ALEGERI LOCALE 2012 - Candidaţi la Primăria Oradea - actualul edil, un fost primar şi fostul ministru Cseke Attila

Actualul şef al CJ Bihor, Radu Ţîrle, ales din partea PNL, candidează la un nou mandat pentru PDL, având nouă contracandidaţi, între care senatorul PNL Cornel Popa, în timp ce la Primăria Oradea candidează actualul edil, Ilie Bolojan, fostul ministru Cseke Attila şi un fost primar.

1933 afișări
Imaginea articolului ALEGERI LOCALE 2012 - Candidaţi la Primăria Oradea - actualul edil, un fost primar şi fostul ministru Cseke Attila

ALEGERI LOCALE 2012 - Candidaţi la Primăria Oradea - actualul edil, un fost primar şi fostul ministru Cseke Attila (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

Zece candidaturi au fost înregistrate şi validate de către Biroul Electoral Judeţean pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, majoritatea candidaţilor nefiind cunoscuţi opiniei publice.

Din partea USL, funcţia este vizată de preşedintele PNL Bihor Cornel Popa, în prezent senator, fost deputat între anii 2000-2008 şi fost preşedinte al grupului de firme Transilvania, patronat de fraţii Ioan şi Viorel Micula.

Principalul contracandidat al lui Popa este actualul preşedinte al CJ Bihor, Radu Ţîrle, ales în 2008 din partea PNL. La finele anului 2011, Ţârle anunţa că va trece la PDL, cu explicaţia că democrat-liberalii i-au promis la schimb asigurarea cofinanţării din partea Guvernului pentru proiectul de modernizare a Aeroportului din Oradea, cu fonduri europene.

Marţi, el şi-a depus candidatura la un nou mandat de şef al CJ din partea PDL, deşi oficial nu a demisionat din PNL şi nici nu a foast exclus din acest partid. Ţîrle, membru al comunităţii penticostale, spune că mizează pe votul masiv al membrilor acestei comunităţi, dar şi pe al bihorenilor aparţinând altor culte neoprotestante, precum baptiştii ori adventiştii.

Ţîrle a mai fost membru PDL în perioada 2004-2007, când a fost exclus după ce a intrat în conflict cu fostul primar PDL al municipiului Oradea, Petru Filip.

Un alt candidat considerat cu şanse la şefia CJ Bihor este reprezentantul UDMR Pasztor Sandor, în prezent manager al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

La preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor şi-au mai depus şi înregistrat candidaturile reprezentanţii PRM, Vasile Gârba (fost consilier judeţean între 2000-2004), PPMT – Szilagyi Ferenc, Partidului Socialist Român – Gheorghe Ardelean, UNPR – Gheorghe Pintea (care a candidat şi în 2008 la această funcţie, dar din partea PNG), Partidului Uniunea Ecologistă din România – Raul Derecichei (fost preşedinte al studenţilor din Universitatea Oradea), PPDD – Ioan Hule, şi Partidului Verde – Florin Bârsan.

Pentru funcţia de primar al municipiului Oradea la Biroul Electoral Municipal au fost înregistrate nouă candidaturi.

Prima candidatură înregistrată de către Biroul Electoral Municipal Oradea este a reprezentantului Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Zatyko Gyula, de profesie jurist, rudă a eurodeputatului Laszlo Tokes.

La Primărie candidează şi actualul primar al oraşului, liberalul Ilie Bolojan, din partea USL.

Inginer şi profesor de matematică, Bolojan a fost prefect al judeţului Bihor în perioada 2005-2006. Ulterior, în perioada 2006-2008, a fost secretar general al Guvernului Tăriceanu.

În 2008, Bolojan a devenit primul primar al municipiului ales în primul tur de scrutin, până la acea dată orădenii alegând candidatul român care se califica în turul secund alături de candidatul UDMR.

Un candidat extrem de controversat la Primăria Oradea este tânărul Horea Vuşcan, care în 2008 a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, plus plata unor daune morale de 200.000 de euro în cazul unui accident rutier în care a fost implicat în 2003, accident soldat cu trei morţi - cetăţeni ungari.

Vuşcan a renunţat în 2008 la calitatea de membru PSD şi a devenit preşedintele Mişcării Verzilor Democrat-Agrarieni din Bihor, pe care însă a abandonat-o în urmă cu două săptămâni pentru a deveni preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Uniunea Verzilor din România.

Din partea UDMR Bihor şi-a depus candidatura la Primăria Oradea fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila, de profesie jurist, care a spus că doreşte să facă din oraş un centru regional, aşa cum a fost până în perioada interbelică.

Cseke se bucură şi de susţinerea publică a doi candidaţi la Consiliul Local de pe lista PDL - fostul manager al Spitalului Judeţean din Oradea Carmen Pantiş şi fostul selecţioner al Naţionalei de fotbal a României Emeric Jenei, ambii candidaţi democrat-liberali anunţând public că-l vor vota la Primărie pe candidatul UDMR.

Candidatul PDL la Primăria Oradea este Mihai Groza, fost viceprimar între anii 2004-2007 şi fost primar între 2007-2008, de profesie inginer, şef al Hidroelectrica Bihor din 2009 şi cadru didactic la Universitatea din Oradea.

De asemenea, candidează la Primăria Oradea reprezentantul PRM Ioan Hathazi, cadru didactic la Universitatea din Oradea, un fost şef al Clubului Sportiv Crişul Oradea, Gheorghe Frenţ (PPDD), Marius Sonea, economist, din partea UNPR, şi un fost vameş, Dorel Vesa, din partea Partidului Poporului Cojocaru.

La Primăria Oradea nu a fost înregistrată candidatura niciunui independent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici