ALEGERI PARLAMENTARE în Vaslui: Cine sunt candidaţii pentru Camera Deputaţilor şi Senat şi ce adversari vor avea

Ana Birchall, secretar executiv PSD, vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu şi fostul secretar de stat Răzvan Murgeanu candidează pentru Parlament la Vaslui. În acelaşi judeţ vor să fie parlamentari un fost primar judecat pentru înşelăciune sau un om de afaceri ieşean ce are contracte cu primăriile.

2673 afișări
Imaginea articolului ALEGERI PARLAMENTARE în Vaslui: Cine sunt candidaţii pentru Camera Deputaţilor şi Senat şi ce adversari vor avea

ALEGERI PARLAMENTARE în Vaslui: Cine sunt candidaţii pentru Camera Deputaţilor şi Senat şi ce adversari vor avea (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

În judeţul Vaslui sunt şapte colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi trei pentru Senat, iar din cei zece parlamentari ai judeţului cinci vor candida pentru un nou mandat în colegiile lor.

Printre candidaţii noi care vor cere votul vasluienilor în decembrie se numără Ana Birchall, consilier al premierului, vicepreşedintele PDL, deputatul Cristian Boureanu sau fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) Răzvan Murgeanu.

Astfel, pentru Camera Deputaţilor, USL i-a desemnat candidaţi pe deputatul PSD Victor Cristea, deputatul PNL Dan Bordeianu, preşedintele PNL Vaslui Florin Ciurariu, deputatul PSD Adrian Solomon, Ana Birchall, consilier al premierului, consilierul judeţean PSD Toader Dima şi Irinel Stativă. Pentru cele trei colegii de Senat, din partea USL vor candida senatorul PSD Doina Silistru, fostul europarlamentar PSD Gabriela Creţu şi medicul Nelu Tătaru (PNL).

Pentru colegiile uninominlale pentru Camera Deputaţilor, ARD va merge în alegeri cu Marius Arcăleanu, Mihai Ponea, Răzvan Murgeanu, Octav Marcu, Sorin Moldovan, Cristian Boureanu şi Sergiu Vizitiu, iar pentru cele trei colegii de Senat vor candida Iancu Arcăleanu, Alexandru Iacob şi preşedintele PDL Vaslui, deputatul Dan Marian. Actualul senator PNL de Vaslui Cristian David va candida în colegiul de Senat din diaspora, zona Europa.

Deputatul PSD Victor Cristea, care a fost 16 ani primar al Vasluiului, se confruntă cu fostul candidat PDL la Primăria Vaslui

Deputatul PSD Victor Cristea va candida din nou, la cei 63 de ani ai săi, în Colegiul 1 de deputaţi, care cuprinde municipiul Vaslui, oraş pe care l-a condus în calitate de primar timp de 16 ani, în perioada 1992-2008. În urmă cu patru ani, el a renunţat să candideze pentru funcţia de primar şi a preferat să candideze pentru Parlament, fiind ales deputat.

În cei patru ani de mandat, Cristea a luat cuvântul în Parlament de 30 de ori şi a avut 23 de propuneri legislative, printre care proiectele de lege care fac referire la protecţia persoanelor de interes public, promovarea invenţiilor şi Codul Muncii.

"Cred că experienţa mea, acumulată de-a lungul timpului în calitate de profesor, mai întâi, apoi director de liceu şi primar timp de 16 ani, mă îndreptăţeşte să fiu prezent în continuare în Parlament. Astfel de oameni trebuie, cu experienţă, care ştiu despre ce este vorba acolo, nu să fim la număr", a declarat deputatul Victor Cristea.

Deputatul social-democrat are, împreună cu soţia, o vilă situată într-o zonă centrală din municipiul Vaslui, iar pentru construirea acestei case susţine, în declaraţia de avere, că s-a îndatorat unei firme din Bârlad, pentru 25 de ani, cu suma de 673.000 de lei. El nu are împrumuturi în bancă, dar şi-a constituit un depozit de 44.000 de lei după ce a vândut o casă în municipiul Alexandria.

Contracandidatul lui Victor Cristea în acest colegiu este consilierul local PDL Marius Arcăleanu, un economist de 36 de ani care a candidat la alegerile locale din iunie pentru funcţia de primar, dar a obţinut doar 8,99 la sută din voturi.

Arcăleanu a intrat în viaţa publică în urmă cu patru ani, când a ajuns consilier local, tot pe lista PDL, iar în 2009 a fost numit director executiv la Casa Judeţeană de Pensii Vaslui, funcţie pe care deţinut-o până în luna mai 2012, când a demisionat pentru a putea candida la Primăria Vaslui din partea PDL.

Deputatul Dan Bordeaianu, candidat PNL deşi filiala locală nu îl recunoaşte ca liberal şi nu îşi asumă candidatura acestuia

În colegiul 2 de deputaţi, care cuprinde comunele învecinate municipiului Vaslui, din partea USL candidează deputatul PNL Dan Bodeianu, care are contracandidat un tânăr medic veterinar.

Intrat în politică cu puţin timp înainte de alegerile din 2008, deputatul Dan Bordeianu, în vârstă de 45 de ani, doreşte să obţină încă un mandat de parlamentar. După ce în 2008 a candidat din partea PNL şi a obţinut locul în Parlament în urma redistribuirii, având doar 1.920 de voturi, Bordeianu a demisionat în octombrie 2009 din PNL şi a activat ca parlamentar independent, votând însă alături de PDL.

După alegeri, el a renunţat la funcţia de administrator al propriei firme de construcţii, Ecoloc SRL Huşi, care a fost preluată de soţia sa, Nicoleta, şi care în perioada 2008-2010 a avut patru contracte cu primăriile Drânceni, Deleni, Stănileşti şi Muntenii de Sus, în valoare de 23 de milioane de lei.

În aprilie 2011, Bordeianu a revenit în PNL, dar nu a fost recunoscut ca liberal de către conducerea organizaţiei judeţene PNL.

Cu toate acestea, el a fost nominalizat din nou de conducerea centrală a PNL drept candidat USL în acelaşi colegiu, decizia generând nemulţumiri în rândul liberalilor vasluieni.

"Eu, în calitate de preşedinte, am prezentat la Bucureşti decizia delegaţiei permanente a PNL Vaslui conform căreia Dan Bordeianu nu are susţinerea organizaţiei locale. În consecinţă, organizaţia nu poate să-şi asume candidatura acestuia, fiind în totalitatea răspunderea celor de la centru", a declarat preşedintele organizaţiei judeţene Vaslui a PNL, Florin Ciurariu.

În anul 1985, Dan Bordeianu a fost autorul unui viol, fiind condamnat de Judecătoria Vaslui la cinci ani privare de libertate, dar pentru că nu era major a ispăşit pedeapsa la Şcoala de Corecţie Târgu Ocna.

Contracandidatul propus de PDL în acest colegiu este medicul veterinar Mihai Ponea, în vârstă de 32 de ani.

Ponea este director adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui.

Fostul secretar de stat în MDRT Răzvan Murgeanu candidează la Negreşti, contracandiatul său - vicepreşedintele Institutului Naţional de Statistică

În colegiul uninominal nr. 3 Negreşti vor candida preşedintele PNL Vaslui Florin Ciurariu şi fost secretar de stat în MDRT Răzvan Murgeanu.

Profesor de matematică la Liceul "Emil Racoviţă" din Vaslui, Florin Ciurariu, în vârstă de 41 de ani, candidează pentru prima dată pentru a intra în Parlament. El a preluat conducerea PNL Vaslui în vara anului 2009, după ce fostul lider, deputatul Dan Marian, s-a înscris în PDL.

La scurt timp după ce USL a preluat guvernarea, Florin Ciurariu a fost numit vicepreşedinte al Institutului Naţional de Statistică, post pe care-l ocupă şi în prezent. În perioada ianuarie 2008 - mai 2009, el s-a aflat la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui.

În acest colegiu PDL îl propune pe Gheorghe Răzvan Murgeanu, care la alegerile locale din acest an a fost şeful de campanie al PDL în municipiul Bucureşti.

Murgeanu a mai candidat, în 2008, şi la funcţia de primar al Sectorului 1 tot din partea PDL, însă a pierdut în favoarea liberalului Andrei Chiliman.

În vârstă de 53 de ani, inginer de construcţii hidrotehnice, Răzvan Murgeanu a intrat în PD de la înfiinţare, în 1990, iar în 2004 a fost ales viceprimar al Capitalei. Din decembrie 2004 a preluat funcţia de primar general interimar în locul lui Traian Băsescu, care a fost ales preşedinte al României. Răzvan Murgeanu a condus Primăria Capitalei până în aprilie 2005, când colegul său de partid Adriean Videanu a câştigat alegerile. În 10 ianuarie 2009, Murgeanu a fost numit secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, deţinând această funcţie până la căderea Guvernului Ungureanu.

În 2007, pe vremea când era viceprimar al Capitalei, Răzvan Murgeanu declara, într-un interviu la BBC, că a semnat un angajament de colaborare cu Securitatea în perioada studenţiei. El a susţinut că a semnat angajamentul din cauza presiunilor la care a fost supus de Securitate, după ce a cumpărat valută de la un student străin care îi era coleg. Murgeanu a mai spus că ar fi urmat să dea Securităţii date despre străinii care îi erau colegi de facultate, dar că ulterior nu a dat nicio informaţie despre aceştia.

Răzvan Murgeanu susţine că este legat de Moldova pentru că părinţii săi sunt din judeţul Galaţi.

"Mă leagă ceva de zona Moldovei, pentru că părinţii mei sunt din judeţul Galaţi. În rest, m-a convins Dan Marian (n.r. - preşedintele PDL Vaslui) să candidez aici, după ce am respins oferta colegilor din Bucureşti", a explicat Răzvan Murgeanu, la anunţarea candidaturii în judeţul Vaslui.

Deputatul PSD Adrian Solomon mai vrea un mandat pentru "vocea şi talentul" lui; contracandidatul acestuia - un medic intrat în politică în primăvară

În colegiul nr. 4 de deputaţi, care cuprinde municipiul Bârlad, electoratul va avea de ales, printre alţii, între actualul deputat PSD Adrian Solomon şi medicul Octav Marcu, care a candidat în iunie la Primăria Bârlad.

Profesor de istorie la o şcoală din Bârlad, Adrian Solomon, în vârstă de 35 de ani, a fost ales în 2004 viceprimar al municipiului Bârlad, iar în 2008 a candidat pentru Camera Deputaţilor şi a obţinut peste 50 la sută din voturi în colegiu.

În mandatul de deputat s-a făcut cunoscut şi pentru comportamentul său din Parlament. La sesiunea de vot final din 21 februarie 2012, el a adus o portavoce pe care a folosit-o de la balconul Camerei Deputaţilor pentru a sancţiona "orice derapaj" al puterii de atunci de la Regulamentul Camerei.

Deputatul vasluian susţine că nu a lipsit de la şedinţele Camerei Deputaţilor şi că îl recomandă pentru un nou mandat "vocea şi talentul".

"Vocea şi talentul meu mă recomandă pentru un nou mandat de parlamentar. Ce am făcut în primul mandat se vede pe site-ul Camerei Deputaţilor. Dincolo de orice, am fost prezent cu sfinţenie în Parlament, spre deosebire de alţii, inclusiv la greva parlamentară pentru a putea schimba conducerea Camerei Deputaţilor", spune Adrian Solomon.

În patru ani de mandat, el a avut 20 de propuneri legislative, printre care şi cea de declarare a zilei de 15 ianuarie drept Ziua Culturii Naţionale sau reglementarea marketingului substituenţilor de lapte matern.

Solomon a fost, până în februarie 2012, secretar al Comisiei pentru Muncă şi protecţie socială din cadrul Camerei Deputaţilor, după care a devenit vicelider al PSD la Camera Deputaţilor.

El nu are nicio locuinţă, fiind chiriaş într-un apartament ANL din Bârlad, nu deţine niciun cont în bancă şi are un credit de 12.600 de euro. Solomon are o maşină achiziţionată în leasing în 2005.

Contracandidatul lui Solomon din partea PDL, Octavian Marcu, în vârstă de 39 de ani, a intrat în politică în primăvara acestui an.

El a candidat la alegerile locale atât pentru funcţia de primar al municipiului Bârlad, cât şi pentru o funcţie de consilier local. Marcu a obţinut doar 7,09 la sută din voturi pentru funcţia de primar, fiind însă ales consilier local. Octavian Marcu este din municipiul Huşi, unde a fost coleg de clasă cu preşedintele PDL Vaslui, Dan Marian, iar de zece ani s-a mutat în municipiul Bârlad.

În prezent, este medic chirurg la Spitalul de Urgenţă Bârlad, de unde în primăvara acestui an a vrut să-şi dea demisia pe motiv că face prea multe ore suplimentare şi că nu are materiale medicale necesare desfăşurării activităţii.

Ana Birchall vrea să candideze din nou la Vaslui. În 2008, a renunţat din cauza unui scandal mediatic

După ce în 2008 a renunţat la o candidatură la alegerile parlamentare în judeţul Vaslui din cauza unui scandal mediatic, Ana Birchall, consilier al premierului şi secretar executiv al PSD, revine şi va candida pentru Camera Deputaţilor în acest judeţ, în colegiul nr. 5 Zorleni.

Birchall, în vârstă de 39 de ani, este licenţiată în ştiinţe juridice şi are un doctorat în Drept la Yale University SUA . Ea a fost avocat la mai multe case de avocatură, inclusiv în Statele Unite ale Americii, iar din 2003, de când a revenit în România, a fost consilier al ministrului Afacerilor Externe de la acea vreme, Mircea Geoană, şi apoi consilier în Comisia de Politică Externă a Senatului, funcţie deţinută până în 2008.

Ana Birchall a fost secretar executiv al PSD în timpul mandatului de preşedinte al PSD deţinut de Mircea Geoană, ea fiind nevoită să se retragă din funcţie în 2008, după ce în presă a apărut o înregistrare în care s-a crezut, la vremea respectivă, că ar fi fost surprinsă în timpul unui act sexual, dar despre care Justiţia a stabilit că este falsă. În acelaşi an, ea voia să candideze la Parlament, însă a renunţat în urma acestui scandal.

În octombrie 2011, ea a fost numită din nou secretar executiv al PSD, iar din iulie 2012 este consilier al premierului Victor Ponta.

Principalul contracandidat al Anei Birchall va fi democrat-liberalul Sorin Moldovan.

În vârstă de 26 de ani, din Oradea, Moldovan este vicepreşedinte al organizaţiei de tineret a PDL Vaslui, iar în urmă cu câţiva ani a condus şi organizaţia de studenţi din partid.

Cristian Boureanu a lăsat judeţul Argeş pentru Vaslui, după două mandate de deputat

Una dintre cele mai mari surprize la parlamentare în judeţul Vaslui este candidatura lui Cristian Boureanu în colegiul 6 Huşi pentru Camera Deputaţilor, după ce, în ultimii opt ani, el a fost parlamentar de Argeş.

Vicepreşedinte al PDL, deputatul Cristian Boureanu a oferit ca explicaţie prietenia veche care îl leagă de preşedintele PDL Vaslui, Dan Marian, încă de pe vremea când erau colegi la organizaţia de tineret a PNL.

În vârstă de 40 de ani, Boureanu a intrat în politică la 23 de ani, ca simplu membru al PNL, iar în cinci ani a ajuns preşedintele organizaţiei de tineret a PNL. Aceasta este şi perioada în care Cristian Boureanu începe să-şi dezvolte afacerile, multe dintre ele controversate şi atacate de către adversarii politici.

Boureanu a fost suspendat din PNL în decembrie 2005, după ce a criticat activitatea preşedintelui PNL, premierul de la acea vreme Călin Popescu Tăriceanu, iar în septembrie 2006 s-a alăturat platformei liberale iniţiată de Theodor Stolojan, fiind cooptat în PLD, unde a devenit vicepreşedinte pentru relaţii politice şi internaţionale. Astfel, primul mandat de deputat, în 2004, l-a obţinut pe listele PNL, în timp ce în 2008 a fost ales din partea PDL.

În presa centrală există numeroase articole care îi atribuie lui Cristian Boureanu afaceri dubioase sau scandaloase, cum ar fi dosarul legat de abuz în serviciu în cazul "Loteria Naţională", trecerea unor firme ale sale cu datorii în contul unor afacerişti "fantomă" pentru a-şi escroca creditorii. De asemenea, presa îl acuză că ar fi făcut afaceri cu statul prin intermediari, dar şi că ar fi implicat împreună cu fratele său în afaceri spectaculoase cu Oltchim, în calitate de intermediari între producători şi constructori.

În pofida acestor controverse, Cristian Boureanu se consideră un politican curat şi declară că acest fapt a fost confirmat de Agenţia Naţională de Integritate.

"Nu sunt un parlamentar controversat. Sunt primul parlamentar care a fost verificat de Agenţia Naţională de Integritate şi care a avut cea mai cea mai complexă şi corectă declaraţie de avere, publicată inclusiv pe site-ul meu personal. Nu au existat niciun fel de probleme. Nu am avut bugete de semnat, nu am fost ministru şi nu am avut vreo altă poziţie publică. Afacerile mele nu au avut nicio legătură cu bugetul de stat. 97 la sută din cifrele de afaceri ale firmelor mele erau pe piaţa privată. Cred că mai degrabă pentru cei din opoziţie am fost declarat incomod şi poate pentru cei din partid un lider cu gura mare", a declarat Cristian Boureanu pentru corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit declaraţiei sale de avere din mai 2012, postată pe site-ul Camerei Deputaţilor, Boureanu deţine împreună cu fratele său sau cu soţia, Valentina Pelinel, 19 terenuri în intravilanul municipiului Bucureşti şi două în judeţul Ilfov, cu suprafeţe cuprinse între 566 şi 15.400 de metri pătraţi. De asemenea, el are împreună cu soţia sa şi un apartament de 888 de metri pătraţi în New-York.

Boureanu are şi o colecţie de obiecte de uz casnic din argint în valoare de 45.000 de euro, bijuterii din aur şi diamante, ceasuri, evaluate la 380.000 de euro. În plus, are şapte depozite bancare în care sunt 5.133 de lei, 92.748 de dolari şi 73.500 de euro. În schimb, are de achitat şi trei credite în sumă totală de 2.836.000 de euro, împrumuturi contractate în perioada 2006-2008, precum şi alte credite care au scadenţa în 2012.

Ca venituri, deputatul a obţinut din dividendele de la firma Boureanu LTD, Trust Company Complex, Ajeltake Road, Ajeltake Island, Majuro, Marshall Islands MH 96960, suma de 747.470 de lei, la care se adaugă şi indemnizaţia de parlamentar din anul fiscal anterior, de 51.251 lei. Totodată, Cristian Boureanu a vândut în 2010 două apartamente pe care a primit 1.326.062 de lei. Deputatul de Argeş mai deţine şi 81 la sută din acţiunile de la Altipo Construct SRL Bucureşti şi 62 la sută din acţiunile firmei Myway Bussines Consulting SRL, a căror valoare este de 703.700 de lei.

În ultimul său mandat de deputat, Cristian Boureanu a avut 16 propuneri legislative, ultima fiind în 2011. Printre iniţiativele sale se află cele privind instituirea zilei limbii române şi înfiinţarea, funcţionarea şi organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină.

El susţine că doreşte încă un mandat de parlamentar pentru că sunt proiecte pe care vrea să le continue.

"Sunt câteva proiecte pe care le-am sprijinit cu partidul în mandatul care se încheie la sfârşitul acestui an şi o parte se regăsesc şi în proiectul PDL de guvernare 2012-2016, cum ar fi cota unică de 12 la sută atât pentru angajaţi, cât şi pentru agenţii economici, creşterea salariului minim la 900 de lei şi reducerea contribuţiilor sociale. În plan personal, am avut capacitatea de a mă lupta pentru ideile mele şi ale partidului, punând interesul României înainte de cel de partid", susţine Cristian Boureanu.

Principalul contracandidat a lui Cristian Boureanu în Colegiul 6 Huşi este Toader Dima de la PSD. În vârstă de 61 de ani, Dima se află la cel de-al patrulea mandat de consilier judeţean.

Dima a intrat în politică încă la începutul anilor ’90, însă nu a deţinut nicio funcţie importantă în vreun partid, iniţial fiind membru al PDAR. Ulterior, odată cu fuziunea cu PDSR, Toader Dima devine social-democrat, iar în 1996 intră în Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui, în calitate de consilier judeţean, funcţie pe care o menţine până în 2008. El a fost ales din nou consilier judeţean în 2012, pe lista USL, din partea PSD.

Dima a înfiinţat în anii 1990 o societate agricolă, Agroind Berezeni, pe scheletul unei ferme din localitate, iar în prezent este preşedintele acestei societăţi, care gestionează peste 4.000 de hectare de teren agricol pe Valea Prutului, acolo unde se află şi colegiul de deputaţi în care candidează.

Conform ultimei sale declaraţii de avere, el are o casă de 150 de metri pătraţi, construită în 1982, o moară cumpărată în 1988, un tractor, precum şi un depozit bancar de 60.000 de lei, constituit în 2006.

Un fost parlamentar PSD intră în luptă cu un om de afaceri ieşean care are contracte cu primării vasluiene

În colegiul de deputaţi Murgeni candidează din partea USL fostul deputat PSD Irinel Stativă şi omul de afaceri ieşean Sergiu Vizitiu.

În vârstă de 39 de ani, Irinel Stativă a intrat în PDSR în anul 1998, iar în 2000 a fost ales preşedinte al TSD Vaslui, în 2001 devenind director de cabinet al prefectului Ioan Ţibulcă. În iulie 2006, el a ajuns deputat de Vaslui după ce Ion Giurescu a renunţat la mandat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Irinel Stativă şi-a încheiat mandatul în 2008, când a candidat din nou în colegiul Vaslui-Rural. Deşi a obţinut cele mai multe voturi, el a pierdut alegerile, mandatul de deputat revenindu-i, prin redistribuire, lui Dan Bordeianu.

La începutul anului 2009, Stativă a fost numit din nou director de cancelarie al prefectului Ioan Ţibulcă, iar în martie a câştigat concursul de director adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui. El s-a suspendat însă din această nou funcţie, rămânând în continuare la Prefectură până în toamna lui 2009, când PSD a ieşit de la guvernare.În aceste condiţii, el a revenit în postul de director adjunct al DGASPC Vaslui, deţinând această funcţie şi în prezent.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Irinel Stativă are două apartamente, de 70 şi 85 de metri pătraţi, cumpărate în 2000, respectiv 2007, o casă de 108,4 metri pătraţi, obţinută prin donaţie în 2007. Totodată, are şi un credit de 150.000 lei, contractat în 2007 şi cu scadenţă în 2037.

Contracandidatul lui Stativă este omul de afaceri ieşean Sergiu Vizitiu, în vârstă de 35 de ani, el fiind cunoscut în judeţul Vaslui doar prin lucrările pe care le-a derulat şi le derulează cu primăriile din judeţ.

Proprietar al societăţii de construcţii Huge Construct SRL Lunca Cetăţuii, judeţul Iaşi, Vizitiu a avut mai multe lucrări de infrastructură, în valoare de zeci de milioane de lei, cu primăriile Boţeşti, Todireşti, Viişoara, Dragomireşti şi Rebricea, toate din judeţul Vaslui.

În 2010, tânărul democrat-liberal a fost implicat şi într-un scandal legat de reabilitarea staţiei de epurare din comuna Cotnari, o lucrare de 2,2 milioane de lei, după ce reprezentanţii Agenţiei de Protecţia Mediului Iaşi nu au vrut să semneze recepţia lucrării pe motiv că s-ar fi făcut modificări de proiect la realizarea investiţiei, fiind redusă mărimea unor bazine.

"Eu aşa am primit dispoziţie de şantier de la proiectant să modific dimensiunile, aşa că nu am nicio vină. Iar echipamentele pentru staţia de epurare au fost furnizate de o altă firmă. Noi am fost într-o asociere în care lider nu a fost firma Huge Construct", declara în 2010 omul de afaceri Sergiu Vizitiu.

Doina Silistru (PSD) - singurul senator vasluian care va candida pentru un nou mandat în judeţ

Doina Silistru este singurul senator din cei trei încă în funcţie care va candida pentru un nou mandat în judeţul Vaslui, în condiţiile în care senatorul Vasile Pintilie (PDL) a anunţat că se retrage pentru a lăsa loc altora să se afirme în politică, iar Cristian David (PNL) candidează în colegiul de senator din diaspora Europa.

De altfel, Doina Silistru, în vârstă de 53 de ani, este şi singura femeie parlamentar în funcţie din judeţul Vaslui. Ea îşi doreşte şi al treilea mandat de senator şi a fost desemnată drept candidat după ce PSD a hotărât ca parlamentarii în funcţie care nu au fost implicaţi în scandaluri să aibă prioritate în colegiul lor.

"Candidez pentru cel de-al treilea mandat pentru a-mi continua activitatea pe care am început-o în urmă cu opt ani, aceea de senator. Am avut multe iniţiative legislative, 111 în cele două mandate, cele mai importante fiind legea cercetării în agricultură. Mai sunt 25 de iniţiative legislative în lucru pe care vreau să le duc până la capăt. Sper să fie un mandat cu un guvern USL pentru a putea ajuta mai mult judeţul din care fac parte", explică Doina Silistru.

În ultimul mandat de senator, Silistru a avut 76 de iniţiative legislative, iar printre legile adoptate se numără cele privind protecţia noilor soiuri de plante şi producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii, comercializarea seminţelor şi a materialului săditor. În Parlament, Silistru a avut 240 de luări de cuvânt în plen şi 73 de declaraţii politice. Ea este preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse din Senat şi membru OSCE. În perioada în care Mircea Geoană a fost preşedintele Senatului, Silistru a ocupat postul de secretar al instituţiei.

Doina Silistru deţine, conform declaraţiei de avere, un apartament de 100 de metri pătraţi în municipiul Vaslui, cumpărat în 1994, precum şi suma de 177.736 lei constituită în depozite şi fonduri de investiţii, din care 131.205 în actualul mandat. În plus, este proprietara unei ferme avicole, valoarea acţiunilor ridicându-se la 70.000 de lei.

Principalul contracandidat al Doinei Silistru este democrat-liberalul Iancu Arcălianu, vechi membru PDL.

Iancu Arcălianu, în vârstă de 50 de ani, a fost ales, în februarie 2011, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Vaslui a PDL, funcţie pe care, însă, a pierdut-o în vara acestui an, când Biroul Permanent Judeţean a fost desfiinţat de către conducerea centrală a partidului. El este vicepreşedinte al organizaţiei municipale PDL Vaslui şi şef de Staţie Hidro în cadrul Serviciului de Gospodărire a Apelor Vaslui, unitate pe care a condus-o în perioada 2009-2012, fiind retrogradat în august anul acesta.

Soţia preşedintelui PSD Vaslui, Gabriela Creţu, vrea să fie senator. Contracandidatul său - un fost primar de comună trimis în judecată pentru înşelăciune

În cel de-al doilea colegiu de senat din judeţul Vaslui, cel din zona municipiului Bârlad, PSD aruncă în luptă tot o femeie. Este vorba despre Gabriela Creţu, soţia liderului local al PSD, Dumitru Buzatu.

Profesor de filosofie, Gabriela Creţu, în vârstă de 47 de ani, a intrat în politică în anul 1984, atunci când, potrivit propriei declaraţii, a devenit membru al PCR. În 1990, s-a înscris în FSN şi apoi, pe rând, a trecut pe la FDSN, PDSR şi, în final, la PSD. Din 1998 şi până în 2005 a fost vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PDSR-PSD, funcţie pe care şi-a recâştigat-o în 2010 şi pe care o deţine şi în prezent.

În 2004, a fost aleasă deputat de Vaslui, în 2007 dându-şi demisia pentru a merge deputat în Parlamentul European din partea PSD, acolo unde a reprezentat România timp de doi ani şi jumătate. Gabriela Creţu a fost desemnată, din septembrie 2009, reprezentanta Senatului României pe lângă instituţiile europene, funcţie pe care o deţine şi în prezent.

Contracandidatul acesteia în Colegiul de senat nr. 2 Vaslui este Alexandru Iacob, fost primar de comună, trimis în judecată pentru înşelăciune, care candidează din partea PDL deşi a primit aviz negativ de la comisia de etică a Monicăi Macovei.

După ce a condus Primăria Perieni în perioada 2008-2012, Alexandru Iacob, în vârstă de 68 de ani, a pierdut alegerile locale din acest an.

Iacob deţine o firmă, iar la sfârşitul anului 2008, când era deja primar, a fost trimis în judecată, alături de directorul unei societăţi din Iaşi, pentru înşelăciune şi neglijenţă în serviciu. Procurorii arătau în rechizitoriu că în 1999 cei doi ar fi trucat o licitaţie în urma căreia 13.000 metri pătraţi de teren de la o societate de stat ar fi fost vânduţi la un preţ foarte mic către firma lui Iacob. După doi ani de procese, magistraţii Tribunalului Iaşi i-au achitat pe cei doi, decizia fiind menţinută de Curtea de Apel Iaşi. Procurorii au făcut din nou recurs, iar Alexandru Iacob a fost achitat şi de magistraţii ICCJ, sentinţa fiind definitivă şi irevocabilă.

Alexandru Iacob a primit aviz negativ din partea comisiei de etică a Monicăi Macovei, însă el va fi menţinut în lista de candidaţi ARD Vaslui, liderul democrat-liberalilor vasluieni susţinând că Macovei s-a grăbit cu publicarea listei celor care au picat testul de integritate.

Preşedintele PDL Vaslui, deputatul Dan Marian, susţine că Alexandru Iacob nu mai are niciun fel de probleme cu justiţia, aşa cum apare în dosarul de candidatură analizat de comisia de etică, iar Monica Macovei s-a grăbit cu publicarea listei celor 36 de candidaţi din ţară care au picat testul de integritate.

"Cred că s-a grăbit Monica Macovei cu publicarea listei, mai ales că Alexandru Iacob fusese deja achitat de două instanţe de judecată până acum. În consecinţă, el va rămâne candidatul PDL în Colegiul de senat nr. 2 Vaslui", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX preşedintele organizaţiei judeţene Vaslui a PDL, Dan Marian.

Dan Marian - liderul PDL Vaslui, venit de la PNL, are două mandate de deputat la activ şi a pierdut de două ori şefia CJ

În colegiul de Senat nr. 3 Vaslui, care cuprinde partea de est a judeţului, candidează actualul preşedinte al PDL Vaslui, deputatul Dan Marian.

Intrat în politică la mijlocul anilor '90, Dan Marian, în vârstă de 40 de ani, a activat în organizaţia de tineret a PNL, unde a şi fost preşedinte timp de doi ani, între 1998 şi 2000, iar cu sprijinul preşedintelui PNL de atunci, Ion Vrânceanu, a câştigat primul său mandat de deputat, în 2004. În 2005, Dan Marian a devenit preşedinte al Biroului Politic Teritorial Vaslui al PNL, iar în 2008, după ce a candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean şi a pierdut în favoarea lui Vasile Mihalachi (PSD), Dan Marian a participat din nou la alegeri, înscriindu-se în lupta pentru un nou mandat de deputat în colegiul Huşi.
După ce a fost ales parlamentar pentru al doilea mandat consecutiv, Dan Marian a plecat din PNL, în iunie 2009, din calitatea de preşedinte al filialei.

Dan Marian s-a înscris în PDL, unde a primit funcţia de prim-vicepreşedinte al filialei, iar după primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a fost numit preşedinte interimar al democrat-liberalilor vasluieni. Un an mai târziu, el a fost ales preşedinte al organizaţiei.

La alegerile locale din iunie, Dan Marian a candidat pentru a doua oară la şefia Consiliului Judeţean Vaslui, pierzând din nou alegerile. El a obţinut 23,09 la sută din voturi, în timp ce contracandidatul său de la USL, Dumitru Buzatu, a avut un scor de 56,96 la sută.

La două luni de la alegerile locale, Biroul Permanent Judeţean (BPJ) al PDL Vaslui a fost desfiinţat de către conducerea centrală a partidului din cauza rezultatelor scrutinului din iunie, majoritatea celor cu funcţii de conducere pierzându-şi acest statut. Cu excepţia preşedintelui filialei Dan Marian, care şi-a păstrat funcţia şi în noul BPJ interimar, ceilalţi membri cu funcţii de conducere şi-au pierdut acest statut.

Dan Marian spune că îl recomandă pentru un nou mandat experienţa acumulată în cei opt ani de când este în Parlament.

"Consider că experienţa pe care am acumulat-o în aceşti opt ani de când sunt deputat mă recomandă pentru un nou mandat. Cunosc foarte bine toate problemele din judeţ, iar în cele două mandate pe care le-am avut până acum am şi reuşit să rezolv o bună parte din ele. Am avut un parteneriat bun şi eficient cu autorităţile locale şi cred că şi rezultatul bun de la alegerile locale mă îndreptăţeşte să candidez din nou la parlament", susţine Dan Marian.

În declaraţia de avere din septembrie 2012 postată pe site-ul Camerei Deputaţilor, Dan Marian arată că deţine un apartament în municipiul Huşi, de 93,42 de metri pătraţi, achiziţionat în 1994, o anexă gospodărească de 120,58 de metri pătraţi, în satul Râşeşti, cumpărată în 2007, şi o casă de locuit, tot în Râşeşti, de 104,04 metri pătraţi. Deputatul democrat-liberal a mai avut un apartament în Vaslui, pe care l-a vândut cu 49.150 de euro. De asemenea, Dan Marian are 48.183,05 de lei în fonduri de investiţii şi 677,4 lei într-un depozit bancar.

În ultima sa declaraţie de interese el menţionează că deţine 94,7 la sută din fabrica de pufuleţi Marcomi SRL Huşi, de unde a obţinut, în anul fiscal anterior, 134.914 de lei din dividende. În declaraţia de interese a deputatului este menţionată şi firma controlată de tatăl său, Industrial Marian SRL, care în ultimul an fiscal a avut şapte contracte cu statul. Astfel, firma a avut cinci contracte cu Spitalul Municipal Huşi şi două contracte cu Spitalul Judeţean Vaslui, pentru livrarea de produse lactate, valoarea totală a contractelor fiind de 345.167,93 de lei.

În ultimul mandat de deputat, Dan Marian a avut 13 propuneri legislative, zece luări de cuvânt, trei declaraţii politice şi două întrebări şi interpelări.

Principalul contracandidat al lui Dan Marian în colegiul de Senat nr. 3 Vaslui este medicul chirurg Nelu Tătaru, membru PNL.

Nelu Tătaru, în vârstă de 40 de ani, s-a stabilit în municipiul Huşi de şase ani, după ce a câştigat postul de medic la spitalul din localitate. A decis să intre în politică în urmă cu doi ani şi, după foarte scurt timp, a ajuns preşedintele filialei locale Huşi a PNL, dar în urmă cu un an a renunţat la funcţie şi a devenit simplu membru. În această vară, el a candidat din partea USL la Consiliul Local Huşi, fiind ales consilier local.

(Material realizat de Theodor Istrate, corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici