Atmosferă ostilă la întâlnirea dintre Băsescu şi reprezentanţii coaliţiei Opriţi codurile

Preşedintele Traian Băsescu a primit, miercuri, la Cotroceni, un grup de reprezentanţi ai coaliţiei "Opriţi codurile", întâlnirea începând într-o atmosferă ostilă.

36 afișări
Imaginea articolului Atmosferă ostilă la întâlnirea dintre Băsescu şi reprezentanţii coaliţiei Opriţi codurile

Atmosferă ostilă la întâlnirea dintre Băsescu şi reprezentanţii coaliţiei Opriţi codurile (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

La întâlnire participă 24 de reprezentanţi ai ONG-urilor care alcătuiesc coaliţia "Opriţi codurile", printre aceştia numărându-se Indira Crasnea, preşedintele CRP, Mircea Toma, de la Agenţia de Monitorizare a Presei, Victor Alistar, Transparency International, Diana Hatneanu de la APADOR-CH şi Radu Nicolae de la Centrul pentru Resurse Juridice.

Cei 24 de participanţi purtând tricouri inscripţionate cu mesajele campaniei Opriţi codurile l-au aşteptat pe şeful statului aşezaţi în timp ce consilierii Valeriu Turcan, Peter Ecstein Kovacs şi Ştefan Deaconu l-au aşteptat pe preşedinte în picioare.

Întâlnirea a început cu aproximativ 10 minute întârziere, iar în momentul în care şeful statului a intrat în sala de întâlnire reprezentanţii ONG-urilor au rămas aşezaţi.

Şeful statului s-a îndreptat spre scaunul său, i-a privit pe cei 24 de participanţi şi i-a salutat, moment în care aceştia s-au ridicat în picioare, iar Băsescu s-a îndreptat spre ei mulţumindu-le pentru "respectul arătat" şi dând mâna cu fiecare dintre ei.

În timp ce şeful statului dădea mâna cu cei prezenţi, Mircea Toma i-a spus acestuia: "Ne întâlnim rar cu preşedintele şi nu avem exerciţiul protocolului".

După aceasta, Traian Băsescu i-a invitat să se aşeze, s-a aşezat şi el şi le-a amintit că au solicitat o întrevedere cu şeful statului în care să-şi prezinte punctele de vedere referitoare la cele patru coduri. Băsescu a subliniat că le stă la dispoziţie timp de 55 de minute.

Cea care a luat cuvântul a fost preşedintele CRP Indira Crasnea, care a citit un mesaj în care a menţionat că intenţia coaliţiei "Opriţi codurile" este una cinstită, precizând că este vorba de o campanie dusă cu bună credinţă, în care ONG-urile membre au rolul "poliţistului bun". Indira Crasnea i-a explicat în mare şefului statului ceea ce în opinia coaliţiei "Opriţi codurile" reprezintă încălcarea legii transparenţei în procesul de adoptare a celor patru coduri juridice.

"Suntem îngrijoraţi că legi atât de importante au făcut drumul de la iniţiator - Guvern şi Ministerul Justiţiei - la Parlament ca nişte pasageri clandestini în cala unui vapor, când de fapt li se cuvenea un bilet pe puntea superioară", a spus Indira Crasnea.

După ce Indira Crasnea a terminat de citit mesajul, preşedintele a spus: "Înainte de a citi alte luări de poziţie, aş vrea să vă întreb dacă aveţi un document scris care să conţină critici punctuale, pe articole, la adresa codurilor. Daţi-mi documentul şi vă asigur că voi chema partidele la consultări şi le voi cere să ţină cont de observaţiile dumneavoastră".

Radu Nicolae, reprezentantul Centrului pentru Resurse Juridice, a intervenit arătând că un astfel de document există, însă problemele de discutat se referă la modul şi procedurile de adoptare a celor patru coduri juridice.

În replică, Traian Băsescu a afirmat că primeşte la Cotroceni foarte mulţi oameni "care vin doar pentru poză cu preşedintele, după care ies şi vorbesc urât" şi şi-a reiterat cererea de a primi un astfel de document. În discuţie a intervenit Victor Alistar de la Transparency International România, arătând că pe site-urile organizaţiilor sunt publicate deja analizele cerute de şeful statului. "Vă cer documentul sau vă rog să-mi răspundeţi dacă îl aveţi sau nu, ca să ştim cum discutăm, să ştim cum va continua discuţia, pe fond sau la modul general", a spus preşedintele Băsescu.

În replică, Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei a afirmat că documentele există. "Avem documentele, dar nu vrem să vi le dăm", a spus Mircea Toma, explicând că problema nu este conţinutul codurilor, ci modul în care el au parcurs traseul legislativ până în faza actuală.

Vizibil iritat, şeful statului li s-a adresat din nou celor prezenţi spunându-le că nu pot fi respectaţi atâta timp cât, la solicitarea şefului statului de a prezenta un document scris care să conţină doleanţe şi puncte de vedere, răspunsul este "avem dar nu vi-l dăm".

Şeful statului a continuat spunându-le din nou celor prezenţi că, dacă au venit doar pentru o poză la Administraţia Prezidenţială în prezenţa presei, atunci demersul este inutil.

La acest moment, presa a fost invitată să părăsească sala.

Reprezentanţii aceloraşi organizaţii neguvernamentale s-au întâlnit, săptămâna trecută, cu preşedintele Senatului şi cu membri ai comisiilor care dezbat codurile juridice.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că termenul de 15 mai pentru finalizarea celor patru coduri juridice a fost unul artificial impus şi a spus că îl încurajează pe preşedinte să asculte argumentele aduse de ONG-urile care au acuzat lipsa dezbaterii publice.

Vicepreşedintele PSD Victor Ponta a declarat, miercuri, după şedinţa coaliţiei, că s-a decis ca, până la 15 mai, să fie finalizate codurile civil şi penal, urmând a fi dezbătute de Senat în procedură de urgenţă, iar codurile de procedură civilă şi penală să fie adoptate până în toamnă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici