Aurescu: Vinul moldovenesc este precum parteneriatul nostru strategic - limpede, sincer şi puternic

Viceministrul de Externe de la Chişinău, Valeriu Chiveri, şi secretarul de stat Bogdan Aurescu au ciocnit joi la MAE un pahar de vin moldovenesc pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, oficialul român apreciind că "licoarea" este precum parteneriatul strategic: limpede, sincer şi puternic.

470 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Vinul moldovenesc este precum parteneriatul nostru strategic - limpede, sincer şi puternic

Bogdan Aurescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Referitor la exporturile vinicole pe piaţa rusă, Bogdan Aurescu a declarat că România împărtăşeşte "fără rezerve preocuparea guvernului de la Chişinău cu privire la suspendarea acestor exporturi".

"Avem, evident, nedumeriri faţă de această decizie, care este nefirească în condiţiile în care vinurile din Republica Moldova au trecut testele de tip sanitar ale organismelor europene şi pot fi cumpărate în numeroase state din UE", a precizat oficialul român.

Secretarul de stat şi-a exprimat speranţa că situaţia se va rezvolva cât mai rapid prin folosirea mecanismelor bilaterale la care face apel Chişinăul sau multilaterale în cadrul organizaţiei mondiale a comerţului.

Totodată, el a reamintit că acordul de liber schimb care urmează să fie parafat la Vilnius prevede o liberalizare completă a exporturilor de vinuri moldoveneşti în UE.

Bogdan Aurescu a mai subliniat faptul că "România analizează modalităţile prin care poate sprijini bilateral Chişinăul".

În acest context, săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire dintre producătorii de specialitate din Republica Moldova şi retailerii de pe piaţa românască.

"Veţi vedea personal că vinul din Republica Moldova este un vin excelent, de cea mai bună calitate, ca şi relaţiile noastre bilaterale, ca şi parteneriatul nostru strategic, care este limpede, sincer şi puternic", a punctat Bogdan Aurescu.

La rândul său, Valeriu Chiveri a apreciat "reacţia promtă" de solidaritate a autoriăţilor române.

Oficialul de la Chişinău a subliniat faptul că Republica Moldova pierde aproximativ 60 de milioane de dolari anual în urma sistării exporturilor de vin moldovenesc către Rusia.

Chiveri a anunţat că o delegaţie a Republicii Moldova va merge săptămâna viitoare la Moscova pentru a discuta subiectul, în contextul în care Chişinăul se teme că ar putea urma "şi alte acţiuni de sistare a exporturilor de fructe, de legume şi de alte produse moldoveneşti".

La finalul conferinţei de presă, cei doi oficiali au ciocnit un pahar de vin moldovenesc, pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

"Pentru ca Republica Moldova să fie cât mai repede mai aproape de România în UE", a spus Aurescu.

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, miercuri, omologului moldovean, Nicolae Timofti, disponibilitatea României de a creşte substanţial importurile de vinuri şi alte produse agricole din R. Moldova, ca urmare a deciziei Rusiei de a bloca aceste importuri din Moldova, potrivit ProTV Chişinău.

"România ar putea contribui la creşterea exporturilor de vinuri moldoveneşti. Asta i-a comunicat preşedintelui Nicolae Timofti şeful statului român, Traian Băsescu. Cei doi preşedinţi au avut azi o discuţie telefonică pe tema relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări, se anunţă într-un comunicat la Preşedinţiei", notează ProTV Chişinău.

Preşedintele Băsescu i-a comunicat lui Nicolae Timofti despre disponibilitatea României de a creşte substanţial importurile de vinuri şi alte tipuri de produse agricole din Republica Moldova, ca urmare a deciziei recente a Federaţiei Ruse de a bloca importul de vinuri moldoveneşti.

"Traian Băsescu a subliniat că va face recomandări în acest sens Guvernului României şi societăţilor comerciale specializate. De asemenea, Nicolae Timofti şi Traian Băsescu s-au înţeles să facă demersuri în vederea accelerării la maximum a construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni şi a altor proiecte energetice moldo-române asupra cărora cei doi preşedinti şi Guvernele celor două tări au convenit anterior", informează ProTV Chişinău.

Preşedinţii Republicii Moldova şi României au căzut de acord că impulsionarea relaţiilor economice dintre cele două ţări este o expresie firească a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova şi va reprezenta unul dintre avantajele încheierii, la apropiatul Summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius, a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Cuprinzător şi Aprofundat dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Serviciul rus pentru Protecţia Consumatorilor (Rospotrebnadzor) a anunţat marţi că importurile de vinuri din Republica Moldova au fost oprite din cauza "calităţii nesatisfăcătoare" a producţiei de alcool, relatează agenţia rusă Itar-Tass în pagina sa electronică.

Potrivit Rospotrebnadzor, aceste interdicţii vor fi valabile până când autorităţile competente din Republica Moldova nu vor lua măsuri adecvate pentru satisfacerea cerinţelor impuse.

"Nu avem de gând să îndeplinim rolul de dădacă pentru economia moldovenească", a declarat directorul instituţiei, Ghenadi Onişcenko, citat de agenţia rusă Interfax.

Rodica Sturza, directorul Centrului Naţional pentru Verificarea Calităţii Producţiei Alcoolice din Republica Moldova, a declarat că "aceste afirmaţii sunt lipsite de temei", informează site-ul Publika.md.

"Noi am verificat toate loturile care au plecat, în special în ultimele zile, şi nu am depistat nici un fel de încălcări ale normelor, iar afirmaţiile lor precum că (substanţele nocive depistate în vinuri) depăşesc de 70-80 de ori normele maxime admisibile sunt aberante", a adăugat ea.

Miniştrii de Externe român şi polonez, Titus Corlăţean şi Radosław Sikorski, au cerut, miercuri, românilor şi europenilor să sprijine Republica Moldova prin cumpărarea de vin moldovenesc, după boicotul anunţat de Federaţia Rusă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici