Ambasadorul Mariii Britanii despre MCV: Este extraordinar că în Parlamentul României sunt infractori condamnaţi

Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, declară că politicienii români de la toate partidele sunt responsabili pentru constatările din raportul CE privind MCV, el comentând că "este extraordinar că în Parlament sunt infractori condamnaţi".

711 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Mariii Britanii despre MCV: Este extraordinar că în Parlamentul României sunt infractori condamnaţi

Martin Harris (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Politicienii din România, de la toate partidele, au o responsabilitate în mod deosebit. Parlamentul trebuie să facă o curăţenie internă. Este extraordinar că infractori condamnaţi sunt încă parlamentari", afirmă Harris, într-un comentariu postat joi pe blogul său.

El arată că în raportul Comisiei Europene sunt exprimate îngrijorări privind criza politică recentă din România, fiind semnalate ca binevenite asigurările şi acţiunile premierului Victor Ponta de a răspunde acestor îngrijorări.

Harris precizează că în raport sunt menţionate însă şi performanţa DNA, mai buna gestionare a duratei proceselor de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi faptul că CSM şi-a jucat rolul când a trebuit să răspundă ameninţărilor la adresa justiţiei.

Ambasadorul britanic mai arată că o abordare coerentă a tuturor instituţiilor implicate, din domeniile juridic, executiv şi legislativ, este cheia pentru asigurarea succesului reformei justiţiei.

"Raportul nu este doar despre evenimentele recente. Analizează perspectiva mai largă şi progresele pe care România le-a făcut de când a aderat la UE în urmă cu cinci ani. Câteva puncte merită menţionate în mod deosebit. În primul rând, faptul că paşi hotărâţi sunt făcuţi pentru a-i urmări şi condamna pe cei vinovaţi de corupţie. Comisia Europeană are dreptate să sublinieze performanţa procurorilor DNA ca «una dintre cele mai importante realizări de la aderarea României». În al doilea rând, dacă în rapoartele precedente Comisia era îngrijorată de amânările proceselor din instanţe, de data aceasta ICCJ este remarcată pe bună dreptate pentru că bunele practici şi eficienţa gestionării proceselor. Consiliul Superior al Magistraturii şi-a jucat şi el rolul în apărarea independenţei sistemului judiciar de fiecare dată când aceasta a fost ameninţată", notează ambasadorul Harris.

El arată că România trebuie să construiască pe progresele deja acumulate, să implementeze reformele restante solicitate de obiectivele stabilite prin MCV şi să pună la punct un parcurs clar, sustenabil şi ireversibil de combatere a corupţiei. Potrivit lui Harris, este important ca instituţiile să colaboreze pentru atingerea acestui obiectiv, el dând exemplul necesităţii ca rezolvarea dosarelor identificate de ANI să fie continuate de procurori şi de instanţe.

"Noi recunoaştem efortul presupus de aceste provocări şi vom continua să sprijinim puternic Ministerul Justiţiei, sistemul juridic şi societatea civilă atât în privinţa reformei justiţiei cât şi în lupta împotriva corupţiei prin consiliere şi asistenţă tehnică. Cele mai recente proiecte ale noastre în acest sens sunt finanţarea a două platforme online unde pot fi reclamate corupţia din sistemul sanitar şi tăierile ilegale din păduri. Noi sprijinim de asemenea România, prin intermediul Agenţiei britanice de Combatere a Crimei Organizate, să pună la punct un cadru eficient de confiscare a bunurilor dobândite prin infracţiune", mai arată ambasadorul Harris în comentariul său de pe blog.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici