Băsescu a făcut controlul medical anual conform unei hotărâri CSAT

Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, a declarat, luni, că preşedintele Traian Băsescu a efectuat sâmbătă controlul medical anual, făcut de o comisie formată din 13 medici specialişti, conform unei hotărâri a CSAT din 2007 şi a susţinut că şeful statului este "foarte sănătos".

28 afișări
Imaginea articolului Băsescu a făcut controlul medical anual conform unei hotărâri CSAT

Traian Băsescu şi soţia sa, duminică seară, la ieşirea din restaurant (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Atât în timpul campaniei electorale din 2009, dar mai ales în urmă cu aproximativ trei luni, pentru noi a devenit evidentă o campanie instrumentată politic, obiectivul ei fiind răspândirea la nivel naţional a ideii că preşedintele ar fi grav bolnav. Preşedintele nu a dorit să intre în jocul celor care au orchestrat această campanie, această campanie manifestându-se inclusiv prin aglomerarea site-urilor şi a forumurilor cu textul standard «preşedintele e grav bolnav». Ulterior, au existat remarci aluzive ale unor lideri politici şi exact în această direcţie, care sperau la o nouă suspendare, inclusiv cu argumentul «oricum e bolnav, deci nu mai e nicio problemă dacă îl suspendăm»", a susţinut Turcan, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

El a precizat că "starea de sănătate a preşedintelui României este în mod evident un subiect legitim, de interes public", dar că trebuie înţeleasă "logica instituţională".

"Nu e obligatoriu să dai explicaţii unei campanii politice de intoxicări, lansate prin intermediul lui Corneliu Vadim Tudor sau prin intermediul unor persoane care în trecut au lucrat ca jurnalişti, dar în prezent sunt afiliaţi partidelor", a adăugat Turcan.

Referindu-se la faptul că informaţia conform căreia şeful statului ar fi fost internat a apărut, duminică, pe blogul jurnalistului Cristian Şuţu, Valeriu Turcan a spus că acesta are relaţii strânse cu Viorel Hrebenciuc.

"Starea de sănătate a preşedintelui României este un subiect legitim, numai că intoxicarea de ieri (duminică - n.r.) cu preşedintele la terapie intensivă este cu totul altceva. Presa a reacţionat foarte bine, a verificat informaţia, care s-a dovedit că este o gogoaşă", a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

El a mai spus că "nicio instituţie serioasă nu dă reacţii la informaţii răspândite pe bloguri controlate de politicieni".

Valeriu Turcan a explicat că preşedintele a efectuat o serie de analize medicale pentru controlul medical anual.

"Acesta nu e un control obişnuit. Legea prevede o comisie medicală compusă din 13 medici specialişti în cadrul Spitalului Militar, conform unei hotărâri a CSAT 166 din 20 decembrie 2007. Această comisie efectuează un control complet, pe specialităţi, după ce în prealabil sunt recoltate probe de sânge. Recoltarea s-a întâmplat săptămâna trecută, iar analizele de sânge sunt foarte bune. Preşedintele a ales să meargă sâmbătă pentru acel control medical complet, pentru că sâmbătă are mai mult timp liber. Însuşi şeful statului a spus că în urma controlului medical nu s-au identificat probleme. Preşedintele este foarte sănătos", a susţinut Turcan.

El a mai spus că această comisie medicală urmează să prezinte concluziile sub forma unui raport pe care îl va înainta preşedintelui, iar legea nu prevede ca analizele sau rezultatele acestora să fie date publicităţii.

Generalul-maior dr. Ioan Sîrbu, şeful Direcţiei Medicale a Armatei a declarat, duminică seară, pentru MEDIAFAX, că motivul prezenţei preşedintelui Traian Băsescu la Spitalul Militar Central a fost controlul medical anual pe care şeful statului trebuie să îl facă, potrivit unei decizii a CSAT.

Duminică seară, preşedintele şi soţia sa au mers la un restaurant din Capitală unde au cinat şi au urmărit prima repriză a meciului de fotbal CFR Cluj - Steaua Bucureşti.

La plecare, preşedintele le-a spus jurnaliştilor că este "mai sănătos ca toţi patronii" lor "şi la minte, şi la corp".

Pe două bloguri aparţinând unor jurnalişti, www.sutu.ro şi www.pesurse.ro, au apărut duminică informaţii conform cărora preşedintele Traian Băsescu se afla internat fie la Spitalul Militar Central, fie la Spitalul Victor Babeş.

Contactat de MEDIAFAX, duminică seară, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Valeriu Turcan, nu a confirmat informaţiile apărute pe bloguri. Ulterior, contactat de Ştirile PRO TV, Turcan a calificat aceste informaţii drept "o intoxicare".

În ultima perioadă, în unele publicaţii au apărut informaţii despre deteriorarea stării de sănătate a preşedintelui Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici