ANALIZĂ: Miza OUG privind traseismul - obţinerea majorităţilor în CJ şi CL, nu racolarea primarilor

PSD vizează, prin OUG privind traseismul, al cărei initiator este preşedintele executiv al formaţiunii, Liviu Dragnea, obţinerea, în principal, de noi majorităţi în Consiliile judeţene şi locale, în condiţiile în care ACL deţine, în acest moment, cele mai multe astfel de majorităţi.

727 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Miza OUG privind traseismul - obţinerea majorităţilor în CJ şi CL, nu racolarea primarilor

ANALIZĂ: Miza OUG privind traseismul - obţinerea majorităţilor în CJ şi CL, nu racolarea primarilor (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Miza principală a Ordonanţei este aceea de a oferi consilierilor judeţeni, consilierilor locali, precum şi candidaţilor care au fost declaraţi supleanţi, posibilitatea de a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a-şi pierde funcţiile.

Primarii, ca şi preşedinţii de Consilii Judeţene, reprezintă o miză subsecventă a Ordonanţei întrucât aceştia, spre deosebire de consilieri, nu-şi pierd funcţia dacă sunt excluşi din partidele sub sigla cărora au candidat. Astfel, primarii şi preşedinţii de CJ pot, chiar şi în absenţa acestei OUG, să "joace" şi altfel decât linia partidului lor, fără a-şi pierde mandatul.

Consilierii, însă, atât cei judeţeni cât şi cei locali, îşi pierd funcţiile, în condiţiile legislative actuale, prin excluderea din partid dacă votează altfel decât linia partidului. Tocmai de accea, Ordonanţa are în vedere inclusiv supleanţii în ceea ce priveşte posibilitatea alegerii partidului.

Mai mult, această posibilitate de a-şi alege partidul a fost oferită printr-o derogare temporară de la prevederile legii şi nu prin modificare legislativă, tocmai pentru ca acei consilieri care vor trece acum la alte formaţiuni politice decât cele sub sigla cărora au fost aleşi să nu poată reveni ulterior asupra deciziei. Promovarea măsurilor prin OUG asigură intrarea rapidă în vigoare - în jur de 1 septembrie - şi limitează posibilităţile de contestare.

După ruperea USL, PNL a rupt şi majorităţile judeţene şi locale pe care le formase cu PSD şi a format cu PDL noi majorităţi în Consiliile judeţene şi locale.

PSD a încercat, în replică, să se alieze la nivel local cu PPDD, pentru a obţine majorităţi, dar fară succesul scontat, numărul acestor majorităţi locale fiind sensibil mai mic decât al majorităţilor ACL.

Explicaţiile date atât de Liviu Dragnea, iniţiatorul OUG, cât şi de preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, pentru adoptarea Ordonanţei, se referă la necesitatea de “a se face dreptate”, ei vorbind despre faptul că aleşii locali şi-au dobândit funcţiile sub sigla USL, iar acum cetăţenii “s-au trezit cu Blaga şi Iohannis”.

O altă explicaţie furnizată de cei doi lideri PSD vizează faptul că administraţia publică locală este “blocată”, prin aceasta înţelegându-se că proiectele demarate pe vremea USL nu mai sunt acum continuate de noile majorităţi ACL.

OUG privind migraţia prevede că, pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 zile de la data intrării în vigoare, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, isi pot exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor.

Potrivit Art. 9. - (2), calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales.

Potrivit Art. 15. - (2) calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în cazul pierderii, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales.

Ordonanţa încă nu a fost publicată în Monitorul Oficial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici