Antonescu: Am avut o întâlnire aseară cu Ponta şi Băsescu pe tema MCV. Comasarea alegerilor a fost evocată de premier

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că marţi seară a avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu la Senat, pe tema MCV, la solicitarea şefului statului, ideea comasării alegerilor, susţinută de USL, fiind evocată de către premier.

910 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Am avut o întâlnire aseară cu Ponta şi Băsescu pe tema MCV.  Comasarea alegerilor a fost evocată de premier

Antonescu: Am avut o întâlnire aseară cu Ponta şi Băsescu pe tema MCV. Comasarea alegerilor a fost evocată de premier (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Domnul Băsescu a solicitat o întâlnire cu premierul şi preşedinţii celor două Camere, pe tema MCV. A avut loc aseară această întâlnire la Senat, subiectul acesta a fost, şi anume apropiatul raport pe MCV, măsurile legislative care sunt aferente unui asemenea subiect, contextul în care el se discută, nimic spectaculos, lucruri normale", a declarat Antonescu, miercuri, într-o intervanţie telefonică la Antena 3.

Întrebat despre ideea comasării alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare în 2014, Antonescu a răspuns: "A fost colateral, nu a fost un subiect. La un moment dat, premierul Ponta i-a adus la cunoştinţă opţiunea sa sau a noastră, a USL, ca în 2014 să nu mai avem două alegeri, unele europarlamentare în primăvară şi unele prezidenţiale în toamnă, la termen şi dacă s-ar putea să facem aceste alegeri împreună, adică în primăvară, urmând fie ca preşedintele să renunţe la restul de mandat, deci cele câteva luni, cele 4-5 luni, fie să intre în vigoare mandatul câştigat de viitorul preşedinte, de câştigătorul alegerilor prezidenţiale, în noiembrie, atunci când expiră al doilea mandat al domnului Băsescu. Dar repet, nu a fost un subiect care să se dezbată, a fost pur şi simplu o idee evocată de Victor Ponta".

Întrebat dacă ideea evocată de Ponta a fost susţinută şi de el, Antonescu a spus: "Da, şi din punctul nostru de vedere, cred că ar fi o soluţie bună şi, de altfel, cred că în contextul în care discutăm toată Constituţia, modificarea în multe locuri, în locuri importante, a Constituţiei, putem să luăm în calcul şi acest lucru fără niciun fel de problemă".

Chestionat asupra reacţiei şefului statului la această propunere, Crin Antonescu a spus că aceasta nu a fost semnificativă, în sensul că ar fi respins-o categoric sau ar fi îmbrăţişat-o. "A luat act", a adăugat Antonescu.

Conform acestuia, preşedintele Băsescu ar fi preferat organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei simultan cu alegerile europarlamentare.

"Mă rog, a arătat că din punctul domniei sale de vedere ar fi mai bine ca referendumul pentru intrarea în vigoare a Constituţiei să fie cuplat cu europarlamentarele şi prezidenţialele să rămână la termen. Noi credem însă că, în condiţiile în care efortul de modificare a Constituţiei în planul dezbaterii publice, lucrărilor din Parlament, în planul dialogului politic între toate forţele, ajunge la un rezultat până în toamnă, se poate face acest referendum în toamnă. Şi, de asemenea, mai sunt nişte legi care trebuie modificate, înainte de toate legea referendumului, din care trebuie scos pragul absurd de 50%", a spus Antonescu.

Anterior, contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a spus că "preşedintele Traian Băsescu nu a avut marţi o agendă publică".

Vicepreşedintele PNL Daniel Chiţoiu a declarat, marţi seară, că USL ia în considerare varianta în care alegerile prezidenţiale din 2014 să fie organizate concomitent cu cele europarlamentare, existând ideea la nivelul USL ca preşedintele să-şi preia mandatul mai târziu.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre posibilitatea ca alegerile prezidenţiale să fie organizate în luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare, dar că nu a primit încă un răspuns din partea acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici