Atanasiu: Nu am semnat niciun contract cu Şova. Ponta e disperat că va trebui să-şi dea demisia

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu susţine că nu a semnat niciun contract cu Dan Şova, ca preşedinte AVAS, aşa cum a susţinut Victor Ponta, adăugând că afirmaţiile premierului demonstrează că este disperat de faptul că va fi obligat să îşi dea demisia, "până nu va fi fugărit de popor".

949 afișări
Imaginea articolului Atanasiu: Nu am semnat niciun contract cu Şova. Ponta e disperat că va trebui să-şi dea demisia

Teodor Atanasiu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Teodor Atanasiu a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că nu a semnat niciun contract cu Dan Şova, pentru că nu avea calitatea de a semna astfel de contracte la societăţile care au avut astfel de acorduri cu casa acestuia de avocatură.

"Nu am semnat niciun contract cu domnul Şova dintr-un motiv foarte simplu: nu eram în postura de a semna contracte. Nu am fost niciodată director nici la Turceni, nici la Rovinari, nici la celelalte societăţi cu care domnul Şova a avut contracte. Dar, domnul Ponta nu este astăzi învinuit pentru faptul că şi-ar fi exercitat atribuţiile de avocat şi ar fi reprezentat în instanţe sau ar fi acordat asistenţă juridică unor societăţi comerciale. Domnul Ponta este acuzat că a încasat banii şi nu a făcut aceste lucruri, că a emis facturi ca şi cum ar fi prestat aceste servicii pe care nu le-a prestat niciodată. Şi pentru asta nu trebuie să găsească explicaţii în altă parte, ci în propriul stil de viaţă al domnului Ponta, stilul mincinos, în care tot ce a făcut şi tot ce spune este o minciună continuă", a spus Atanasiu.

El a adăugat că premierul Victor Ponta este "disperat" că va fi obligat să îşi dea demisia şi, "în disperarea lui de a se menţine prim-ministru", a început să vorbească şi să dea vina pe alţii fără a-şi explica însă faptele sale.

Atanasiu a mai afirmat că Victor Ponta pregăteşte, de fapt, "o lovitură de stat împotriva românilor prin rămânerea sa în fruntea Guvernului, deşi este suspect de mai multe infracţiuni grave, printre care şi cea de spălare de bani".

"Din acest motiv, cu toată disperarea care i se citeşte în întreaga atitudine, domnul Ponta trebuie să înţeleagă un lucru: cariera lui politică a luat sfârşit, trebuie să-şi prezinte demisia, până nu va fi fugărit de popor din funcţia pe care o deţine. Vreau să facem un scurt exerciţiu de imaginaţie şi să ne imaginăm cum ar fi arătat România cu Victor Ponta preşedinte. Îi mulţumesc lui Dumnezeu, dar în primul rând le mulţumesc românilor că nu am ajuns în situaţia să trăim acest coşmar", a mai spus Atanasiu.

Liderul PNL a precizat că Victor Ponta pune în pericol obiectivele fundamentale ale României şi ţara se află în cea mai mare criză politică din ultimi ani.

"Domnul Ponta rămâne cu forţa şi împotriva interesului poporului în funcţia de prim-ministru riscând şi punând în pericol nişte obiective fundamentale ale acestei ţări: aderarea la Schenegen, renunţarea la MCV, absorbţia banilor de la UE. Suntem, astăzi, într-o ţară în care domnul Ponta, pentru a-şi scăpa propria piele, pentru a beneficia de voturile majorităţi parlamentare, se ţine cu dinţii de funcţiile pe care le are şi pune în pericol tot ce înseamnă credibilitate externă a statului român. Mă întreb cum se va prezenta domnul Ponta la următoarele întâlniri internaţionale cu FMI, cu UE, cu alţi lideri ai statelor europene sau ai statelor lumii în postura de cercetat penal? Cum va da asta în ochii UE care va trebui să finanţeze din bani europeni România, România fiind statul care are în frunte un guvern al cărui prim-ministru este acuzat de spălare de bani. Suntem, practic, în cea mai mare criză politică pe care a traversat-o România în ultimii ani", a afirmat Atanasiu.

El consideră că "această criză politică are un singur răspuns, o singură încheiere rapidă şi onorabilă: demisia premierului".

"Este lucrul (demisia - n.r.) pe care Victor Ponta e disperat că va fi obligat să îl facă şi fuge cu disperare de acest deznodământ, dar de ce îi e frică nu o să scape, fiindcă indiferent cât încearcă să dea vina pe unii şi alţii, vina este a lui", a mai spus Atanasiu.

Prim-vicepreşedintele PNL a adăugat că speră ca presiunea publică internă şi internaţională să genereze o demisie cât mai urgentă, fiindcă prelungirea acestei perioade în care Victor Ponta se află în fruntea Guvernului va duce România la "o izolare clară faţă de toată lumea civilizată".

Premierul Victor Ponta, liderul PSD, a declarat că Teodor Atanasiu este cel care, eventual, se află în conflict de interese, deoarece i-a semnat contractele lui Şova la Turceni - Rovinari ca preşedinte AVAS, iar ulterior l-a votat ca ministru în Guvernul USL, sau i-a semnat contractele Alinei Gorghiu la Electrica.

"Mi-e jenă să vorbesc despre colegii din opoziţie, de la PNL. Cel care eventual se află în conflict de interese este Atanasiu, cel care i-a semnat contractele lui Şova şi, după aceea, l-a votat ca ministru în Guvernul USL sau, mă rog, care i-a semnat contractele doamnei Alina Gorghiu, la Electrica, şi care acum este subordonat sau Predoiu care este cercetat în Gala Bute, dar nu e încă suspect, este doar cercetat ca nu cumva să aibă vreo problemă când îmi cere mie demisia", a spus Ponta.

Teodor Atanasiu a ocupat funcţia de preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) în perioada 2006 - 2008.

Tot duminică, Victor Ponta a anunţat că nu demisionează şi că nu intenţionează să se lupte cu justiţia, dar că va contesta ordonanţa procurorului şi îşi va pleda nevinovăţia, apreciind şi că procurorii au reacţionat la evenimente politice, ordonanţa emisă împotriva sa având legătură directă cu emoţia publică din cauza Rarinca, cu propunerile de modificare a Codului Penal din Parlament şi cu respingerea de către Senat a arestării preventive a lui Dan Şova.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Într-o declaraţie de presă susţinută duminică, după şedinţa liderilor coaliţiei, premierul Ponta a afirmat că Guvernul poate fi schimbat doar de către Parlament, eventual la dezbaterea, săptămâna viitoare, a moţiunii de cenzură depusă vineri de PNL, sau prin alegeri, dar nu şi la solicitarea unui procuror al DNA, deoarece altfel se poate vorbi de o "lovitură de stat", şi a apreciat că nu există la acest moment o criză politică.

El a precizat că, marţi sau miercuri, se va prezenta în faţa procurorului pentru a-şi susţine cu date nevinovăţia.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că, în condiţiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o "situaţie imposibilă" pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a preşedintelui Klaaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite.

Victor Ponta a fost învestit în funcţia de prim-ministru al României în mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu prin moţiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.

Premierul Victor Ponta afirma, la începutul anului trecut, că nu s-ar mira dacă DNA i-ar deschide un dosar pentru nereguli legate de CE Rovinari şi Turceni, spunând, ironic, că nu există vreun om care să nu fie cercetat, iar în primăvara acestui an asigura că va demisiona dacă va fi urmărit penal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici