ALEGERI ÎN PDL: Organizatorul, vedeta şi reformatoarea, candidaţii la preşedinţia partidului

Democrat liberalii trebuie să aleagă, sâmbătă, la Convenţia Extraordinară, noul preşedinte al PDL, candidaţii fiind Vasile Blaga - organizatorul numărul unu al PDL, Elena Udrea - vedeta partidului şi Monica Macovei - susţinătoarea reformei.

633 afișări
Imaginea articolului ALEGERI ÎN PDL: Organizatorul, vedeta şi reformatoarea, candidaţii la preşedinţia partidului

Organizatorul, vedeta şi reformatoarea, candidaţii la preşedinţia PDL

Vasile Blaga

Dintre cei trei candidaţi pentru şefia PDL, Vasile Blaga este cel mai vechi democrat-liberal. A fost şef de campanie electorală în toate bătăliile partidului, secretar general, iar de anul trecut şi preşedinte al PDL. În guvernele Partidului Democrat a fost ministru de Interne, dar şi ministru al Dezvoltării Regionale. În legislatura trecută, Blaga a deţinut funcţia de preşedinte al Senatului.

Perseverent, muncitor şi constant, Vasile Blaga a fost organizatorul numărul unu al formaţiunii, omul pentru care disciplina de partid reprezintă un obiectiv important.

"Eu în permanenţă am fost cel care adună, nu cel care împrăştie oamenii", se defineşte liderul PDL. Poate şi din acest motiv, susţinătorii săi îl numesc "unificatorul".

Fără a avea talent de mare orator, a manageriat toate campaniile partidului, inclusiv pe cele care i-au adus victoria actualului preşedinte al ţării, Traian Băsescu. Cu toate acestea, nu s-a bucurat total de graţiile şefului statului. Vasile Blaga nu a beneficiat de sprijinul lui Traian Băsescu în momentele în care a candidat la PDL.

La Convenţia din 2011, când Vasile Blaga a candidat alături de Emil Boc pentru şefia PDL, Traian Băsescu s-a prezentat la reuniunea democrat-liberalilor pentru a-l susţine pe Boc şi pentru a înclina balanţa în favoarea acestuia.

În 2012, după demisia lui Emil Boc, Vasile Blaga a fost singurul candidat în cursa pentru şefia partidului, la o Convenţie anostă, de la care Traian Băsescu a lipsit.

Acum, Traian Băsescu o preferă pe Elena Udrea şi nu a făcut un secret din asta, ci, din contră, a afirmat public faptul că ţine la "Vasile", dar că partidul nu mai poate creşte dacă Blaga rămâne preşedintele PDL.

Cu toate acestea, Vasile Blaga speră să iasă preşedintele democrat-liberalilor şi pentru prima oară spune că dacă PDL va câştiga alegerile generale viitoare, el ar putea fi prim-ministru.

"Dacă mă veţi alege preşedinte de partid, locul preşedintelui de partid este în Modrogan (sediul PDL n.r.). Dacă după câştigarea alegerilor generale veţi dori să fiu prim-ministru, altcineva va trebui să fie preşedinte de partid, care să cenzureze efectiv acţiunile politice ale miniştrilor inclusiv ale primului ministru", spunea Vasile Blaga la o reuniune cu democrat-liberalii din PDL Bucureşti.

Blaga speră că va câştiga şefia PDL şi îi are ca susţinători care vorbesc despre moţiunea lui, "România dreaptă. PDL - politica dincolo de lozinci", pe Gheorghe Flutur, Raluca Turcan, Andreea Paul, Radu F. Alexandru. Crede în coagularea forţelor de dreapta, dar spune răspicat faptul că unificarea forţelor de dreapta trebuie să se realizare în doar în jurul PDL.

Vasile Blaga are şi un crez legat de şefia PDL: "Sunt preşedintele vremelnic al acestui partid, dar nu sunt proprietarul lui, nu-l pot lăsa moştenire nimănui. Acest partid nu e pe date, ci e pe luate prin votul dumneavoastră", le spune Blaga democrat-liberalilor.

Blaga promite că partidul va ieşi unit după Convenţie. Şi mai promite că toată cariera sa politică se va desfăşura în PDL. "Toată cariera mea politică o s-o desfăşor în PDL! Pe urmă acasă!", a spus Vasile Blaga.


Elena Udrea

Este prima femeie intrată în cursa pentru şefia PDL. Sexi şi controversată, Elena Udrea reprezintă un brand, iar democrat-liberalii din ţară se înghesuie să facă poze cu ea.

A intrat în cursa pentru şefia PDL pe 12 februarie, dând culoare competiţiei interne din partid. A renunţat la tocurile foarte înalte şi la afişarea genţilor de firmă, urmând astfel sfaturile preşedintelui Traian Băsescu, de al cărui sprijin beneficiază.

A fost consilier prezidenţial, ministru al Turismului, ministru al Dezvoltării Regionale, preşedinte al organizaţiei PDL Bucureşti şi deputat din 2008.

În alegerile parlamentare de anul trecut a fost printre puţinii democrat-liberali care au avut certitudinea obţinerii unui mandat de parlamentar.

Candidează pentru şefia PDL cu moţiunea "Noul PDL. O nouă Românie" şi îi are ca susţinători declaraţi pe preşedintele Traian Băsescu, pe fiica preşedintelui europarlamentarul Elena Băsescu şi pe fostul premier, actual primar, Emil Boc

Udrea promite că sub conducerea ei partidul va intra repede la guvernare prin alianţele pe care le va face.

Monica Macovei

Fost procuror înainte de 1989 şi fost ministru al Justiţiei în guvernarea PDL, Monica Macovei candidează pentru şefia PDL, reprezentând nucleul "reformiştilor" din partid, adică reprezentându-i pe Cristian Preda, Sever Voinescu, Theodor Baconschi şi pe proaspătul membru de partid Adrian Papahagi. De altfel, "Reformiştii" este şi titulatura moţiunii sale pentru preşedinţia PDL.

Susţinătoare a lui Traian Băsescu, Monica Macovei a fost singura femeie care s-a aflat pe scenă alături de Traian Băsescu, Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu, Traian Ungureanu, Adrian Papahagi şi Mihai Neamţu la mitingurile din această vară din campania privind Referendumul pentru suspendarea şefului statului.

Este europarlamentar şi în prezent nu deţine nicio funcţie în partid. Este cea care a propus anul trecut înfiinţarea unei comisii de etică în PDL care să trieze candidaţii pentru alegerile parlamentare, acest lucru generând nemulţumiri şi controverse în partid.

Monica Macovei spune că, spre deosebire de contracandidaţii Vasile Blaga şi Elena Udrea, ea are ca atuu credibilitatea.

"Atuul meu este credibilitatea. Ce am promis am făcut!", declara Monica Macovei.

Ea a promis că în cazul în care va ieşi preşedinte al PDL va conduce partidul de la Bucureşti, adică va renunţa la jobul de europarlamentar de la Bruxelles.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici