Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, la Summitul celor Trei Mări: A venit timpul ca planurile să fie transformate în politici

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a spus, luni, că este momentul ca planurile ambiţioase ale ţărilor implicate în Iniţiativa celor Trei Mări să treacă de la faza de teorie la cea de practică.

220 afișări
Imaginea articolului Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, la Summitul celor Trei Mări: A venit timpul ca planurile să fie transformate în politici

Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, la Summitul celor Trei Mări: Avenit timpul ca planurile să fie transformate în politici

„A venit timpul ca planurile noastre ambiţioase să fie transformate în adevărate politici. Suntem în faza de execuţie. UE şi Alianţa Nord-Atlantică sunt importante pentru Iniţiativa celor Trei Mări”, a declarat preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la deschiderea Summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări.

Oficialul polonez a subliniat că participarea la cel de-al treilea summit este extrem de importantă pentru Polonia, deoarece participanţii nu sunt limitaţi ce subiecte să abordeze. De asemenea, preşedintele Poloniei a precizat că Iniţiativa Celor Trei Mări a fost deschisă către mediul de business, inclusiv camerele de comerţ, pentru ca ţările din regiune să-şi reducă mai repede decalajul faţă de ţările din Uniunea Europeană.

De asemenea, preşedintele polonez a menţionat că fondul la care contribuie statele care au aderat la Iniţiativă va ajuta la „modernizarea ţărilor din CEE”.

În plus, Duda a subliniat importanţa cooperării în domeniul energetic, context în care a salutat şi prezenta la summitul de la Bucureşti a trimisului Statelor Unite pentru acest sector, Richard Morningstar.

„Suntem astăzi aici pentru că suntem membri ai spaţiului Transatlantic şi ai UE. (...) În Bucureşti, ne extindem cooperarea pentru a include noi componente”, a precizat Duda.

La Bucureşti se desfăşoară, luni şi marţi, Summitul celor Trei Mări - Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică - un proiect care reuneşte 12 ţări, respectiv Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Proiectul are ca obiectiv cooperarea în domeniul energetic, precum şi în cel al infrastructurii de transport şi de comunicaţii între statele membre.

În marja Summitului, la Romexpo are loc, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. La Forumul de Afaceri participă delegaţi de companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.

Reprezentarea statelor participante la Summitul de la Bucureşti este asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezenţa anunţată a nouă preşedinţi de stat, doi preşedinţi de parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexi ilă şi informală, la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră. Primele două Summituri ale Iniţiativei au
avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi la Varşovia, în 2017.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici