Antonescu a prezentat, în plenul Camerei Deputaţilor, proiectul privind votul uninominal

Preşedintele PNL, senatorul Crin Antonescu, a prezentat şi susţinut, marţi, în plenul Camerei, proiectul de lege privind sistemul de vot uninominal majoritar, al cărei coiniţiator este, alături de premierul Victor Ponta, respingând criticile potrivit cărora această formulă ar fi antidemocratică.

570 afișări
Imaginea articolului Antonescu a prezentat, în plenul Camerei Deputaţilor, proiectul privind votul uninominal

Crin Antonescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Antonescu a avut un discurs de aproximativ zece minute în cadrul dezbaterilor la modificarea Legii alegerilor parlamentare.

Liderul PNL a susţinut că acest proiect de lege nu este nici nedemocratic, nici neconstituţional, nici nereprezentativ, aşa cum este criticat.

"Este o formulă de vot practicată şi exemplul cel mai binecunoscut este la Marii Britanii, fără ca cineva să pună la îndoială soliditatea democraţiei britanice. Este reprezentativ în măsura în care voinţa directă a alegătorului şi criteriul egal - acela al primului clasat în opţiunile într-un colegiu - câştigă în orice caz şi fără excepţie mandatul. Nu văd cum ar fi anticonstituţional sau antidemocratic cât nu împiedică dreptul cuiva de a candida sub culorile partidelor sau independent şi dreptul alegătorului de a face alegerea pe care o doreşte", a spus Antonescu.

El a admis că ideea că rămân voturi exprimate care nu-şi găsesc reprezentare în Parlament este una corectă.

"Nu am fost ipocrit niciodată, nu îmi scapă şi nu ascund dezavantajele şi riscurile unei asemenea formule. Ştim însă toţi că toate sistemele electorale au avantaje, dezavantaje, fiecare prezintă oportunităţi şi riscuri", a spus Antonescu.

El a opinat că nu se poate vorbi despre faptul că se fură voturi pentru că nu sunt reprezentate, pentru că atunci ar trebui să se considere că cei cinci milioane care au votat cu alt candidat decât preşedintele actual se pot plânge de lipsă de democraţie.

Potrivit lui Antonescu, cele mai importante avantaje în acest moment, în actuala conjunctură politică, ale acestei formule sunt legate de simplificarea "dureroasă, dar categorică" a scenei politice şi de oferirea unei şanse pentru o majoritate solidă, coerentă, şi, în consecinţă, a unor guverne cu susţinere parlamentară puternică.

"Nu sunt ipocrit şi am spus limpede că sunt conştient de dezavantaje, de frustrări electorale, nu neapărat ale partidelor care pierd, ci ale alegătorilor al căror vot nu va putea fi justificat. Ar trebui să ne reamintim, să tragem învăţăminte că acum mai bine de un deceniu sistemul de liste care pe criteriul proporţional era reprezentativ a fost mereu atacat până a generat în 2008 formula actulă a legii, probabil cea mai nefericită", a mai spus Antonescu.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, cu 14 voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi o abţinere, proiectul privind sistemul de vot uninominal majoritar iniţiat de Victor Ponta şi Crin Antonescu. În favoarea acestui proiect au votat reprezentanţii PSD, PNL, UNPR şi minorităţi, în timp ce deputaţii PDL au fost împotrivă, iar reprezentantul UDMR s-a abţinut.

Potrivit proiectului adoptat vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar suplimentar în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.

Deputaţii din Comisie au acceptat propunerea USL de eliminare a pragului electoral şi au introdus un amendament potrivit căruia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici