LIVE TEXT  Alegeri Locale-Europarlamentare 2024. Incidente la vot

  • În cadrul conferinţei de la ora 11:00, Comisar-şef Monica Dajbog a raportat 73 de sesizări privind posibile încălcări ale legii, o scădere semnificativă faţă de alegerile anterioare.
  • Scădere a incidentelor electorale şi măsuri extinse pentru ziua alegerilor, conform Ministerului de Interne.
  • În timpul ultimei campanii, au fost raportate 1.250 de incidente electorale, în scădere cu 5,5% faţă de alegerile locale din 2020 şi cele europarlamentare din 2019, predominând deteriorarea materialelor electorale şi suspiciunile de corupere a alegătorilor.
  • Aproximativ 42.800 de angajaţi MAI vor fi desfăşuraţi pentru a menţine ordinea şi securitatea la secţiile de votare, cu măsuri suplimentare de supraveghere pentru transport şi intervenţii rapide în caz de incidente electorale.
Urmărește
1007 afișări
Imaginea articolului Alegeri Locale-Europarlamentare 2024. Incidente la vot

Alegeri Locale-Europarlamentare 2024. Incidente la vot

UPDATE 20:30

Peste 1100 de sesizări privind posibile infracţiuni sau contravenţii în legătură cu alegerile

UPDATE 20:10

PSD: La Arieşeni, marş electoral cu simpatizanţi PNL pentru influenţarea alegătorilor din comună

UPDATE 18:30

Turism electoral în Sectorul 1, buletine ştampilate şi mită electorală în Bucureşti

UPDATE 16:40

Galaţi. O femeie care vorbea cu o păpuşă a încercat să voteze, dar a fost luată de un echipaj medical

UPDATE 16:10

Urne nesigilate corespunzător, într-o secţie din oraşul Constanţa

UPDATE 15:50

Până la ora 14.00, în Bucureşti au fost semnalate 28 de incidente în legătură cu votarea.

UPDATE 15:30

Un bărbat s-a rănit, duminică, după ce a căzut, în afara unei secţii de vot din Capitală, imediat ce şi-a exprimat opţiunea electorală.

UPDATE 14:45

312 incidente au fost semnalate în întreaga ţară în legătură cu votul.

UPDATE 14:40

O femeie i-ar fi dat soţului ei, pe ascuns, două buletine de vot, ca să voteze în locul ei, motivând că ea nu ştia să citească.

UPDATE Actualizare privind incidentele electorale 

Comisar-şef Monica Dajbog a raportat 73 de sesizări privind posibile încălcări ale legii, o scădere semnificativă faţă de alegerile anterioare.
 
În cadrul conferinţei de la ora 11:00, comisarul-şef Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a oferit o actualizare privind desfăşurarea alegerilor locale şi pentru Parlamentul European din punctul de vedere al ordinii publice şi incidentelor raportate. De la deschiderea procesului de vot, s-au înregistrat 73 de sesizări de posibile încălcări ale legii, în scădere cu 37,6% faţă de alegerile precedente. Din acestea, 19 sesizări nu s-au confirmat, iar 17 sunt în curs de verificare, iar pentru 11 posibile infracţiuni s-au întocmit dosare penale.
 
Au fost aplicate 17 sancţiuni contravenţionale, constând în 9 avertismente şi 8 amenzi însumând 7.800 de lei. Sesizările au inclus nereguli cu buletinele de vot, cum ar fi înmânarea de buletine gata ştampilate sau în cantităţi incorecte, toate fiind investigate pentru măsuri legale rapide. Exemple notabile includ un caz în judeţul Dolj unde un cetăţean a primit cinci buletine pentru alegerea primarului şi două pentru preşedintele Consiliului Judeţean, ducând la un dosar penal pentru instigare la fraudă la vot.
 
În Ploieşti, poliţia investighează acuzaţii de oferire de bani pentru votarea unui anumit candidat, iar în Maramureş, un angajat a raportat promisiuni de bani pentru vot, deschizându-se un dosar penal pentru coruperea alegătorilor. Un cetăţean austriac în judeţul Caraş-Severin a votat ilegal, folosindu-se de un permis de şedere, rezultând într-un dosar penal pentru vot fără drept. În Vrancea, s-a raportat că un reprezentant al unui partid a oferit 50 lei unui votant, ducând la un dosar penal pentru coruperea alegătorilor.
 
În Bucureşti, un bărbat a fost sancţionat pentru că a fotografiat în cabina de vot. Din cele 1.032 de semnalări primite prin sistemul de monitorizare, majoritatea au fost legate de validarea alegătorilor neînscrişi în liste, fără indicii de fraudă la vot.
 
În Constanţa, pompierii au investigat un miros de gaz în proximitatea a trei secţii de votare, stabilind că problema era de fapt la canalizare, fără a afecta procesul de vot. Pe drumuri, s-au verificat aproape 5.000 de persoane şi peste 2.300 de vehicule, aplicându-se 51 de sancţiuni contravenţionale pentru diverse încălcări.
 
Următoarea conferinţă va avea loc la ora 14:00.

UPDATE 13:35

Un bărbat de 45 de ani care intenţiona să voteze a murit în apropierea unei secţii de vot din din localitatea Alunu, judeţul Vâlcea.

UPDATE 12:50 

Încă un incident în Dolj. Un poliţist a fost muşcat de mână de o femeie

UPDATE 12:45

Un bărbat acuză un candidat la o primărie din judeţul Constanţa că i-a oferit mită electorală şi că l-a bătut.

UPDATE 12:25

Ştampilă declarată pierdută la o secţie de vot din Sectorul 6 a fost găsită de poliţişti la o femeie, membru al comisiei, transmite Poliţia Capitalei.

UPDATE 12:15

Un bărbat a ajuns la spital după ce ar fi fost bătut într-o secţie de votare din Slatina, judeţul Olt.

UPDATE 12:10

UPDATE 11:50

Preşedintele unei secţii de votare din Ilfov nu s-a prezentat la secţie

UPDATE 11:45

MAI: 73 de sesizări, primite de la deschiderea urnelor

UPDATE 11:20

Iaşi: Dosare penale pentru fraudă după ce mai multe persoane ar fi primit mai multe buletine de vot

UPDATE 11:15 

Mehedinţi. O femeie a încercat să introducă în urnă 4 buletine

UPDATE 11:05

Alt incident în judeţul Dolj. O alegătoare reclamă că i-a fost violată confidenţialitatea votului.

UPDATE 10:20

Buletine de vot deja ştampilate la o secţie. Poliţia Capitalei, sesizată

UPDATE 09:50

Amenda de 1.000 de lei pentru un doljean care a făcut poze în cabina de vot

Un bărbat din Calafat, judeţul Dolj, a fost amendat cu 1.000 de lei după ce a fotografiat buletinul de vot cu telefonul mobil în cabina de vot. Incidentul a avut loc duminică dimineaţă la secţia de votare nr. 194, unde preşedintele secţiei a raportat imediat fapta la Poliţia Calafat. Poliţiştii l-au identificat pe bărbat, în vârstă de 30 de ani, care a fost ulterior dus la sediul Poliţiei Municipiului Calafat, unde a primit amenda.
 

UPDATE 09:30

Dolj: Cercetări pentru instigare la fraudă. Un locţiitor a dat mai multe buletine unui alegător

UPDATE 09:15

În judeţul Sibiu, procesul electoral a fost suspendat temporar la secţia de votare nr. 266 din localitatea Cristian după ce un alegător a primit din greşeală mai multe buletine de vot pentru funcţia de primar. Incidentul a fost rapid remediat, preşedintele secţiei întocmind un proces-verbal pentru a documenta situaţia. Ulterior, votarea a fost reluată în condiţii normale, conform comunicării Biroului Electoral Judeţean (BEJ).
 

UPDATE 08:30

MAI: 665 de incidente, sesizate la MAI, în ultimele 24 de ore

Ştirea iniţială

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a observat o scădere a incidentelor electorale în timpul ultimei campanii, comparativ cu anii anteriori. Monica Dajbog, purtătoarea de cuvânt a MAI, a raportat 1.250 de incidente în ultima lună, majoritatea implicând distrugerea materialelor electorale (375 de cazuri) şi posibile cazuri de corupere a alegătorilor (156 de cazuri).

Dajbog a confirmat că campaniile electorale pentru alegerile locale şi alegerile pentru Parlamentul European s-au desfăşurat fără probleme grave.
Numărul mediu de incidente pe zi a fost de 43, în scădere faţă de 46 în alegerile anterioare, marcând o scădere de 5,5% faţă de alegerile locale din 2020 şi cele pentru Parlamentul European din 2019.

Dintre cele 1.250 de incidente raportate, 71 sunt încă în curs de investigare, iar 158 nu au fost confirmate. În plus, 160 de rapoarte au fost transmise altor autorităţi: 130 către Autoritatea Electorală Permanentă, 24 către Biroul Electoral Central şi 6 către Birourile Electorale Judeţene.

Cele mai frecvente probleme au inclus distrugerea materialelor electorale, posibile cazuri de corupere a alegătorilor şi afişarea neautorizată a materialelor promoţionale. MAI a impus 453 de sancţiuni, incluzând 257 de amenzi în valoare de peste 187.000 de lei şi 195 de avertismente, alături de 412 dosare penale pentru posibile infracţiuni.

Aproximativ 42.800 de angajaţi ai MAI au fost mobilizaţi pentru a asigura ordinea publică şi securitatea secţiilor de votare la nivel naţional. Unităţile de intervenţie rapidă sunt pregătite pentru incidente electorale. Măsuri suplimentare vor preveni perturbările cauzate de aglomerările de persoane, cu implicarea a peste 1.600 de poliţişti şi aproximativ 850 de resurse tehnice, inclusiv supraveghere aeriană, pentru monitorizarea logisticii de transport.

Alegătorii fără documente de identitate valabile în ziua alegerilor pot vizita Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor şi serviciile judeţene, care vor fi deschise până la ora 22:00 duminică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici