Antonescu: Datorită vocaţiei dialogului, România a putut deveni în epoca modernă o forţă de echilibru

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că România este graniţa estică a UE şi a NATO şi, datorită poziţiei geostrategice şi a vocaţiei dialogului şi medierii, a putut deveni în epoca modernă o forţă politică, diplomatică şi culturală de echilibru în sud-estul Europei.

208 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Datorită vocaţiei dialogului, România a putut deveni în epoca modernă o forţă de echilibru

Crin Antonescu (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

"România este astăzi graniţa estică a UE şi NATO. Această realitate îi permite să redescopere ea însăşi valenţele pozitive ale unei poziţii geostrategice nu o dată incomode, cel puţin în trecut, dar generatoare de experienţe dintre cele mai preţioase pentru prezent şi viitor. Tocmai pentru că a fost şi a rămas o ţară la graniţa între Europa Centrală şi Europa Sudică, între Occident şi Levant, tocmai datorită acestei vocaţii a dialogului şi medierii, România a putut deveni în epoca modernă o forţă politică diplomatică şi culturală de echilibru în sud-estul Europei. Acest statut, regăsit după 1989, i-a permis, chiar şi în ultimii ani ai secolului trecut, să joace un rol pozitiv în consolidarea stabilităţii şi construcţiei democratice în Balcani", a afirmat Crin Antonescu, la Forumul "Levantul, leagănul diplomaţiei culturale. Redescoperim Mediterana".

El a mai spus că "România deţine câteva atuuri care pot fi utilizate cu inteligenţă şi moderaţie în interesul limitării riscurilor şi al creşterii securităţii flancului meridional al UE în dialog cu estul Mediteranei".

"În mod particular, România a moştenit în trecutul apropiat un număr semnificativ de interlocutori în fiecare dintre statele şi comunităţile între care astăzi există atâtea disensiuni, dar care ar putea mâine să înceapă un dialog care să deschidă perspective procesului de pace de care lumea contemporană are atâta nevoie", a mai spus Antonescu.

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici