Adriana Săftoiu: Când văd "carieră de succes" îmi spun că trebuie să-i mulţumesc chiar şi lui Traian Băsescu

Adriana Săftoiu a declarat miercuri, la lansarea cărţii "Cariera - substantiv feminin", că dacă se gândeşte la "carieră de succes", îşi spune că ar trebui să-i mulţumească "chiar şi lui Traian Băsescu" pentru că a obligat-o să se forţeze şi să arate că poate mai mult.

1675 afișări
Imaginea articolului Adriana Săftoiu: Când văd "carieră de succes" îmi spun că trebuie să-i mulţumesc chiar şi lui Traian Băsescu

Adriana Săftoiu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Adriana Săftoiu, una dintre protagonistele cărţii "Cariera - substantiv feminin", a declarat că atunci când se gândeşte la carieră de succes se întreabă dacă nu este un paradox.

"Cariera mea de succes se datorează tot unui bărbat. Probabil că dacă nu aş fi fost purtătorul de cuvânt al lui Traian Băsescu, probabil că dacă nu aş fi lucrat cu el ani de zile, probabil că dacă el nu ar fi avut imaginea de om puternic dar dificil, nici eu nu aş fi fost o femeie de succes", a explicat Adriana Săftoiu.

Ea a mai spus că era percepută ca o femeie care îi face faţă lui Traian Băsescu, iar acest lucru o obliga să-şi depăşească puţin limitele.

"La un moment dat începea să mă enerveze lucrul acesta. Nu mai eram consilier prezidenţial, plecasem, eram pe picioarele mele şi la emisiuni eram «fostul consilier prezidenţial». Eram epuizată. Încercam să spun în pauză: «Ştiţi, am candidat pe votul uninominal. Eu, pe propriile picioare. Sunt deputat.», după care auzeam: «fostul consilier prezidenţial». Acum, când văd "carieră de succes", îmi spun că ar trebui să-i mulţumesc chiar şi lui Traian Băsescu pentru că m-a obligat să mă forţez, să arăt că pot mai mult decât atât", a mai spus Săftoiu.

Ea a mai afirmat că rolul pe care şi l-au asumat iniţiatorii cărţii, de a reconcilia viaţa de familie cu cariera, este foarte complicat, explicând că, în opinia sa, acest lucru ţine de educaţie.

"Totul pleacă din educaţie. Reconcilierea aceasta nu se poate face doar adresându-ne femeilor. Dacă încercăm să ne gândim doar la noi este greşit. Reconcilierea trebuie făcută şi cu domnii. Şi ei trebuie invitaţi la aceste discuţii, pentru că altfel iarăşi părem că noi, fetele, avem o mică frustrare şi uite cum noi între noi încercăm să ne încurajăm. Ar trebui să fie şi domnii alături de noi şi să vedem în ce măsură reconcilierea între carieră şi viaţa profesională poate fi făcută fără ei. Categoric nu. Aici e vorba de un parteneriat", a mai spus Adriana Săftoiu.

Cartea "Cariera - substantiv feminin" prezintă poveştile de succes a 32 de femei care au reuşit să îmbine cariera cu viaţa profesională.

Adriana Săftoiu - fost purtător de cuvânt la Guvern şi Preşedinţie şi fost deputat, Uca Marinescu - prima româncă în Antarctica şi prima femeie din România care a ajuns la ambii Poli, Laura Codruţa Kovesi - prima femeia care a ocupă funcţia de procuror general al Romaniei, Aurelia Vişinescu - cel mai cunoscut oeonolog femeie, Aida Catană - consilier fonduri europene, Andreea Paul - doctor în economie şi fost consilier economic al primului ministru, Magda Matache - director executiv al Romani Cris şi cea mai cunoscută militantă pentru drepturile femeilor rome, Doina Banciu - directorul ICI şi cea mai cunoscută femeie din domeniul informaticii care a inovat acest domeniu în România sunt doar câteva dintre femeile care îşi spun povestea în carte şi care au participat la conferinţa şi dezbaterea organizate în Bucureşti.

Temele abordate în cadrul dezbaterii au fost: şansele de afirmare profesională a femeilor, modalităţi concrete de asigurare a egalităţii de şanse şi modalităţi de reconciliere a carierei cu viaţa de familie.

Cartea, lansată în cadrul proiectului "Şanse egale pentru cariere de succes", cofinanţat din Fondul Social European, a fost tiparită într-un tiraj de 4.000 de exemplare, din care 3.500 distribuite direct şi 500 vor fi date în cadrul conferinţelor regionale.

În cadrul proiectului a fost lansat şi un spot TV cu trei femei dintre cele 32 intervievate, mesajul transmis urmând să ajungă la un public ţintă de 300.000 de femei din mediul rural şi urban.

Proiectul "Şanse egale pentru cariere de cucces" este derulat de SIVECO România S.A., Agenţia de presă Mediafax şi Academia de Studii Economice Bucureşti şi finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici