Anastase: În politică trebuie să rezişti. Unii au considerat nedrept să fie o femeie la şefia Camerei

Roberta Anastase a afirmat, miercuri, la Ploieşti, la lansarea cărţii "Cariera - substantiv feminin", că în politică "în mod excepţional trebuie să înveţi să rezişti" şi că politicieni din toate partidele au considerat că scaunul de preşedinte al Camerei este ocupat pe nedrept de o femeie.

301 afișări
Imaginea articolului Anastase: În politică trebuie să rezişti. Unii au considerat nedrept să fie o femeie la şefia Camerei

Roberta Anastase (Octaviu Dumitru / MediafaxFoto)

La conferinţa de lansare a campaniei de promovare a poveştilor de succes ale femeilor în cadrul proiectului european "Şanse egale pentru cariere de succes", organizată, miercuri, la Ploieşti, de către Agenţia MEDIAFAX şi SIVECO, preşedintele Camerei Deputaţilor a vorbit despre şansele pe care femeile le au în politică şi momente grele din cariera sa politică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, Anastase a menţionat că a intrat în politică la vârsta de 15 ani şi că întotdeauna a luat politica "aşa cum iei o profesie".

"Nu m-am gândit niciun moment atunci când am intrat în politică la faptul că voi avea vreodată şansa să ocup o astfel de poziţie (funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor - n.r.), dar niciun moment nu am gândit că aş avea probleme pentru că sunt femeie. Nu m-am privit pe mine în interiorul politicii ca pe o femeie. Am abordat profesionist cariera mea politică", a afirmat Roberta Anastase.

Ea a adăugat că "în mod excepţional trebuie să înveţi să rezişti" în politică, dar că acest lucru nu înseamnă că politica nu este o ocupaţie frumoasă.

Întrebată care a fost cel mai dificil moment din cariera sa politică, Roberta Anastase a arătat că cel mai "delicat" moment a fost cel de la votul Legii pensiilor. În acest context, preşedintele Camerei Deputaţilor a spus că nu a gestionat cum ar fi trebuit acel moment în ceea ce priveşte comunicarea.

"A fost, probabil, cel mai cumplit moment. A fost o problemă de comunicare şi probabil că în acel moment se aştepta de la mine să cer demisia secretarilor. Eu nu am făcut-o şi atunci tot atacul politic a fost focalizat pe mine", a spus Anastase.

În ceea ce priveşte modul în care a fost acceptată ca preşedinte al Camerei Deputaţilor de către colegii săi bărbaţi, Roberta Anastase a explicat că a întâmpinat "extraordinar de multă rezistenţă", pentru că "unii au considerat că acel scaun este ocupat pe nedrept de o femeie" şi că abordările în acest sens nu au fost doar de la opoziţie, ci au fost "transpartinice".

Întrebată dacă la încheierea acestui mandat rămâne în politică, Roberta Anastase a spus: "După alegerile locale voi face o analiză şi voi lua o decizie dacă voi candida sau nu".

În cadrul dezbaterii, preşedintele Camerei Deputaţilor a făcut şi mărturisiri legate de viaţa sa personală. Astfel, Roberta Anastase a povestit cum, la începutul relaţiei, logodnicul său a încercat să o determine să renunţe la politică dar că pe parcurs acesta a înţeles că pentru ea politica este "o pasiune" şi a respectat acest lucru.

Anastase a mai spus că a "condiţionat" relaţia cu logodnicul său, în sensul că i-a cerut acestuia să nu încheie contracte cu statul.

"Cred că şi viaţa de familie se poate adapta la o carieră, indiferent de domeniu, după cum şi cariera se poate adapta la viaţa de familie", a concluzionat Roberta Anastase.

Agenţia MEDIAFAX şi SIVECO au lansat, săptămâna trecută, cartea "Cariera - substantiv feminin" şi un spot video de prezentare a poveştilor femeilor de succes, cu această ocazie începând şi campania de promovare care se va desfăşura în toate regiunile de dezvoltare.

Cartea "Cariera - substantiv feminin" prezintă poveştile de succes a 32 de femei care au reuşit să îmbine cariera cu viaţa profesională.

Cartea, lansată în cadrul proiectului "Şanse egale pentru cariere de succes", cofinanţat din Fondul Social European, a fost tiparită într-un tiraj de 4.000 de exemplare, din care 3.500 distribuite direct şi 500 vor fi date în cadrul conferinţelor regionale.

În cadrul proiectului a fost lansat şi un spot TV cu trei femei dintre cele 32 intervievate, mesajul transmis urmând să ajungă la un public ţintă de 300.000 de femei din mediul rural şi urban.

Proiectul "Şanse egale pentru cariere de cucces" este derulat de SIVECO România S.A., Agenţia de presă Mediafax şi Academia de Studii Economice Bucureşti şi finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici