Baconschi: Anul 2011 a fost unul destul de fructuos, exceptând aderarea la spaţiul Schengen

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că, "minus Schengen", anul 2011 a fost unul "destul de fructuos" pentru politica externă al României, iar printre priorităţile pentru 2012 a menţionat liberalizarea pieţei muncii pentru români în statele UE.

414 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Anul 2011 a fost unul destul de fructuos, exceptând aderarea la spaţiul Schengen

Baconschi: Anul 2011 a fost unul destul de fructuos, exceptând aderarea la spaţiul Schengen

Ministrul a apreciat că anul 2011 a fost unul cu multe "deschideri concrete" în politica de vecinătate a României.

"Am avansat în relaţii importante precum cele cu Republica Moldova, am normalizat relaţia cu Ucraina. Parteneriatul strategic cu Turcia este iar un punct câştigat. Evident, finalizarea, inclusiv a procedurii legale şi intrarea în vigoare a acordului cu partenerii americani pe scutul antirachetă este iarăşi un element pozitiv din bilanţul nostru diplomatic", a spus ministrul.

Baconschi a precizat că anul 2011 a adus şi îmbunătăţiri ale relaţiei cu Germania, cu Polonia, dar şi "intrarea pe un făgaş normal" a relaţiei cu Armenia.

"Aşa că, minus Schengen, unde suntem încă blocaţi de Olanda, a fost un an diplomatic destul de fructuos", a apreciat ministrul.

Întrebat ce îşi doreşte pentru anul 2012, ministrul de Externe a spus că aşteaptă ca statele europene să susţină la summit-ul NATO de la Chicago dezvoltarea comună a planurilor antirachetă.

"Ne dorim un summit NATO la Chicago cât mai bun, aliaţii europeni să-şi asume dezvoltarea comună a sistemului antirachetă", a spus ministrul.

El a adăugat că va continua "politica de ancorare regională a României".

Teodor Baconschi a mai spus că speră că în 2012 vor fi înregistrate progrese în privinţa includerii în programul Visa Waiver. "Sperăm să avem şi ceva progrese pe Visa Waiver, pe liberalizarea pieţei muncii în state membre UE care au aplicat perioade de tranziţie conform tratatului dar care, aşa cum s-a văzut în cazul Guvernului italian, pot adopta şi politici de deschidere totală", a spus ministrul.

Baconschi a mai precizat că se bucură de "reuşita experimentului cu Japonia", referindu-se la prelungirea cu încă un an a dreptului românilor de a călători fără viză în această ţară.

"Şi nu pot uita importanţa relansării relaţiilor cu China, unde avem pe masă cinci proiecte majore. Sper ca autorităţile române să trateze cu seriozitate aceste proiecte", a spus ministrul.

Teodor Baconschi a menţionat, de asemenea, că în 2012 România va continua să exporte expertiză şi experienţă democratică, instituţională şi electorală democraţiilor emergente din lumea arabă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici