Aurescu: Vom impulsiona procesul de delimitare a spaţiilor maritime între România şi Bulgaria

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, şi omologul bulgar, Daniel Mitov, au decis, joi, să impulsioneze procesul de delimitare a spaţiilor maritime din Marea Neagră dintre România şi Bulgaria, o nouă rundă la nivel de experţi urmând să aibă loc în curând, a declarat şeful diplomaţiei române.

284 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Vom impulsiona procesul de delimitare a spaţiilor maritime între România şi Bulgaria

Aurescu: Vom impulsiona procesul de delimitare a spaţiilor maritime între România şi Bulgaria (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Publimedia)

"Am decis împreună să impulsionăm procesul de delimitare a spaţiilor maritime din Marea Neagră între cele două state. Am convenit ca o rundă la nivel de experţi să aibă loc în perioada următoare în aşa fel încât să putem avansa spre o soluţie reciproc acceptabilă în conformitate cu dreptul internaţional în materie", a declarat, joi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu şeful diplomaţiei bulgare, Daniel Mitov, aflat în vizită la Bucureşti.

Întrebat despre lipsa de progrese în acest dosar, Bogdan Aurescu a precizat că România şi Bulgaria sunt "pe deplin angajate în vederea găsirii unei soluţii" şi nu se poate vorbi de lipsa de progrese sau de progrese. "Este datoria noastră să negociem şi să găsim o soluţie", a spus el.

La rândul său, Daniel Mitov a declarat, răspunzând unei întrebări, că soluţia politică la acest diferend este "calea de urmat".

"Este un proces în derulare de foarte mult timp, desigur am discutat despre asta şi am decis să continuăm discuţiile la nivel de experţi şi să încercăm să explorăm toate posibilităţile existente în acest moment, astfel încât înainte de şedinţa de guvern care urmează (şedinţa comună de guvern de la Craiova, din această primăvară -n.r.) să vedem dacă există o şansă pentru progres sau nu. Ca ţări aliate, atât în NATO cât şi UE, sunt ferm convins că o soluţie politică este calea de urmat", a afirmat ministrul bulgar de Externe.

Subiectul negocierilor dintre cele două ţări privind delimitarea spaţiilor maritime în Marea Neagră a devenit în primăvara anului 2012 subiect de dispută politică, după ce fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, declara că "există o zonă în litigiu în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială" dintre România şi Bulgaria, el explicând că este vorba despre 17 kilometri pătraţi şi că vor avea avea loc discuţii cu experţi bulgari.

România şi Bulgaria au negocieri referitoare la delimitarea din Marea Neagră de mai bine de 20 de ani, până în prezent având loc 17 runde de negocieri, dintre care ultima în decembrie 2011, la Sofia, a declarat, pe 21 martie 2013, pentru MEDIAFAX, purătorul de cuvânt a MAE bulgar, Vesela Cherneva. "Bulgaria şi România au negociat privind delimitarea în Marea Neagră de mai bine de 20 de ani. Ultima rundă de negocieri, cea de-a 17-a, a avut loc în luna decembrie, la Sofia", a spus ea.

Ulterior, MAE român a precizat pentru MEDIAFAX că ar fi avut loc cu partea bulgară numai 14 runde de negociere. "România şi Bulgaria sunt angrenate de mai mult timp într-un proces de negocieri privind delimitarea mărilor teritoriale, a suprafeţelor de platou continental şi a zonelor economice exclusive ale celor două ţări în Marea Neagră. Negocierile româno-bulgare pe tema delimitării spaţiilor maritime au debutat în anul 1994, până în prezent având loc 14 runde", a precizat MAE român.

Kristian Vigenin, ministrul bulgar al Afacerilor Externe, a declarat, pe august 2013, că delimitarea platoului maritim din Marea Neagră este "o problemă" în relaţia cu România, el dorind ca aceasta să fie rezolvată cât mai repede, având în vedere importanţa sa "politică şi economică".

"O problemă este şi delimitarea platoului maritim din Marea Neagră dintre cele două state. Ambiţia mea este să rezolvăm această problemă cât mai repede pentru că are aspecte politice şi economice", a afirmat Vigenin, într-o conferinţă de presă comună cu omologul român, Titus Corlăţean.

Pe 7 martie 2014, foştii miniştri de Externe Titus Corlăţean şi Kristian Vigenin au convenit asupra "necesităţii accelerării ritmului negocierilor privind delimitarea spaţiului maritim, subliniind importanţa identificării unei soluţii de compromis, prin dialog diplomatic bilateral şi cu luarea în considerare a normelor dreptului internaţional relevant în materie", potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici