Aurescu a avut o întrevedere cu reprezentanţii principalelor organizaţii internaţionale evreieşti

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut luni o întrevedere cu reprezentanţii conducerii principalelor organizaţii internaţionale evreieşti, în marja lucrărilor la nivel înalt a Adunării Generale a ONU.

118 afișări
Imaginea articolului Aurescu a avut o întrevedere cu reprezentanţii principalelor organizaţii internaţionale evreieşti

Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania, Facebook

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 19 septembrie 2022, o întrevedere cu reprezentanţii conducerii principalelor organizaţii internaţionale evreieşti - B’nai B’rith International, World Jewish Congress, Conference of the Presidents of Major American Jewish Organizations, National Coalition Supporting Erasian Jews, World Jewish Restitution Organization şi Anti-Defamation League. Întrevederea s-a desfăşurat în marja participării şefului diplomaţiei române la lucrările celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în cadrul discuţiilor, au fost abordate principalele teme aflate pe agenda cooperării României cu aceste organizaţii, priorităţile în cadrul Parteneriatului Strategic româno-american, inclusiv în contextul marcării, în 2022, a 25 de ani de la lansarea acestuia, precum şi în cadrul relaţiei bilaterale cu valenţe strategice dintre România şi Israel, evaluări pe dosare regionale, în special în regiunea Mării Negre şi Orientul Mijlociu, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, precum şi acţiunile României pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, educaţia privind Holocaustul şi promovarea drepturilor pentru supravieţuitorii Holocaustului şi urmaşii acestora.

„Ministrul afacerilor externe a prezentat, în mod extins, evaluarea României asupra situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre generate de războiul neprovocat, nejustificat şi ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi impactul acestuia asupra securităţii la nivel european şi euroatlantic. Demnitarul român a arătat că aceste evoluţii au confirmat, din păcate, evaluările părţii române cu privire la dinamica de securitate de la Marea Neagră, aşa cum au fost prezentate la reuniunea precedentă din marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU din 2021, şi a reiterat, şi în acest context, cu atât mai mult, necesitatea de consolidare a Flancului Estic în implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid. În cadrul discuţiilor, şeful diplomaţiei române a evidenţiat ajutorul multidimensional oferit de România Ucrainei, inclusiv prin primirea şi găzduirea refugiaţilor ucraineni, evacuarea cetăţenilor unor state terţe, printre care şi ai Statului Israel (peste 5.000) şi facilitarea tranzitului cerealelor din Ucraina prin România, inclusiv prin Portul Constanţa şi porturile de la Dunăre. Ministrul Aurescu a menţionat, de asemenea, o serie de priorităţi în relaţia cu Statele Unite, cum este creşterea securităţii energetice, inclusiv prin proiecte privind energia nucleară civilă”, anunţă MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a amintit şi de aderarea României la Visa Waiver, precum şi de relaţiile dintre România şi Israel, reiterând susţinerea României pentru o soluţie durabilă fundamentată pe soluţia celor două state, Israel şi Palestina. De asemenea, a menţionat eforturile Guvernului României în ceea ce priveşte acordarea pensiilor pentru supravieţuitorii Holocaustului şi procesul de restituire a proprietăţilor evreieşti.

„La rândul lor, reprezentanţii organizaţiilor prezente la reuniune au exprimat apreciere pentru rolul regional al României şi eforturile umanitare şi de altă natură făcute de România, cum ar fi facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene, ca urmare a războiului Rusiei contra Ucrainei. Totodată, au mulţumit autorităţilor române pentru sprijinul oferit pentru evacuarea, în siguranţă şi cu celeritate, a cetăţenilor israelieni din Ucraina. Au exprimat mulţumire, de asemenea, pentru eforturile constante ale României în domeniul combaterii antisemitismului”, se arată în finalul comunicatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici