Anastase a depus un proiect pentru interzicerea cumulului pensie-salariu în cazul parlamentarilor

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a depus vineri, un proiect legislativ pentru introducerea interdicţiei cumulului pensiei cu veniturile salariale în ceea ce-i priveşte pe parlamentari.

24 afișări
Imaginea articolului Anastase a depus un proiect pentru interzicerea cumulului pensie-salariu în cazul parlamentarilor

Anastase a depus un proiect pentru interzicerea cumulului pensie-salariu în cazul parlamentarilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Se impune ca şi membrilor Parlamentului să li se aplice aceeaşi interdicţii, pentru a nu se crea o discriminare a unor categorii de pensionari, în raport cu deputaţii şi senatorii care, potrivit art. 41, alin. (5) din Legea nr. 96/2006, ar fi putut să cumuleze indemnizaţia lunară cu pensia", se arată într-un comunicat de presă al preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Potrivit sursei citate, iniţiativa Robertei Anastase era necesară deoarece după intrarea în vigoare a Legii nr. 329/2009 s-a ajuns la aplicarea paralelă a două reglementări legale contradictorii - o dispoziţie care interzice ferm cumulul pensiei cu veniturile salariale obţinute la unităţi bugetare, aplicabilă şi membrilor Parlamentului, şi o altă dispoziţie, cuprinsă în Legea nr. 96/2006, care permite cumulul pensiei cu indemnizaţia lunară a deputaţilor şi senatorilor.

Anastase vizează modificarea articolului 41 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, care va specifica faptul că "indemnizaţia lunară a deputaţilor şi senatorilor se cumulează cu alte venituri şi se supune impozitului pe venit, conform legii" şi că "pensia calculată potrivit legii nu se acordă simultan cu indemnizaţia de deputat sau senator".

Conform expunerii de motive care însoţeşte propunerea legislativă, potrivit jurisprudenţei constante a Curţii Constituţionale, pentru aceeaşi categorie de subiecte de drept - în speţă, persoanele pensionate care obţin venituri salariale sau asimilate acestora, aşa cum sunt şi indemnizaţiile deputaţilor şi senatorilor -, trebuie stabilită egalitatea de tratament juridic.

Iniţiativa preşedintelui Camerei Deputaţilor este susţinută de un număr de 75 de deputaţi şi de senatori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici