Ambasadorul iranian, convocat la MAE după ce a spus că scutul este îndreptat împotriva Rusiei

Ambasadorul Iranului la Bucureşti, Bahador Aminian Jazi, a fost convocat, luni, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, partea română solicitându-i clarificări după ce acesta a declarat că scutul antirachetă care va fi amplasat în România este îndreptat împotriva Rusiei.

354 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul iranian, convocat la MAE după ce a spus că scutul este îndreptat împotriva Rusiei

Ambasadorul iranian, convocat la MAE după ce a spus că scutul este îndreptat împotriva Rusiei (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Partea română a apreciat că astfel de declaraţii nu au un caracter constructiv. Totodată, oficialii MAE i-au reamintit ambasadorului că sistemul antirachetă EPAA (European Phased Adaptive Approach) este un sistem strict defensiv şi, prin urmare, prin însăşi natura sa, nu poate fi îndreptat împotriva unui stat anume.

Ambasadorul iranian a acordat un interviu HotNews, el spunând cu această ocazie că scutul antirachetă este îndreptat împotriva Rusiei.

"Credem că scutul anti-rachetă nu ne este nouă menit. Noi nu avem niciun program nuclear îndreptat împotriva oricărei alte părţi, în special în Europa. Rachetele noastre au doar un rol defensiv. (...) Acest scut nu este nou. Vine din 1984 când a fost proiectat pentru a distruge supremaţia Uniunii Sovietice. A funcţionat în acea perioadă şi cred că este o idee prin care acum se doreşte să lase Rusia fără apărare. Rusia, care este suspicioasă în aceasta privinţă, a propus Statelor Unite să-şi stabilească o baza pe teritoriul ei, lângă graniţa iraniană. Va rugăm veniţi aici şi vă vom pune toate facilităţile la dispoziţie, le-au spus ruşii. Dar americanii nu au acceptat", a mai spus ambasadorul.

Întrebat dacă faptul că România va găzdui scutul american anti-rachetă va schimba relaţiile dintre România şi Iran, el a spus: "Nu cred. Ştim că România are relaţii foarte bune cu Statele Unite, chiar şi în domeniul militar. Dar până ce asta nu va dăuna direct interesului naţional iranian, noi nu o considerăm ca fiind o ameninţare. Deocamdată importaţi gaz din Rusia. Cred că în viitor, în special gandindu-ne şi la programul scutului anti-rachetă, s-ar putea să aveţi cateva probleme cu ei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici