Băsescu a enunţat ca prioritate zero a diplomaţiei intrarea în Schengen la sfârşitul anului 2011

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut ambasadorilor români în statele membre UE, miercuri, să se implice pentru ca România să-şi atingă obiectivul de a adera în 2011 la Spaţiul Schengen - "o prioritate zero a politicii externe" a ţării noastre.

45 afișări
Imaginea articolului Băsescu a enunţat ca prioritate zero a diplomaţiei intrarea în Schengen la sfârşitul anului 2011

Băsescu a enunţat ca prioritate zero a diplomaţiei intrarea în Schengen la sfârşitul anului 2011 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Este clar că ne menţinem obiectivul de a deveni stat membru Schengen în aprilie 2011, un efort care este clar pentru mine acum că nu vizează doar realizarea condiţiilor tehnice. Sunt unele state care încearcă să pună probleme de liberă circulaţie a minorităţii rome în sarcina accesului nostru în spaţiu Schengen, lucru care mi se pare incorect şi nu este în conformitate cu tratatul", le-a spus Băsescu ambasadorilor români.

El a adăugat că "a intuit" eventuale probleme încă de la modul în care a fost redactat raportul pe Justiţie legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, le-a cerut ambasadorilor români să facă un efort diplomatic de clarificare a acestor lucruri şi a susţinut că e o situaţie similară cu cea a ratificării acordului de aderare la UE, deşi pentru unele state România avea probleme de imagine.

"Va trebui făcut un efort diplomatic prin care România să-şi atingă obiectivul de intrare în spaţiul Schengen în 2011 şi vreau să o luaţi ca o prioritate zero a politicii externe româneşti, a MAE, a tuturor diplomaţilor implicaţi în relaţia cu UE şi cu statele membre. După cum bine ştim şi accesul în UE a implicat un efort diplomatic extraordinar pentru că 25 de state, printre care cu unii aveam probleme inclusiv de imagine, au trebuit să ratifice acordul de intrare a României în UE. Suntem la aceeaşi situaţie şi chem diplomaţia românească să-şi facă datoria şi susţinându-ne punctul de vedere, dar şi realizări din punct de vedere al pregătirii României pentru acces în spaţiul Schengen, să valorificăm dreptul pe care îl avem de a deveni membrii Schengen", a mai spus preşedintele Băsescu.

Totodată, şeful statului a mai enunţat ca priorităţi în ceea ce priveşte pilonul european al politicii externe a ţării noastre ridicarea MCV la sfârşitul anului 2011, precum şi menţinerea în bugetul UE pentru 2013-2020 a unor alocaţii consistente pentru Politica Agricolă Comună şi pentru Politica de Coeziune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici