Atanasiu despre Buglea: Mai departe mergem pe drumuri diferite dacă îşi susţine în continuare ideile

Preşedintele PNL Alba, senatorul Teodor Atanasiu, afirmă că nu împărtăşeşte în niciun fel afirmaţiile fostului preşedinte al TNL Alba Rareş Buglea, privind sterilizarea femeilor rome, iar în cazul în care el continuă să îşi susţină punctul de vedere vor merge "pe drumuri diferite".

300 afișări
Imaginea articolului Atanasiu despre Buglea: Mai departe mergem pe drumuri diferite dacă îşi susţine în continuare ideile

Teodor Atanasiu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Teodor Atanasiu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că a avut o discuţie cu fostul preşedinte al TNL Alba Rareş Buglea imediat după ce propunerea sa privind sterilizarea femeilor rome a fost preluată de presă, însă a precizat că nu i-a solicitat să-şi dea demisia.

"În momentul în care domnul Buglea, discutând cu prietenii lui de pe Facebook, a făcut această propunere despre sterilizarea femeilor rome, noi ne-am delimitat foarte clar de atitudinea tânărului liberal. Mai mult decât atât, eu am avut cu el o discuţie foarte serioasă, în care i-am explicat foarte clar că valorile PNL nu conţin astfel de idei şi că, dacă doreşte să facă parte din acest partid, trebuie să-i împărtăşească şi doctrina, care nu este una a intoleranţei. După discuţia pe care am avut-o în acest sens, m-am bucurat că Rareş Buglea a organizat o conferinţă de presă în care şi-a cerut scuze şi şi-a dat demisia din funcţia politică pe care o deţinea", a spus Atanasiu.

Întrebat ce părere are despre faptul că Buglea şi-a nuanţat poziţia şi susţine acum sterilizarea tuturor femeilor care îşi abandonează copiii, Teodor Atanasiu a spus că nu este de acord nici cu această propunere, însă a afirmat că, din punctul său de vedere, această afirmaţie nu este o discriminare, ci mai degrabă o idee nelalocul ei.

"Pentru organizaţia liberală lucrurile sunt foarte clare, domnul Rareş Buglea nu mai poate fi preşedintele Tineretului Liberal şi nu mai este, că şi-a dat demisia. Eu nu i-am cerut demisia, deoarece este un act unilateral, eu i-am explicat însă ce înseamnă un lider al unui partid cu doctrină liberală şi că el nu se încadrează în acele criterii. Demisia şi-a dat-o singur. Mai departe mergem pe drumuri diferite dacă îşi susţine în continuare aceste idei", a conchis Atanasiu.

Rareş Buglea, preşedinte TNL Alba şi consilier local la Alba Iulia, a postat pe contul său de Facebook un comentariu în care vorbea despre educaţia sexuală a membrilor etniei rome, dar şi despre sterilizarea femeii rome.

"Am introdus noi apa în ţigănime...( apropo, când întrebi pe cineva de acolo unde locuieşte mai nou nu zice ţigănime, zice lângă Dedeman :) ) Ei bine dragii mei acolo s-a introdus apa şi un strat subţire de pavele (aşa de dragul votului) dar este total insuficient! În loc de apă va fi enorm de greu să introducem mentalitatea şi educaţia acolo şi mai ales zic eu, educaţia sexuală.... ştiu că falşii umanişti mă vor critica aspru, dar susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii, şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane!", susţinea Buglea în postarea sa de pe reţeaua de socializare, care conţine numeroase greşeli gramaticale.

Consilierul local mai spunea că femeia romă nu ar mai trebui lăsată să nască al doilea sau al cincilea copil, iar "statul să plătească ajutoare sociale".

Buglea mai susţinea că "iubeşte omul indiferent de culoare, religie, origine", însă afirma că ceea ce se întâmplă în familiile de romi care nasc numeroşi copii este "dovadă de inconştienţă".

"De ce o mai lăsam să îl nască şi pe al 2-lea şi pe al 5-lea......să plătească statul ajutoare sociale şi să punem noi zece lacăte pe poartă???? Iubesc omul indiferent de culoarea, religia, originea....lui, însă cea ce facem noi acum, adică fam de români care un copil maxim doi, iar fam de ţigani şi mă refer aici la ţiganii cei mai needucaţi şi ne integraţi...de la cinci copii în sus...este o dovadă de inconştienţă şi iresponsabilitate faţă de viitorul acestei ţări! Şi cred că le asigurăm un viitor foarte «sigur» copiilor noştri, pe când vor fi ei mari, iar ponderea va fi de 5 la 1", scria Buglea.

Luni, când această postare a fost redată în presă, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a anunţat că s-a autosesizat şi că va analiza această situaţie sub aspectul prevederilor Ordonanţei de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, referitoare la un posibil comportament discriminatoriu care a avut ca scop sau a vizat atingerea demnităţii umane.

Totodată, preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, declara că Rareş Buglea şi-a scris demisia din funcţia de preşedinte al organizaţiei de tineret ca urmare a afirmaţiilor făcute pe reţeaua de socializare privind sterilizarea femeilor de etnie romă.

Preşedintele TNL, Florin Alexe, declara că organizaţia pe care o conduce se delimitează de afirmaţiile liderului TNL Alba, care este şi consilier local, fapt pentru care i s-a cerut demisia de onoare.

Ulterior, Rareş Buglea declara că a decis să-şi dea demisia din funcţia de conducere pe care o deţine în cadrul PNL şi anunţa că va încerca să se "delimiteze" de PNL până la clarificarea scandalului în care este implicat.

Buglea spunea că a considerat că aceasta este soluţia "pentru a nu afecta imaginea TNL, o organizaţie liberală şi europeană".

"Îmi cer scuze dacă printr-o exprimare nefericită, fie pe reţeaua de socializare sau în declaraţiile ulterioare, am lăsat impresia că mă refer doar la o anumită etnie, şi nu aşa cum am vrut şi vreau să susţin, mă refer la toate mamele iresponsabile din România, îmi cer scuze faţă de membrii acestei etnii dacă s-au considerat direct vizaţi. Într-adevăr, pe pagina de pe Facebook mă refeream la anumite mame rome, pentru că ponderea acestor cazuri, trebuie să recunoaştem, acolo o întâlnim mai des, dar eu nu mă refer la etnia întreagă, mă refer la orice mamă care după o naştere, două se constată că nu are niciun fel de dragoste, de grijă şi de preocupare pentru acei copii", spunea Buglea.

El adăuga că a propus "o oarecare soluţie pentru a stopa această natalitate scăpată de sub control" şi îşi exprima dezamăgirea că "pentru unii, mai sensibili sau rău-intenţionaţi, această propunere suna cam dur şi era interpretată xenofobă, rasială".

Buglea spunea că intenţia sa nu a fost aceasta, precizând că este un liberal şi prin urmare un om tolerant.

"Nuanţa e foarte importantă aici. Mesajul a fost unul foarte clar. Această natalitate scăpată de sub control, în astfel de medii, foarte sărace şi needucate, într-un fel sau altul, nu neapărat stopată, dar trebuie controlată. Dacă am vorbit de sterilizare pe postarea mea, probabil că la un moment dat sau sub o formă cât se poate de legală şi de civilizată, de europeană, aceasta poate fi o soluţie. Mă refer la sterilizarea voluntară. Acele mame trebuie convinse că statul nu le poate ajuta la nesfârşit. Astăzi, cu un copil, mâine cu doi, poimâine cu zece", afirma Rareş Buglea.

Potrivit sursei citate, "aceste mame trebuie ajutate, iar sterilizarea este o metodă contraceptivă de natură chirurgicală pe care o practică multe femei chiar din înalta societate".

"Eu nu propun un lucru violent şi agresiv, propun să le educăm în acest sens pe aceste femei", conchidea Buglea.

Rareş Buglea este, de anul trecut, consilier local în Alba Iulia. În ultimii ani, Buglea a fost angajat al Prefecturii Alba şi a lucrat pe mai multe proiecte europene în cadrul Asociaţiei Pakiv România, organizaţie care se implică în rezolvarea problemelor persoanelor de etnie romă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici