Ambasadorul român în SUA: Probabil McCain a comis o eroare, e un prieten constant al României

Ambasada României în SUA a reacţionat la declaraţiile lui John McCain, subliniind că senatorul american probabil a comis o eroare invocând ţara noastră într-o formulare nefericită ce contrazice o declaraţie oficială prin care statul este apreciat pentru respectarea principiilor democratice în regiune

5824 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul român în SUA: Probabil McCain a comis o eroare, e un prieten constant al României

Ambasadorul român în SUA: Probabil McCain a comis o eroare, e un prieten constant al României

George Cristian Maior, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, a făcut o precizare referitor la afirmaţiile senatorului John McCain, care a invocat statul român în cadrul unei declaraţii mai ample despre situaţia politică din SUA.

"Domnul senator John McCain este cunoscut drept un prieten constant al României, domnia sa fiind chiar unul dintre semnatarii Rezoluţiei Senatului Statelor Unite ale Americii privind împlinirea a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Statele Unite ale Americii. Acest document subliniază «rolul semnificativ al României, în ultimii 25 de ani, dar mai ales în contextul regional actual, în direcţia promovării stabilităţii, securităţii şi respectării principiilor democratice în Europa Centrală şi de Est, Balcanii de Vest şi regiunea Mării Negre»", a sublinat George Cristian Maior.

"În aceste condiţii, probabil că domnul senator John McCain a comis o eroare invocând România într-o formulare nefericită care contrazice esenţa unei declaraţii oficiale sprijinită de senatorul John McCain şi adoptată în unanimitate de Senatul Statelor Unite ale Americii, prin care ţara noastră este apreciată tocmai pentru contribuţia majoră la promovarea şi respectarea principiilor democratice în regiune", notează ambasadorul României.

Senatorul republican John McCain a declarat, în contextul dezbaterilor electorale din SUA, că, indiferent dacă Donald Trump va deveni preşedinte, sistemul democratic de control instituţional funcţionează în Statele Unite, spunând: "Nu suntem România".

Numeroşi politicieni şi analişti din Statele Unite, inclusiv din Partidul Republican, sunt preocupaţi de perspectiva unei victorii a controversatului magnat Donald Trump în scrutinul prezidenţial.

În acest context, senatorul republicanul John McCain, devenit recent un susţinător reticent al lui Donald Trump, a declarat că naţiunea americană nu va fi în pericol în cazul în care controversatul politician devine preşedinte.

"Eu cred în continuare că avem instituţii guvernamentale care vor ţine sub control o persoană care ar încerca să îşi depăşească atribuţiile constituţionale", a declarat John McCain, citat de ziarul The New York Times.

"Avem Congresul. Avem Curtea Supremă de Justiţie. Nu suntem România", a adăugat McCain. "Instituţiile noastre, inclusiv presa, sunt încă suficient de puternice pentru evitarea" actelor neconstituţionale, a subliniat senatorul republican.

Săptămâna trecută, controversatul magnat Donald Trump a atins numărul de voturi necesar pentru a reprezenta Partidul Republican în scrutinul prezidenţial din Statele Unite.

Declaraţiile atribuite senatorului republican John McCain figurează într-un editorial publicat de The New York Times pe tema situaţiei politice din Statele Unite.

Analişti citaţi de cotidianul The New York Times au făcut o serie de comentarii referitoare la eventuala apariţie a unor probleme privind situaţia statului de drept în SUA, în cazul în care controversatul politician Donald Trump ar deveni preşedinte. În acest context, au fost menţionate poziţii ale unor politicieni republicani care îl susţin, chiar cu rezerve, pe Donald Trump.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici