Antonescu, despre Statutul parlamentarilor: Cred că va fi promulgat, s-a discutat în termeni exageraţi

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că Statutul parlamentarilor va fi, în opinia sa, promulgat de către şeful statului şi a precizat că discuţia legată de actul normativ a fost una "în termeni exageraţi", fiind nepotrivită afirmaţia că aleşii s-au pus deasupra celorlaţi cetăţeni.

244 afișări
Imaginea articolului Antonescu, despre Statutul parlamentarilor: Cred că va fi promulgat, s-a discutat în termeni exageraţi

Crin Antonescu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Antonescu a fost întrebat de jurnalişti dacă, în opinia sa, forma adoptată a Statutului parlamentarilor este cea potrivită şi dacă şeful statului va promulga actul normativ.

"Da, aşa cred, dar nu am de unde să ştiu cu exactitate. E decizia, prerogativa constituţională a preşedintelui", a răspuns Antonescu.

El a precizat că a existat "o discuţie disproporţionată" legată de lucruri care nu sunt esenţiale în ceea ce priveşte Statutul parlamentarilor.

Antonescu a fost întrebat dacă amendamentul UDMR la Statutul parlamentarilor nu va face ca legea să fie din nou contestabilă la Curtea Constituţională.

"Cred că termenii dramatici sau exageraţi în care s-a discutat despre superimunitate, despre faptul că aleşii se pun deasupra celorlaţi cetăţeni, este nepotrivit, pentru că nu s-a întâmplat nimic de genul acesta şi, dacă este sau nu contestabilă la Curte - cum orice este contestabil la Curte - depinde însă ce poziţie are Curtea Constituţională, vom vedea", a mai susţinut Antonescu.

Totodată, el a afirmat că în ceea ce priveşte conflictul de interese reglementat în Statutul parlamentarilor nu există "o definire şi o legislaţie corectă şi completă". "Ne cam jucăm de-a conflictul de interese sau pseudoconflictul de interese", a mai afirmat preşedintele Senatului.

Plenul reunit al celor două Camere a adoptat, miercuri, cu 360 de voturi "pentru" şi 38 "împotrivă", Statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma stabilită de Comisiile juridice şi de Statut, legea fiind reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

Dezbaterile în comisiile juridice şi pentru Statut au avut loc marţi.

Comisiile au aprobat modificarea Statutului parlamentarilor conform deciziei Curţii Constituţionale şi au introdus, în plus, o prevedere potrivit căreia orice dispoziţie contrară acestei legi se abrogă, prevedere criticată de reprezentanţii PDL.

Membrii comisiilor au decis să modifice termenul în care parlamentarii, găsiţi incompatibili de ANI, vor putea contesta raportul ANI, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI.

O altă modificare adusă în comisii se referă la perioada de 6 luni în care se interzice unui parlamentar aflat în conflict de interese să participe la şedinţe, această perioadă fiind stabilită la 30 de zile.

Comisiile au stabilit şi înlocuirea termenului de ministru cu cel de membru al Guvernului.

La propunerea deputatului UDMR Marton Arpad, comisiile au decis introducerea în Statut a unui amendament potrivit căruia "la data intrării în vigoare a prezentei legi, orice dispoziţie contrară se abrogă".

Această prevedere i-a nemulţumit pe reprezentanţii PDL, care au votat împotrivă. Deputatul PDL Gabriel Andronache a declarat, după şedinţa comisiilor, că ar fi trebuit luate în discuţie doar acele articole pe care Curtea Constituţională le-a considerat neconstituţionale, iar "amendamentul excede deciziei Curţii şi este o încălcare a procedurilor parlamentare". Andronache a arătat că acest amendament înseamnă că prevederile din toate celelalte legi care sunt în contradicţie cu Statutul parlamentarilor se abrogă. "Preşedintele României a susţinut menţionarea în concret a normelor care trebuie abrogate şi la reexaminare s-a eliminat acest text, iar, astăzi, colegii de la UDMR au propus din nou acest text care va genera ambiguitate, posibilitatea aplicării clare a legii", a adăugat Andronache.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici