ANALIZĂ - Marian Vanghelie: De la primar şi vice la PSD, la exclus din partid şi luat cu mascaţii

Marian Vanghelie, suspectat de DNA de abuz în serviciu, e unul din cei mai cunoscuţi, dar şi controversaţi oameni politici români. Crescut în Ferentari, cu bacalaureatul luat la 33 de ani, Vanghelie a fost ales primar de patru ori. Primarul "care este" şi "almanahe" se autodescria ca fiind "aparte".

1013 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ - Marian Vanghelie: De la primar şi vice la PSD, la exclus din partid şi luat cu mascaţii

ANALIZĂ - Marian Vanghelie: De la primar şi vice la PSD, la exclus din partid şi luat cu mascaţii (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Viaţa politică a lui Marian Vanghelie a orbitat în jurul PSD, el revendicându-se întotdeauna de la un electorat în mare parte sărac, caracterizat prin excelenţă de nevoi, specific Sectorului 5. A fost preşedinte al PSD Sector 5, dar şi preşedinte al PSD Bucureşti.

De fapt, forţa sa politică a stat în faptul că a fost ales în mod repetat primar al Sectorului 5, chiar şi atunci când, în 2004, a candidat independent, în condiţiile în care PSD îi retrăsese sprijinul. Vanghelie este primar de sector din anul 2000, fiind la al patrulea mandat.

Cea mai mare funcţie deţinută de Vanghelie în PSD a fost cea de vicepreşedinte, în timpul mandatului lui Mircea Geoană.

Tot atunci, Vanghelie a obţinut cea mai influentă poziţie pe care a avut-o vreodată în PSD, fiind cunoscut ca om din spatele lui Mircea Geoană.

Steaua lui Vanghelie în PSD a apus odată cu preluarea partidului de către Victor Ponta, în 2010. Cu toate acestea, Vanghelie a rezistat în PSD timp de patru ani, în pofida antipatiei manifestate de Ponta faţă de persoana sa. La sfârşitul lui 2014 a fost însă suspendat din partid pentru o lună pentru că a afectat imaginea formaţiunii prin declaraţii, iar ulterior a fost exclus din PSD, ”la pachet” cu Geoană.

Vanghelie a promis că îşi face un partid propriu sau în parteneriat cu Mircea Geoană, iar intenţile sale s-au concretizat prin anunţul lui Geoană privind înfiinţarea Partidului Social Românesc.

În toată această perioadă în care a făcut parte din prima linie a PSD, Vanghelie a beneficiat de o mediatizare puternică, declaraţiile sale fiind de fiecare dată subiect de presă, iar jurnaliştii ”vânând” exprimările sale sau poziţionările tranşante faţă de diferiţi lideri ai partidului.

Vanghelie şi-a consolidat notorietatea la nivel naţional după ce i s-a cerut să conjuge verbul ”a fi” într-o emisiune televizată, iar prestaţia sa a fost considerată ”lamentabilă”.

Mai mult, Vanghelie este cunoscut prin porecla ”Care este”, care i-a fost atribuită tot din cauza exprimării sale. O altă poreclă folosită în cazul său a fost cea de ”Almanahe”.

"Am auzit aseară nişte băieţi simpatici de la anumite ministere pe la televizor.. Şi îi trimit să se ducă dracu la muncă sau să citească câteva almanahe, să se ducă dracu la muncă să pună mâna pe carte...", spunea Vanghelie.

A doua zi, el a explicat că, probabil, a vorbit în spaniolă atunci când a zis "almanahe", ca să înţeleagă şi cei care cunosc această limbă străină.

De numele lui Vanghelie se leagă şi celebrele petreceri de Revelion organizate de acesta, care purtau numele generic de ”Vanghelioane” şi care reuneau mii de bucureşteni.

Tot de numele lui Vanghelie sunt legate petrecerile câmpeneşti organizate de 1 Mai în parcul Izvor din Capitală, unde social-democraţii mâncau mici cu muştar şi beau bere la pahar.

Idila sa cu Oana Niculescu-Mizil a fost un alt subiect de presă construit în jurul lui Vanghelie. Faptul că primarul ”Care este” a părăsit-o pe cea cu care a convieţuit de la 18 ani şi cu care are un fiu pentru a-şi reface viaţa alături de Oana Niculescu Mizil, care şi ea a renunţat la relaţia pe care o avea, a făcut vâlvă în presa românească.

Tot de numele lui Vanghelie sunt legate şi celebrele ”economate” din Sectorul 5, care au inaugurat un mod inedit de a face comerţ şi asupra legalităţii căruia au existat semne de întrebare.

În paralel cu viaţa politică, Vanghelie a fost conectat şi la cea de afaceri. Ca om crescut ”pe stradă”, aşa cum se autodefinea, Vanghelie a intrat în afaceri încă din 1990, cu un magazin tip ”consignaţie”.

De altfel, Marian Vanghelie, care a crescut în Ferentari, a povestit într-o emisiune televizată că încă de mic a fost nevoit să se descurce, astfel că a apelat la "diverse formule de business": "Mă duceam acasă, deschideam frigierul şi era gol. Acum mă duc acasă şi nu-l mai deschid, că e plin (...). Nu am furat, nu am dat în cap. Aşa că am vândut bilete la meci, la cinema, am vândut ţigări, am vândut blugi, am vândut tricouri, am facut tot ce se putea face. Luam tot ce se lua cu patru lei şi se dădea cu cinci în faţă la Unirea. Intram peste tot, mă descurcam”.

Primarul Sectorului 5 nu s-a sfiit nici pentru că şi-a luat bacalaureatul la 33 de ani, când a câştigat primul mandat de primar.

"Totuşi, ai avantajul, când îl dai la o anumită vârstă, că începi să ai anumite noţiuni, să ai o anumită experienţă şi depăşeşti mai uşor bacalaureatul. Ai mai multă experienţă decât un copil la 18 ani", afirma Vanghelie.

Primarul a ajuns să dea bacalaureatul la 33 de ani după ce a început liceul în 1982, la 14 ani, la Grupul Şcolar Industrial “Alexandru Sahia”, actualul liceu teoretic “Lucian Blaga” din cartierul Pantelimon. A continuat clasa a X-a în 1984, dupa un an de pauză, după care a abandonat din nou şcoala. În 1997, la aproape 30 de ani, Daniel Marian Vanghelie s-a înscris la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, în clasa a XI-a, la seral, terminând trei ani mai târziu, odată cu câştigarea Primăriei Sectorului 5.

Marian Vanghelie spunea, despre el, că reprezintă ceva ”aparte”: "Nu încerc să fiu nici Tony Blair, nici Adrian Năstase. Eu încerc sa fiu Vanghelie şi cred ca reprezint ceva aparte. Sunt mulţumit de ce-am făcut. Sunt bun, dar sunt şi-al dracului. Şi nu mi-e frică nici de Năstase, nici de Băsescu. Mă bat cu amândoi odată".

Primarul Marian Vanghelie este suspectat de abuz în serviciu de către procurorii DNA, care timp de aproximativ cinci ore au făcut percheziţii, joi, la locuinţa acestuia. Primarul a fost scos din casă de mascaţi, fiind dus apoi la Primăria Sectorului 5, unde au loc percheziţii în prezenţa acestuia.

Avocaţii acestuia au declarat că edilul este suspectat de abuz în serviciu, de la locuinţa sa fiind ridicate mai multe ceasuri de valoare, precum şi documente privind un teren care îi aparţine fostei sale soacre.

Pe lângă percheziţiile de la locuinţa primarului şi la sediul Primăriei Sectorului 5 al Capitalei, procurorii mai fac verificări şi la Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 5 şi sediul firmei Calex Business, pentru fapte care s-au petrecut din 2007 şi până în prezent, dosarul vizând lucrări publice care au fost atribuite în mod ilegal, conform unor surse apropiate anchetei.

Potrivit surselor citate, valoarea contractelor se ridică la două miliarde de lei, iar primarul Marian Vanghelie ar fi perceput comisioane de aproximativ 20%, sub diverse forme, pentru atribuirea şi plata anumitor lucrări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici