ministru. Este clar că timpul lucrează împotriva guvernării, împotriva Guvernului. Apar, inerent, nemulţumiri sociale, apar probleme economice. Deşi la nivel macroeconomic cifrele sunt încurajatoare, la nivel microeconomic şi la nivel social efectele apar mult mai greu. De aceea interesele sunt divergente, aceste chestiuni sunt oarecum diferite", a spus Năstase.

El a adăugat că "o anumită tensiune" va persista cât timp nu va avea loc "o discuţie serioasă, în legătură cu ce este mai important", respectiv dacă sunt mai importante alegerile prezidenţiale decât cele europarlamentare sau invers.

Potrivit lui Năstase, în condiţiile în care în mai puţin de un an vor avea loc alegerile europarlamentare şi se pregătesc de pe acum campanii diferite, "sigur că aceste chestiuni sunt complicate".

Întrebat despre declaraţiile lui Sorin Roşca Stănescu, fostul premier a spus că este nevoie de o masă rotundă a USL, "de o discuţie în interior", întrucât comunicarea prin presă "este extrem de nocivă". El a arătat că declaraţiile lui Sorin Roşca Stănescu nu au fost "extrem de dramatice", acesta reluând "unele dintre nemulţumirile care ţin de pregătirea diferită" a anului electoral 2014, însă a apreciat că acestea reflectă "acumularea unor tensiuni", situaţie care este exploatată de preşedintele Traian Băsescu.

Întrebat dacă vede în USL o construcţie de viitor, care să reziste până în 2016, Adrian Năstase s-a declarat sceptic că Uniunea va rămâne în aceeaşi formulă după anul electoral 2014, arătând că "sunt destul de multe variante într-o ecuaţie cu mai multe necunoscute" vizavi de acel moment.

"În ceea ce priveşte viitorul USL, după 2014, eu sunt sceptic că această formulă va continua. Nu ştiu dacă ea se poate modifica într-o altă variantă, ştiu că în politică există întotdeauna formule din acestea cu geometrie variabilă, pe unele le-am construit şi eu, gradual, o să vedem. Dar este foarte clar că cele două partide sau mulţi membri din aceste două partide se poartă precum adolescenţii care aşteaptă vârsta majoratului pentru a-şi recăpăta sau căpăta libertatea. Pentru alte lucruri", a spus Năstase.

În opinia lui Năstase, este important ca "cel puţin până în 2014 obiectivele să fie clar asumate împreună, lucrurile să fie foarte clare până la acel moment", iar apoi trebuie gândit care este cea mai bună strategie pentru fiecare dintre ele sau, eventual, din nou împreună într-o formulă guvernamentală care va depinde şi de majoritatea care va exista în Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici