Antonescu: PNL nu va putea vota decât împotriva candidaturii lui Tokes la vicepreşedinţia PE

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, că niciun europarlamentar PNL nu va putea vota decât împotriva candidaturii lui Laszlo Tokes la funcţia de vicepreşedinte al PE, având în vedere "declaraţiile şi acţiunile acestuia" împotriva graniţelor României, menţionând că cere acelaşi lucru de la PDL şi Traian Băsescu.

14 afișări
Imaginea articolului Antonescu: PNL nu va putea vota decât împotriva candidaturii lui Tokes la vicepreşedinţia PE

Antonescu: PNL nu va putea vota decât împotriva candidaturii lui Tokes la vicepreşedinţia PE (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

El a spus că foştii mari preşedinţi ai PNL au luptat pentru realizarea României Mari şi, astfel, niciun europarlamentar liberal român nu va putea vota decât împotriva candidaturii lui Laszlo Tokes la funcţia de vicepreşedinte al PE.

Antonescu a precizat că liberalii vor avea atitudine având în vedere "acţiunile şi declaraţiile" lui Tokes, de-a lungul anilor, împotriva graniţelor şi integrităţii României.

"Doresc să vă spun foarte limpede şi foarte răspicat care este poziţia mea ca preşedinţe al PNL, şi luni după BPC, care este şi poziţia Biroului Politic, într-o chestiune despre care se discută puţin dar pe care o considerăm deosebit de importantă-candidatura domnului Tokes Laszlo, cetăţean român, pentru funcţia de vicepreşedinte al PE. (...) Voi propune luni o dicizie imperativă pentru europarlamentarii români şi cine va continua să fie parlamentar şi membru al PNL va vota împotriva candidatiurii domnului Tokes Laszlo", a susţinut Crin Antonescu.

Liderul PNL a subliniat că "PNL este partidul politic care şi-a adus o contribuţie decisivă la crearea României mari", preşedintele PNL din acea vreme, Ion I. C. Brătianu, fiind cel care "a negociat şi a semnat Tratatul de la Trianon şi care a consfinţit constituirea României mari ca stat modern cu graniţe şi configuraţie statală inatacabile".

"Niciun europarlamentar care aparţine PNL nu va putea să voteze niciodată altfel decât împotriva candidaturii dl Tokes Laszlo la o funcţie în PE, având în vedere activitatea, declaraţiile, acţiunile pe care în decursul timpului domnul Tokes Laszlo le-a desfăşurat împotriva graniţelor actuale ale României, împotriva satatalităţii actuale şi consecinţeleor istorice ale Tratatului de la Trianon", a spus Antonescu.

Întrebat dacă europarlamentarii liberali care vor vota în favoarea lui Tokes riscă sancţiuni, Antonescu a replicat: "Cine votează în favoarea unui om care contestă graniţele României stabilite la Trianon nu mai are ce să caute în PNL".

Pe de altă parte, preşedintele liberalilor a ţinut să solicite conducerii PD şi preşedintelui Traian Băsescu să ia aceeaşi atitudine şi să decidă ca europarlamentarii democrat-liberali să nu voteze.

"Cer de asemenea oficial PDL să procedeze la fel, cer preşedintelui Traian Băsescu, în calitate de preşedinte al României şi cap al statului român, să solicite la rândul său europarlamentarilor democrat-liberali din grupul PPE din PE, să aibă o atitudine limpede, clară şi în conformitate cu identitatea şi obiectivele noastre naţionale", a spus Crin Antonescu.

În plus, liberalul a menţionat că nu va fi cazul ca liberalii să voteze în favoarea lui Tokes, fiind absolut convins, că "orice om care se înscrie în PNL are în minte că acest partid a făcut România Mare, că marii săi lideri sunt oamenii care au pecetluit istoria pentru ţara şi pentru naţiunea asta".

El a ţinut să critice susţinerea PD şi în "povestea cu studiul istoriei românilor şi geografia României în alte limbi", precizând că apelul său către PDL e "să nu ignore sau chiar să trădeze aceste lucruri care nu ţin de o anumită guvernare, de o conjunctură politică, ci sunt lucruri de durată în viaţa şi în politica unei naţiuni".

"Nu poţi cu pedist, tu Traian Băsescu, tu Emil Boc, să sacrifici limba română pe ultimul ei teritoriu rămas în propriul stat pentru că ai o guvernare cu UDMR şi pentru că UDMR trebuie să-şi voteze împotriva unei moţiuni de cenzură. Nu poţi tu, Traian Băsescu, tu Emil Boc, tu pedist de rând, cinsitit, să-l faci pe Laszlo Tokes cu votul tău vicepreşedinte al PE doar pentru că se cere asta de la PPE şi doar pentru că eventual, în schimb ,mai vine vreun domn de la PPE care ne spune că altă şansă decât măsurile lui E Boc nu avem. Să-l ia respectivul domn de la PE şi de la PPE, pe Emil Boc în ţara lor să le aplice aceste măsuri. Dar cum să vii cu EB premier în Polonia? Câte zile ar sta?", a conchis Crin Antonescu.

Un europarlamentar al partidului de extremă dreapta Jobbik din Ungaria, Szegedi Csanad, şi-a deschis, marţi, un birou teritorial la Târgu Mureş, el criticând, în conferinţa de presă care a însoţit evenimentul, "schimbarea agresivă a proporţiilor etnice în întreaga Transilvanie".

Europarlamentarul Laszlo Tokes a primit, miercuri dimineaţă, susţinerea întregului grup PPE pentru a candida la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European. Europarlamentarii UDMR au declarat că susţin propunerea, iar PNL şi PSD s-au declarat împotrivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici