Aproximativ 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pe 30 noiembrie

Un număr de aproximativ 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi , duminică, 30 noiembrie, la urne, pentru a trimite în Parlament 315 deputaţi şi 137 senatori, premiera scrutinului constituind-o sistemul uninominal.

157 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pe 30 noiembrie

Aproximativ 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pe 30 noiembrie (Imagine: Mediafax Foto)

Alegerile parlamentare în România se desfăşoară cu respectarea caracterului universal, egal, direct, secret şi liber exprimat al votului. Potrivit Legii 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, alegătorii pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul.

Cetăţenii români cu drept de vot, inclusiv cei care au împlinit vârsta de 18 ani în ziua alegerilor, vor vota, la scrutinul de duminică, pe baza actului de identitate şi nu cu cartea de alegător.

Cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, îşi vor exercita dreptul de vot la una dintre secţiile de votare din acea ţară în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.

În vederea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, fiecare partid, alianţă electorală sau organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale a putut propune, în fiecare colegiu, numai un candidat.

La depunerea candidaturilor, fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, candidat independent trebuia să facă dovada constituirii unui depozit, în contul Autorităţii Electorale Permanente, cu o valoare de 5 salarii minime brute pe ţară pentru fiecare candidat, respectiv 2.500 RON.

Depozitul se restituie în termen de 14 zile lucrătoare de la data rămânerii definitive a rezultatelor alegerilor organizate în circumscripţia electorală, numai competitorilor electorali care obţin un număr de voturi egal cu cel puţin 2% din voturile valabil exprimate la nivel naţional.

Depozitul se restituie şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, altele decât cele care ating pragul electoral, care obţin un mandat de deputat din partea acestor organizaţii şi candidaţilor independenţi care obţin cel puţin 20% din voturile valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat. Sumele care nu se restituie devin venit la bugetul de stat.

Mandatele de deputat şi de senator vor fi atribuite de birourile electorale de circumscripţie în două etape. În prima etapă vor primi mandat candidaţii din partea competitorilor electorali care au trecut pragul electoral de cinci la sută sau pragul alternativ care au obţinut în colegiul uninominal în care au candidat majoritatea voturilor valabil exprimate.

Aceeaşi condiţie trebuie să o îndeplinească şi candidaţii independenţi.

În a doua etapă, candidaţii care nu au câştigat mandate în prima etapă sunt aşezaţi în ordinea descrescătoare a voturilor primite de aceştia raportate la coeficientul electoral al circumscripţiei. Biroul electoral de circumscripţie le va acorda, în ordine, mandate în circumscripţia în care au candidat dacă din acea circumscripţie nu a fost acordat niciun mandat în prima etapă de atribuire.

Citeşte mai multe despre alegerile din 30 noiembrie.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici