Aproximativ 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pe 30 noiembrie

Un număr de aproximativ 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi , duminică, 30 noiembrie, la urne, pentru a trimite în Parlament 315 deputaţi şi 137 senatori, premiera scrutinului constituind-o sistemul uninominal.

156 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pe 30 noiembrie

Aproximativ 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pe 30 noiembrie (Imagine: Mediafax Foto)

Candidaţii dintr-o circumscripţie ai unui partid sau ai unei alianţe vor primi mandate numai în limita mandatelor ce se cuvin respectivei formaţiuni politice în acea circumscripţie la care se adaugă eventuale mandate primite, prin redistribuire, la nivel naţional.

La acestă etapă sunt luaţi în calcul numai candidaţii competitorilor care au trecut pragul electoral, de 5 la sută din voturile valabil exprimate pentru partide sau 8 la sută pentru alianţe ori pragul alternativ.

Potrivit prevederilor Legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, va putea fi reprezentat în Parlament partidul care atinge pragul alternativ, adică în şase colegii de deputat şi trei colegii de senatori candidaţii săi să fie, în urma scrutinului, pe primul loc în opţiunile electoratului.

Dacă în urma atribuirii mandatelor în cele două etape, o formaţiune politică mai are mandate de primit într-o circumscripţie în care au fost atribuite mandatele pentru toate colegiile, numărul mandatelor din respectiva circumscripţie va fi suplimentat corespunzător. Aceste mandate vor fi atribuite candidaţilor respectivului partid cei mai bine plasaţi în listă, chiar dacă în colegiul în care au candidat s-a acordat deja un mandat.

Legea electorală prevede că o eventuală cerere de anulare a alegerilor dintr-un colegiu uninominal pentru fraudă electorală se poate face, în termen de cel mult 24 de ore de la încheierea votării, numai de către competitorii electorali care au participat la alegeri în colegiul respectiv.

În termen de cel mult 10 zile de la data admiterii cererii de anulare a alegerilor, se organizează un nou scrutin în secţiile de votare unde s-a constatat frauda electorală.

Potrivit prevederilor legale, până la obţinerea noilor rezultate, operaţiunile electorale privind numărarea voturilor şi constatarea rezultatelor se suspendă.

În termen de 48 de ore de la primirea rezultatelor finale de la toate birourile electorale de circumscripţie, BEC încheie câte un proces-verbal separat pentru Camera Deputaţilor şi, respectiv, pentru Senat, în care vor fi consemnate, printre altele, numărul mandatelor atribuite şi numărul alegătorilor care s-au prezentat la urne, fiind menţionate, în anexă, numele candidaţilor care au primit mandate.

Procesul-verbal se înaintează Camerei Deputaţilor şi Senatului în vederea validării mandatelor, împreună cu dosarele întocmite de birourile electorale de circumscripţie.

În caz de încetare a mandatului unui parlamentar, pentru ocuparea locului vacant se organizează alegeri parţiale la nivelul colegiului uninominal în care a fost ales respectivul deputat sau senator, doar dacă nu ar urma să aibă loc cu mai puţin de 6 luni înainte de termenul stabilit pentru alegerile parlamentare.

Alegerile parţiale se desfăşoară într-un singur tur, cel mai bine clasat candidat urmând să fie declarat câştigător.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici